Transparența salarială: Angajatorii se pregătesc pentru schimbare
Cu mai puțin de un an și jumătate înainte ca transparența salarială să devină obligatorie, angajatorii din România fac primii pași spre alinierea la noile norme europene. Directiva europeană privind publicarea salariilor și dreptul angajaților de a accesa informații despre veniturile colegilor va intra în vigoare în iunie 2026.
Tendințe actuale: un pas spre transparență
Datele eJobs arată că, în primele luni ale anului 2025, 40% dintre cele 31.000 de joburi postate au avut salariul menționat. Procentul depășește media anuală a anului trecut, când nu mai mult de 35% dintre joburi aveau salariul publicat.
„Până la mijlocul anului 2026, toate grilele salariale vor fi publice, potrivit directivei Comisiei Europene. În plus, angajații vor avea posibilitatea să obțină informații și despre veniturile colegilor lor. Abia acum începem să vedem mișcări reale în acest sens și, pe măsură ce ne apropiem de momentul iunie 2026, vedem că angajatorii iau măsurile necesare pentru a face „aclimatizarea” mai ușoară. 2025, până la acest moment, cel puțin, este primul an în care vedem că s-a depășit pragul de 35% în ceea ce privește procentul joburilor cu salariul specificat în anunțul de angajare”, spune Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs
În acest context, din cele 31.000 de joburi postate în luna ianuarie și în prima parte a lunii februarie pe platforma eJobs.ro, peste 12.000 au avut salariul afișat. 88% dintre acestea au fost postate de angajatorii din România, 6,5% de cei din afara țării, iar 5,2% aparțin joburilor remote.
Industriile care adoptă cel mai rapid transparența salarială
Domeniile care conduc acest trend sunt:
- Retail, servicii, transport și logistică, turism, call-center/BPO, industria alimentară și construcții – sectoare cu volume mari de recrutare și fluctuație ridicată de personal.
- Joburile entry-level și cele fără experiență sunt cel mai des asociate cu afișarea salariului, spre deosebire de pozițiile senioriale, unde această practică este mai puțin frecventă.
În prezent, aproximativ 37% dintre joburile active pe eJobs.ro au salariul afișat, iar cele mai multe anunțuri sunt din București, Cluj-Napoca, Brașov, Ilfov, Iași, Timișoara și Constanța.
Salariile medii pe domenii și oportunitățile disponibile
Conform datelor Salario, comparatorul salarial al eJobs, salariile medii nete la nivel național variază considerabil în funcție de domeniu. Astfel, angajații din servicii încasează un salariu mediu net de 4.000 de lei, cei din retail aproximativ 3.650 de lei, iar pentru sectoarele transport, turism, call-center/BPO, media se situează la 4.000 de lei. Pe de altă parte, angajații din construcții beneficiază de un salariu mediu net de 5.000 de lei.
Ți-a plăcut articolul despre transparența salarială? Citește și:
Review & Trends 2025. Cum a arătat industria de recrutare în 2024
Aproape 900 de locuri de muncă disponibile la stat în luna ianuarie