[Wellbeing@Work] Cum susții starea de bine a echipei în 2024
Suntem pe final de an și deja cu gândul la ce ne va aduce 2024. Nici anul acesta nu a fost lipsit de provocări pentru piața muncii, iar după experiența ultimilor 3, știm deja că e bine să fim pregătiți pentru necunoscut în orice moment. Tot acest context ne-a demonstrat că stabilitatea și sănătatea unui business depind în primul rând de oamenii din echipă. De aceea, probabil printre obiectivele de HR pentru 2024 se află și wellbeing-ul echipei tale, iar dacă nu, atunci poate ar trebui să-i faci, totuși, loc pe listă.
În acest articol, explorăm câteva modalități eficiente care te vor ajuta să-ți atingi obiectivul și să ai grijă ca oamenii din echipă să rămână în cea mai bună formă. O parte dintre ele îți sunt probabil deja cunoscute, însă credem că acțiunile bune merită continuate și perfecționate. Pentru a descoperi cele mai eficiente direcții de urmat, am stat de vorbă cu mai mulți specialiști din cadrul MedLife, liderul pieței de servicii medicale private, și NN România, liderul pieței de asigurări de viață. Iată care le sunt concluziile:
Asigură un mediul de lucru confortabil
Din ce în ce mai multe companii au reînceput lucrul și de la birou, 2-3 zile pe săptămână sau chiar în totalitate, de aceea, un prim pas pentru a te asigura că oamenii din echipă se simt bine este important să le oferi un mediu de lucru confortabil și plăcut. Poate părea redundant, însă dacă ai trecut cel puțin print-o situație de tipul „merge greu laptopul”, „nu mai funcționează mouse-ul” sau „nu mă pot conecta”, știi deja că aceste situații pot fi reale piedici în calea eficienței. Dacă bugetul pe 2024 îți permite să mergi chiar mai departe în asigurarea unui mediu cât mai bun pentru oamenii tăi, ia in calcul și spațiile de odihnă și recreere sau chiar asigurarea de gustări și mese la birou.
„Dotarea cu echipamente moderne și toate facilitățile posibile ce țin de protecția muncii este un pas important pentru buna funcționare a unei echipe. Acest lucru presupune asigurarea condițiilor confortabile de microclimat, iluminat, mobilier ergonomic, vestiar, materiale igienico-sanitare, după caz, și cantină sau automate cu gustări, fructe, băuturi sau abonamente pentru prânz”, punctează Dr. Anca Gheorghiță, Medic Primar Medicina Muncii și Coordonatorul Departamentului de Medicina Muncii MedLife București.
Fii atent la nevoile legate de sănătatea emoțională
Conform unui studiu eJobs efectuat în perioada septembrie-octombrie 2023, doar 2,6% dintre participanți au avut parte de terapie, ca beneficiu oferit de compania pentru care lucrează. Însă întrebați dacă au simțit nevoia de a apela la ajutor psihologic de specialitate, 33,5% au mărturisit că și-ar fi dorit. Ce înseamnă asta? Înseamnă că e loc de mai bine în 2024 pe această zonă.
„Cât mai mulți angajatori ar trebui să asigure accesul gratuit al echipelor la servicii psihologice. Iar psihologul nu trebuie utilizat de angajator doar ca o unealtă pentru evaluarea calităților și performanțelor, în vederea angajării sau promovării. Dacă specialistul îndeplinește acest dublu rol, va fi perceput ca o iscoadă a angajatorului și niciun membru al echipei nu va apela voluntar la el și nu-i va cere ajutorul. Psihologul trebuie să fie total independent de angajator, să garanteze confidențialitatea față de pacient și să fie exclusiv la dispoziția intereselor omului, pentru a câștiga încrederea și cooperarea acestuia și a-i oferi soluții personalizate de destresare, relaxare, gestionare a situațiilor conflictuale, creșterea rezistenței la frustrare, coping adecvat în situațiile dificile, evitarea sau eliminarea dependențelor și a comportamentelor nocive, îmbunătățirea regimului de viață și a stării de spirit, life-coaching etc”, subliniază Dr. Letiția Bucur, Medic Primar Medicina Muncii MedLife România.
Pe de altă parte, cu toții tindem spre relații armonioase în colectiv, de unde să lipsească hărțuirea, discriminarea, intimidarea sau șantajarea persoanelor cu amenințarea de sancționare sau concediere. De aceea, e important ca membrii echipei să fie consultați când apar probleme, având deschidere la feedback și luând în calcul opiniile lor. Acest lucru îi va face să se simtă valorizați și, în egală măsură, este o măsură foarte sănătoasă pentru buna funcționare a echipei.
Extinde pachetul de beneficii extrasalariale
Chiar dacă salariul este principalul factor de motivație la un job, angajații de azi pun tot mai mult accent și pe beneficiile extrasalariale, datorită confortului financiar pe care îl asigură acestea. 79,8% dintre angajați sunt de părere că angajatorii care nu le oferă beneficii extrasalariale nu pun preț pe wellbeing-ul lor. Tocmai de aceea, e bine să fii atent la nevoile oamenilor din echipă și să vezi ce poți oferi în plus în 2024.
Un studiu realizat recent de MedLife, NN și eJobs arată că în topul beneficiilor extra-salariale se află tichetele de masă (63,9%), abonamentele medicale (33,6%), decontarea transportului sau mijloc de transport în comun (26,3%), programul flexibil (20,9%) și programul de lucru la distanță (19,7%). Datele studiului mai arată că, 9 din 10 angajați se așteaptă la pachete de sănătate mai complexe pentru noul an.
