tendinte
HR Challenge

Cele mai importante tendințe pentru anul viitor

Cum închidem anul 2022

Începând cu 2020, fiecare an ne-a întâmpinat cu incertitudini și diverse temeri legate de viitorul business-urilor și angajaților. Totuși, la finalul lui 2022, avem deja o colecție de lecții valoroase pe care ni le-am însușit și pe care cu siguranță le vom aplica în perioada următoare. Că nu e bine să ne creem așteptări de la contexte pe care nu le putem controla, că putem găsi în noi și în oamenii cu care lucrăm o doză de curaj, atunci când suntem mânați de temeri și, nu în ultimul rând, că trebuie să ne schimbăm prioritățile în funcție de contextul în care ne aflăm. Despre cum încheiem 2022, dar și cum se tendinte se întrezăresc pentru noul an, povestim în cele ce urmează!

 

Anul recordurilor

2022 a debutat la o intensitate record pentru piața de recrutare. Doar în ianuarie au fost publicate peste 37.000 de joburi pe eJobs, în creștere cu 61% față de ianuarie 2021. Apoi, a urmat o ușoară stagnare, pe fondul contextului geopolitic, care însă nu a durat prea mult.  Angajatorii și-au dat seama că indiferent de context, lucrurile trebuie să funcționeze în continuare, iar pozițiile deschise de ei nu pot rămâne neocupate. 

Pe parcursul anului și-au revenit chiar și domeniile care au avut parte în 2020 și 2021 de o încetinire a ritmului în care și-au desfășurat activitatea precum turism, HoReCa, organizare de evenimente sau industria alimentară.

Mai mult, pe platforma de recrutare au fost postate peste 420.000 de locuri de muncă pe parcursul întregului an, numărul marchează astfel un record istoric al ultimilor 20 de ani.

„A fost un an în care aproape oricine și-a putut găsi job cu ușurință, chiar și pe segmentul de vârstă 45+, acolo unde știm că recrutarea se face mai greu și unde inclusiv candidații sunt mai reticenți și mai temători cu privire la ideea de a-și schimba locul de muncă. Este adevărat, însă, că pentru anumite categorii a fost mult mai ușor să se angajeze pentru că piața a abundat în oferte care li s-au adresat. Ne referim aici în special la cei entry level, cu maximum doi ani de experiență, la specialiști, la vorbitorii de engleză și germană, dar și la cei care dețin competențe digitale sau au experiență în vânzări”, spune Bogdan Badea, CEO la eJobs. 

În ceea ce privește numărul de aplicări, în total acesta a depășit pragul de 10 milioane. Candidații cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani au avut 2,9 milioane de aplicări pentru joburile postate pe eJobs, iar cei din segmentul 25-35 de ani au înregistrat 3,9 milioane de aplicări.

 

Cum se arată 2023 la capitolul tendinte

Burnout sub lupă

Una dintre principalele priorități pe care le va avea departamentul de HR în 2023 este crearea inițiativelor de contracarare sau evitare a epuizării angajaților. Starea de bine a angajaților va fi în prim-plan anul viitor, având în vedere că beneficiile legate de sănătatea emoțională a angajaților primează atunci când sunt în fața unei oferte de angajare. 

Tendințele economice fluctuante vor avea un impact negativ asupra stării de bine a oamenilor din echipe. Astfel, în 2023, multe companii vor avea sarcina de a construi încrederea prin respect reciproc.

Câteva aspecte pe care ar fi bine să se concentreze departamentele de HR sunt: crearea de  programe de îmbunătățire a sănătății mentale și emoționale, promovarea unei comunicări eficiente, stabilirea barierelor între job și viață personală, dar și dezvoltarea unor relații sănătoase între manageri și angajați.

 

Retenția angajaților în prim plan

O altă prioritate pentru cei care lucrează în HR va fi creșterea ratei de retenție a angajaților. În condițiile în care economia se redresează după pandemie, companiile vor fi mai îngrijorate că își pot pierde talentele valoroase. Astfel, multe dintre ele deja au constatat că-i costă mai puțin să investească în menținerea angajaților existenți decât în recrutarea și instruirea în mod constant a celor noi.

 

Focus pe transparentizarea salariilor

Companiile se pregătesc deja pentru momentul în care va deveni obligatorie măsura propusă de Comisia Europeană de a legifera transparența salariilor. Propunerea vizează publicarea salariilor sau a unor marje salariale încă din anunțul de angajare.

Peste 10.000 de joburi cu salariul afișat sunt disponibile, în acest moment, pe eJobs. Dincolo de elementul obligativității în viitorul apropiat, aceste anunțuri sunt mult mai atrăgătoare pentru candidați, fiind cu 40% mai vizualizate decât cele care nu includ salariul.

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

„Dacă se va menține aceeași nevoie acută de candidați ca în 2022 și anul viitor și dacă va fi în continuare dificil pentru recrutori să găsească în piață candidații potriviți, vom vedea tot mai multe companii care vor fi dispuse să facă acest pas în direcția transparentizării salariilor pentru că va fi un avantaj competitiv care îi va ajuta să angajeze mai rapid”, explică Roxana Drăghici, Head of Sales la eJobs.

 

Tendința de îmbunătățire a competențelor pentru HR în 2023

Aproape toți angajații caută o cale de evoluție în cariera, iar de multe ori studiile arată că organizațiile nu pun la dispoziție suficiente căi de dezvoltare. Astfel, de multe ori angajații caută aceste oportunități în alte companii. 

Astfel, în 2023, focusul companiilor va fi pe suportul actualilor angajați să se pregătească pentru pentru noi provocări profesionale.

 

Cu ochii pe engagement

Deși despre subiectul implicării angajaților se tot vorbește în ultimii ani, asta nu-l face mai puțin relevant în 2023. Știm deja că ratele crescute de implicare în rândul angajaților au diverse beneficii pentru companii precum creșterea satisfacției în muncă, a ratei de retenție, dar și sporirea concentrării asupra task-urilor. 

Astfel, provocarea pentru 2023 a oamenilor de HR va fi să afle ce gândesc și cum se simt angajații. Cea mai bună modalitate de a afla este să-i întrebe. Evident, atunci când este vorba de companii cu sute de angajați, HR-ii se pot folosi de sondaje care sunt ușor de utilizat, sunt scalabile și îi ajută să comparele datele în timp real.

Deși este clar că a devenit o prezumție sumbră că vom experimenta o recesiune în 2023, lucrurile se prezintă într-o lumină pozitivă. E normal să ne întrebăm cum se vor schimba lucrurile. Cert este, că fiecare departament de HR are nevoie de o abordare mai curajoasă și poate mai transparentă, pentru a face față cu brio provocărilor ce pot apărea. 

 

Ți-a plăcut articolul despre tendinte pentru 2023? Citește și:

Topul candidaților pentru care a fost cerere mare în 2022

Cum îi ajuți să-și depășească reticenta la nou

Cum să îmbunătățești procesul de recrutare în 2023

 

Categorii:
HR Challenge

Face parte din echipa eJobs de circa 5 ani. Perioadă în care scrie despre provocările cu care se confruntă confruntă oamenii de HR, managerii, antreprenorii. Și vine cu soluții concrete/aplicabile pentru acestea. Creionându-le atât prin urmărirea tendințelor de pe piața muncii, cât și prin feedback-ul constant primit atât de la companii & de la candidați. Pasiunea pentru nevoile angajaților și companiilor a descoperit-o în 2014, când a luat contact prima oară cu zona de resurse umane. Ulterior, a ocupat timp de doi ani poziția de editor la Ziarul Financiar.

Leave a Reply

*

*