Office view: cum arată o zi din viața unui instructor de inot
Spațiul de lucru al personajului pe care-l aducem în prim-plan azi e diferit de birourile clasice dintr-un office building corporatist, iar acest lucru îl face pe subiect să fie și mai inspirat în jobul lui. Am stat de vorbă cu Vlad Prioteasa, instructor de inot la Pescariu Sports & Spa.
Cum arată o zi din viața unui instructor de inot?
De 4 ani și jumătate, Vlad e instructor de inot atât pentru copii, cât și pentru adulți. Iar acest lucru îi oferă o enormă satisfacție, căci poate vedea cum cursanții săi, indiferent de vârstă, fac progrese vizibile de la o ședință la alta.
O zi obișnuită de lucru pentru el începe după-amiaza, când copiii termină școala sau grădinița, iar adulții pleacă de la joburi și vin la bazin. Și, deși pare greu de crezut, în meseria sa asta înseamnă un program full time, căci totul e mai comprimat din cauza disponibilității cursanților.
La Pescariu Sports & Spa a ajuns pentru că era un loc unde își dorea să lucreze, așa că a făcut tot posibilul ca acest lucru să se întâmple. Iar acum nu simte deloc că muncește, ci doar că vine să se bucure de interacțiunea cu oamenii și de loc în sine.
„În locația în care lucrez eu, totul mă ajută să fiu mai productiv, de la colegi și până la clienți. Pentru că poți învăța oamenii să înoate și la o piscină publică, dar și la un club exclusivist. În fond este aceeași meserie și colegi super poți găsi în ambele direcții, doar că depinde de ce aspirații ai tu și ce îți dorești de la viață.”
Deși are un program pe care mulți dintre noi și l-ar dori, nu totul e lapte și miere în meseria sa, îmi spune. Se întâmplă frecvent să aibă și cursanți mai dificili, care pur și simplu nu reușesc să execute anumite mișcări sau nu pot să treacă de teama de apă. În astfel de situații, pentru Vlad, cea mai bună soluție e improvizația, așa că încearcă să fie creativ, să găsească noi metode și soluții și încearcă până reușește.
Îi place să lucreze și cu copiii, și cu adulții, fiindcă ambele categorii de vârstă îi aduc satisfacții. „Cu copiii este foarte amuzant să lucrezi, de multe ori ei sunt năzdrăvani și asta îi face să fie adorabili. Plus că ei învață prin jocuri sau competiție. Iar cu adulții este invers: ei sunt mai raționali și trebuie, uneori, chiar să motivezi de ce se face într-un fel și nu altfel. Este ca un antrenament psihic pe care îl faci în două direcții opuse și care te ține cu picioarele pe pământ”, îmi povestește.
Cum reușește să îi facă pe cursanți să-și depășească barierele și să scape de frică? Stabilind cu ei o relație bazată pe încredere încă de la bun început. Abia apoi începe cu adevărat învățarea. „Mai devreme sau mai târziu, pe nesimțite, cursantul uită de teama de apă și se concentrează pe exercițiile pe care le are de făcut. Dacă totuși există un blocaj și frica persistă, devin creativ și insist pe pași mai mici.”
Ți-a plăcut articolul? Citește și:
Cum arată o zi din viața unui designer de pantofi