„Abonamentul medical este deja o normalitate pentru angajați, fiind un instrument esențial pentru monitorizarea sănătății. Se poate remarca o apetență tot mai mare pentru abonamente mai complexe, care asigură accesul la un număr mai mare de servicii, dar și pentru servicii adiționale, precum asigurările de sănătate, accesul la săli de sport sau servicii stomatologice. De aceea, în cadrul MedLife, am creat un abonament de sănătate complet, cu beneficii 360 de grade, care include un abonament medical, o asigurare medicală, abonament la săli de fitness și abonament stomatologic, oferind astfel o soluție integrată pentru protejarea sănătății oamenilor, indiferent de situație. Cu ajutorul acestui instrument, companiile pot oferi angajaților un beneficiu foarte atractiv, dar în același timp benefic și pentru business, având în vedere faptul că orice afacere sănătoasă are nevoie de oameni sănătoși pentru a face performanță”, explică Mirela Dogaru, Director Comercial MedLife.
Dincolo de a contribui la menținerea stării de sănătate, pachetele medicale complexe oferă angajaților liniștea că au o plasă de siguranță și le asigură un confort financiar când vine vorba de investigații medicale sau chiar de situații neprevăzute.
„O asigurare de sănătate de grup, cum este soluția NNCare, oferă angajaților acces la serviciile medicale de care au nevoie pentru a avea grijă de sănătatea lor și, în același timp, protecție financiară atunci când apare o problemă medicală neașteptată care le poate destabiliza bugetul. La NN, oferim soluții relevante de protecție, pliate pe nevoi reale din viața oamenilor și a companiilor, și desfășurăm continuu inițiative prin care explicăm beneficiile asigurărilor de sănătate și diferența pe care o fac atunci când este cel mai mult nevoie”, explică Gabriela Lupaș-Țicu, Chief Marketing & Operations Officer NN România.
Adaugă în planurile tale activități pentru echipă
Dincolo de toate un mediu de lucru propice sau de alte beneficii pe care le oferi, oamenii apreciează activitățile de echipă, care îi ajută să se cunoască mai bine și să socializeze. În plus, acestea pot ajuta la coeziunea echipei, ceea ce e un aspect important care contribuie la creșterea eficienței de lucru. Specialiștii MedLife îți recomandă să organizezi periodic activități sportive, excursii, drumeții, teambuilding-uri, care cu siguranță vor avea un aport pozitiv la moralul oamenilor alături de care lucrezi.
Testează scurtarea programului de lucru
Multe dintre companiile care au experimentat săptămâna de lucru de 4 zile au constatat că echipele lor erau mai fericite, mai puțin stresate și se înregistrau mai puține zile de concediu medical. Acest format de lucru poate oferi angajaților un echilibru mai bun între viața profesională și viața privată, inclusiv mai mult timp de calitate în familie și energie pentru a se dedica sportului. Un exemplu recent de Așa Da în această direcție vine de la Lamborghini, care a anunțat nu numai că mărește salariile celor 2.000 de angajați, dar le reduce și timpul lor de muncă cu 22 de zile. Aceasta este de altfel o premieră când o companie nu reduce salariile, o dată cu reducerea orelor de muncă ale angajaților, ci le mărește. Cei de la Lamborghini au decis ca, momentan, angajații să aibă parte de o săptămână de 4 zile la fiecare 2 săptămâni.
Pont: Dacă activitatea nu-ți permite să faci asta săptămânal sau bilunar, poți testa în primă fază și oferirea unor zile libere pe lângă cele legale în perioadele în care nu sunt multe proiecte active în companie, poate în anumite luni de vară sau la final de an.
Ia în calcul introducerea unei politici de deconectare
Chiar dacă România nu are o lege în această direcție, cum are, spre exemplu, Franța, asta nu înseamnă că nu poți face din compania ta un exemplu în acest sens. Nu e un secret că mulți angajați simt presiunea să răspundă la apelurile și e-mailurile de serviciu în afara orelor de program sau când sunt bolnavi. Cu toate acestea, cultura de a fi în permanență conectat poate avea un impact negativ asupra stării oamenilor tăi și le poate afecta echilibrul și așa fragil dintre viața profesională și cea privată. Trasând o politică strictă în legătură cu dreptul la deconectare, care nu promovează comunicarea în afara orelor de lucru, îi poți ajuta pe angajați să se detașeze cu adevărat și să se bucure de timpul liber.
Cu siguranță, wellbeing-ul angajaților este un trend despre care vom continua să auzim și în anii următori, prin urmare liderii și specialiștii de HR și-l pot trece deja pe lista de obiective pentru 2024, căutând ca măsurile pentru îmbunătățirea sa să fie cât mai ancorate în nevoile și așteptările oamenilor din echipă. Numai așa ele vor da și cele mai bune rezultate.
***
Acest articol este susținut de MedLife, liderul pieței de abonamente medicale, și NN, liderul pieței de asigurări de viață, și face parte dintr-un demers de conștientizare a importanței grijii față de sănătatea angajaților pentru succesul unei companii.
MedLife continuă să sprijine dezvoltarea sănătoasă a business-urilor, fiind primul operator medical privat ce oferă abonamente medicale cu acoperire 360°. Companiile au la dispoziție o soluție integrată pentru protejarea oamenilor din echipă, sub forma unui abonament complet, care poate include servicii medicale de diagnostic și tratament în aproape 700 de unități medicale proprii și partenere, asigurare de sănătate de grup NNCare, dezvoltată împreună cu NN Asigurări de Viață, servicii de wellness prin intermediul Sweat Concept și servicii de sănătate orală la DENT ESTET.
Ți-a plăcut articolul Cum susții starea de bine a echipei în 2024? Citește și:
Cum gestionezi inspirat procrastinarea în echipă