whistleblowing
Update

Alfabetul tehnologiei: digitalizare de la A la Z

Teambuilding, Utopie, VR, Whistleblowing

Ne dorim colegi cât mai sinceri care să ne ofere feedback ori de câte ori e cazul. Nemulțumirile pot apărea, contează să știm despre ele. Și pentru că nu toți colegii pot fi sinceri pe față, un sistem de whistleblowing, care atrage atenția, în mod anonim sau nu, asupra problemelor, ne poate ajuta să fim la curent cu tot ce se întâmplă în companie. Astfel putem lua decizii. Poate de multe ori e vorba doar despre o lipsă de coeziune pe care o putem rezolva printr-un teambuilding creativ. Tehnologia ne ajută atât să identificăm micile disensiuni, dar și să le tratăm. Iată cum!

 

teambuilding

 

T – teambuilding

În pofida eforturilor depuse de oamenii de HR, teambuilding-urile sunt văzute în continuare aproape exclusiv ca un prilej de distracție sau, din contră, ca un element de bifat „ca să nu se supere șeful”.

Sunt însă companii care s-au gândit la ducerea teambuilding-ului într-o altă direcție și reinterpretarea lui astfel încât el să activeze creativitatea angajaților și chiar să sudeze echipe, așa cum a fost și gândit la început. Iar asta se întâmplă cu ajutorul tehnologiei. Digital Treasure Hunt e o activitate care aduce un suflu nou în acest sens. Așa cum îi zice și numele, vorbim despre un treasure hunt care se întâmplă cu ajutorul tehnologiei. Participanții sunt împărțiți în echipe și parcurg o serie de probe distractive și competitive, totul pe dispozitive electronice, telefoane sau tablete, bineînțeles conectate la internet. De la întrebări-cheie până la provocări în care angajații trebuie să caute un obiect ascuns cu un cod QR, toate contribuie la coeziunea de echipă.

O altă activitate ușor de integrat în teambuilding este The Go Game, o aventură high-tech de tip quest care se folosește de tehnologie și elemente de gamification pentru a le oferi participanților o experiență inedită.

 

Digital HR Leaders

 

U – Utopie

În ultimele decenii, rolul departamentelor de HR s-a schimbat semnificativ. Iar ceea ce acum câteva decenii consideram desprins din filmele SF (atunci când recrutarea se făcea prin intermediul anunțurilor în ziar), astăzi este realitate: de la platformele de recrutare prin care găsim cei mai buni oameni până la companii care au servicii tehnologice complete precum: payroll, salarizare, administrare personal, dar și implementarea VR-ului în training-ul noilor angajați. Dar oare ce din ceea ce acum ni se pare o utopie va deveni realitate?

Se spune că AI va interveni în viețile noastre și ne va prelua o parte dintre responsabilități și că anumite joburi vor dispărea cu totul. La toate aceste schimbări s-a gândit și David Green când a lansat seria de interviuri „Digital HR Leaders” în care vorbește despre cum să ne pregătim de digitalizare, stând de vorbă cu liderii din HR. Rămâne de văzut în ce măsură vor reuși calculatoarele sau roboții să realizeze task-urile unui HR.

VR

V – VR

Realitatea virtuală remodelează lumea din jurul nostru, dar și piața muncii, transformând astfel domenii întregi. Printre acestea se regăsește și HR-ul, care a început să folosească VR-ul în provocările care solicită cel mai mult efort, adică recrutarea și trainingul noilor angajați. Astfel, pentru recrutare, realitatea virtuală devine extrem de utilă, prin oferirea de tururi virtuale candidatului. Această soluție e folosită de cei de la Toyota High Systems, care utilizează tehnologia HTC Vive pentru a le oferi studenților un tur virtual al campusului Toyota.

Cât despre trainingul angajaților, aici companiile folosesc programe virtuale de training, ele fiind mai practice decât lecturarea unui manual. Spre exemplu, cei de la BMW își instruiesc noii angajați în legătură cu modul de verificare a proceselor de pe linia de producție folosind realitatea virtuală.

 

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

whistleblowing

 

W – whistleblowing

Ne dorim să primim feedback onest de la angajații noștri, să ne spună cu ce se confruntă și care le sunt nemulțumirile. Știm însă că nu toți angajații sunt 100% sinceri, fie din dorința de a nu fi judecați sau sancționați, fie pentru că sunt de părere că lucrurile nu se vor schimba. Mai mult decât atât, cazurile de abuzuri, hărțuirea, discriminarea sunt larg răspândite, deși încă sunt subiecte tabu.

Iar un sistem whistleblowing, care atrage atenția, în mod anonim sau nu, managementului organizației despre problemele angajaților, te poate ajuta să fii la curent cu tot ce se întâmplă în companie. Spre exemplu, grupul Ringier pune la dispoziția angajaților un sistem de raportare internă a abaterilor de la Codul de Conduită al companiei. Sistemul este gestionat de o companie independentă, People Intouch, iar raportarea se află sub protecția anonimatului, via telefon, e-mail sau online. Platforma este creată pentru a le permite angajaților să împărtășească orice situație legată de posibile fraude, ilegalități sau probleme de etică.

 

Ți-a plăcut articolul în care am povestit și despre whistleblower? Urmărește aflabetul:

 

Alfabetul tehnologiei: A-B!

Alfabetul tehnologiei: C-E

Alfabetul tehnologiei: F-H!

Alfabetul tehnologiei: I-K

Alfabetul tehnologiei: L-N

Alfabetul tehnologiei: O-Q

Alfabetul tehnologiei: R-S

 

 

Categorii:
Update

Proiectul We Are HR, lansat în 2017, își propune să vină în întâmpinarea managerilor și specialiștilor în resurse umane cu cele mai noi tendințe din domeniu și cu o perspectivă diferită asupra proceselor de recrutare, retenție și motivare a talentelor. Atât site-ul cât și revistă omonimă oferă informații esențiale și statistici relevante despre industrie și pun în discuție tehnicile actuale de recrutare, precum și instrumentele și tehnologiile folosite în acest proces și modul în care acestea influențează viitorul unei noi generații de candidați și angajați.

Leave a Reply

*

*