Work from anywhere ca tehnică de flexibilizare
Avem tendința să privim biroul ca pe ceva „permanent”, indiferent dacă vorbim despre biroul de acasă, pentru cei care lucrează remote, sau despre biroul de la sediu, pentru cei care vin la job zi de zi. Cel mult, pentru cei care optează pentru munca hibrid, biroul singular devine „unul aici” și „unul acolo”. Dar dacă am avea 10 birouri? Dacă am alege să work from anywhere? Cum ar arăta ziua de lucru atunci? Oamenii nu și-ar găsi locul? Ar fi confuzi? Ar fi ineficienți? Ei bine, eu cred că s-ar întâmpla exact opusul.
De câțiva ani buni oscilez des între munca de acasă, de la sediu, de la cafenea și lucratul în cadrul spațiilor de co-working, iar schimbarea frecventă a spațiului de lucru m-a învățat să fiu mai flexibilă, mai eficientă și mai deschisă către nou. Răspund rapid la urgențe, call-urile neașteptate nu mă scot din ritmul muncii, iar la finalul zilei nu mai resimt acea senzație pe care o aveam când lucram într-un singur spațiu 8-9-10 ore pe zi, de a ieși dintr-o peșteră (oricât de luminoasă ar fi fost) în căutarea luminii și a aerului. Pentru că tot timpul sunt în mișcare.
Dacă hub-urile de co-working îți sunt necunoscute, să știi că ele sunt niște spații de birouri unde se adună freelanceri și echipe mici și medii. Pentru unii, birourile acestea devin spații permanente, dar pentru alții devin locuri de respiro, unde revin când au nevoie de o schimbare a peisajului. Eu fac parte din a doua categorie. Pentru mine, hub-urile de co-working sunt faine, pentru că au vibe de cafenea sau agenție de media. Oamenii de acolo sunt dinamici, iar spațiile în sine sunt decorate fain și luminate excelent. Bine, nu pot să garantez pentru toate, dar hub-urile mele preferate, cele de la Mindspace, cu spațiile lor comune aerisite, sălile de ședință nenumărate și cabinele one-on-one sunt fix așa.
De ce merită să experiementezi work from anywhere și-n echipa ta!
La început, mergeam în hub-urile de co-working pe cont propriu sau cu 1-2 prieteni, dar recent am început să merg cu echipa: întâi la un meeting, apoi la un workshop, apoi pentru a lucra în afara biroului nostru „permanent”. Și, deloc surprinzător, în rândul colegilor mei am observat că se dezvoltă fix aceleași abilități pe care le-am punctat și eu mai devreme: dau dovadă de mai multă flexibilitate și curiozitate. Desigur, asta nu se întâmplă doar pentru că au schimbat biroul pentru o zi, ci pentru că mutarea de la un spațiu la altul mai înseamnă ceva: faptul că lucrăm într-o echipă în care avem încredere unii în ceilalți și în care ni se oferă suficientă autonomie cât să nu conteze de unde lucrăm, ci ce livrăm la finalul zilei.
Spațiile în care alegem să lucrăm ne inspiră și devin un instrument cu ajutorul căruia poți să construiești o echipă mai puternică, capabilă să lucreze eficient de oriunde. La fel de bine am testat și work from anywhere de la terasă vară, iar pe bucket list-ul personal am, desigur, și lucratul de pe o insulă sau din vârful muntelui. Trebuie doar să mă asigur înainte că am o priză undeva în apropiere și acces la internet.
Nu putem, desigur, să fim atât de flexibili în orice industrie și în orice domeniu, dar acum 5 ani aș fi jurat că nici în jobul meu nu aș putea găsi vreodată atâta libertate și flexibilitate. Dar, iată, work from anywhere m-a învățat că anything is possible. Tu ai încercat tehnica asta de lucru?