tendinte
Update

Tendințe pentru 2021 și ce lăsăm în 2020

+ lecții importante pe care le-am învățat

2020 a fost o provocare pentru noi toți, atât pe plan personal, cât și profesional, pentru că ne-a impus să ne adaptăm. Să găsim noi tactici de abordare a muncii, fie că am lucrat de acasă, fie de la birou, să comunicăm mult mai eficient și să învățăm să ne trăim viața de zi cu zi în condiții normale, chiar dacă situațiile în care ne-am aflat au fost adeseori atipice.

 

Ce ne-am fi făcut fără tehnologie

Încă din momentul în care a început pandemia am fost nevoiți să ne mutăm în online, să ne pornim camerele web și să ne ocupăm de la distanță de toate task-urile pe care le-am avut de rezolvat. La Vitacom, am încercat să fim aceeași echipă, cu aceeași dinamică, doar că de data aceasta de la biroul de acasă, acolo unde acest lucru a fost posibil. Am aplicat toate măsurile sanitare impuse de lege și am încercat să mergem înainte, chiar dacă la început teama față de necunoscut ne-a consumat foarte mult.

Odată cu pandemia a venit și o serie de întrebări. Cum vom putea colabora cât mai eficient la locul de muncă? Cum va fi afectată economia, cum ne va afecta asta pe noi și ce tendinte vor fi pe viitor? Cum vom reuși să ne păstrăm o stare de spirit echilibrată, în condițiile în care traversăm o perioadă dificilă?

Ce am făcut a fost să încercăm să redefinim leadership-ul, să învățăm mai multe despre empatie, să punem accent pe inteligența emoțională și pe relaționarea mai bună cu ai noștri colegi. Toate acestea în timp ce ne doream în continuare să ne facem treaba cât mai bine, astfel încât să obținem rezultate satisfăcătoare și să ne protejăm sănătatea.

 

Dificultățile întâlnite pe parcurs

Un lucru este sigur, am fost nevoiți să facem față unei situații neprevăzute. În acest sens, putem vorbi despre faptul că, din punctul de vedere al productivității, s-au observat câteva comportamente definitorii în rândul angajaților, precum scăderea gradului de atenție în timpul programului, scăderea coeziunii echipei (efectul muncii de acasă), volumul mare de lucru în condiții nefavorabile.

În ceea ce privește tehnologia, s-a observat din nou o situație dificilă. Mulți dintre angajați au avut probleme legate de conectarea la internet, accesarea anumitor rețele și servere sau dificultatea de a lua parte la întâlnirile online, din cauza necunoașterii modului de operare a unor programe noi.

Tot la acest punct, studiile arată că angajații devin obosiți mult mai rapid după ședințele avute în fața ecranului, comparativ cu cele desfășurate față în față.

Nu în ultimul rând, cele mai mari provocări au apărut la nivel psihic. Studiile arată că cei care au lucrat de acasă au avut dificultăți în a se deconecta de la locul de muncă și a se relaxa. Mulți dintre aceștia au simțit un grad sporit de singurătate, au avut dificultăți în a colabora eficient cu echipa și în a comunica cât mai clar. De asemenea, distragerile de acasă au fost și ele un impediment. Multe persoane recunosc că motivația lor a scăzut considerabil.

 

Un an plin de lecții importante

Până să vorbim despre tendinte pentru 2021, e important să facem o retrospectivă a lui 2020. Cu toate că 2020 a venit cu o multitudine de obstacole și efecte negative pentru angajații care au lucrat de acasă, am reușit să extragem câteva lecții importante.

În lumea business-ului, cu siguranță, toate provocările întâmpinate nu au avut decât rolul de a ne învăța cum să acționăm mai bine în situații de criză prin comunicare și empatie.

De asemenea, am înțeles că sănătatea noastră fizică și psihică trebuie să fie o prioritate în fiecare moment și că de fapt, aceasta este cheia pentru o activitate încununată de succes atât la locul de muncă, cât și în viața personală.

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

O altă lecție foarte importantă a fost autodisciplina. Aflându-ne într-o situație complet nouă, am descoperit că o bună organizare este la fel de importantă ca munca în sine. Acest lucru ne-a crescut gradul de adaptabilitate la noi situații pe viitor.

Pentru că am trecut împreună prin această perioadă dificilă, am învățat să ne ascultăm unii pe alții, să ne înțelegem mai ușor și astfel să ne dezvoltăm gradul de empatie. Nu în ultimul rând, a fost nevoie să investim toată încrederea în echipă și în tehnologie pentru a reuși să ne continuăm activitatea într-un mod cât mai normal.

 

Tendinte pentru 2021

Pentru că ne apropiem cu pași grăbiți de finalul lui 2020, nu putem să nu ne gândim la cum se vor schimba lucrurile în noul an și ce noi tendinte vor apărea. Dacă ar fi să tragem o linie după tot ceea ce a însemnat anul 2020 și să fructificăm lecțiile asimilate, atunci cel mai probabil, în 2021, lumea business-ului va experimenta noi tendinte și provocări interesante.

În 2021, numărul persoanelor care vor munci de acasă va crește. Studiile arată că trendul work from home se va extinde în continuare, iar creșterea flexibilității la locul de muncă va fi o cerință majoră din partea angajaților. În acest grup se află, bineînțeles, persoanele cu copii care afirmă că astfel pot avea un echilibru mult mai bun între viața de la birou și cea de acasă. Multe persoane recunosc că se simt mult mai conectați la mediul familial de acasă și că reușesc să fie în continuare productivi, mai ales dacă au un spațiu special amenajat. Totuși, work from home ar trebui să însemne ca angajatul să aibă la dispoziție un birou și toate instrumentele necesare pentru a-și desfășura activitatea, să nu fie deranjat de alte persoane.

Comunicarea din interiorul organizațiilor va fi mult mai transparentă. O consecință a nevoii de comunicare și deschidere dinspre companie spre angajați, cât și dinspre angajați spre companie.

Cât mai multe metode informale de teambuilding. O necesitate în noul an pentru a păstra echipele închegate, mai ales după ce trendul work from home va continua să se extindă. Vom fi nevoiți să găsim metode alternative prin care să ne aducem oamenii aproape, fapt care ne va pune mult creativitatea la încercare. Un număr mare de firme au început să organizeze activități de teambuilding online.

Accent mai puternic pe starea de spirit a echipei. Pentru că în anul 2020 starea psihică generală a oamenilor a avut un nivel foarte scăzut, în noul an se va încerca să se pună mai mult accent pe bunăstarea angajaților prin motivare, accent pe dezvoltare și oportunități de avansare, care vor apărea din ce în ce mai mult odată cu eliberarea treptată a restricțiilor.

Evaluarea angajaților se va baza și mai mult pe date și indicatori, atât timp cât munca se desfășoară și mai mult în mediul online (insights). Pentru că productivitatea muncii de acasă este destul de greu de cuantificat, va exista un focus mai ridicat asupra rezultatelor echipei și mai puțin accent pe procedurile de realizare ale acestora.

Nevoia de învățare și dezvoltare a skill-urilor se mai numără printre tendinte (adaptarea angajaților la noi tehnologii și cerințe). Fiind puși față în față cu tehnologii și soft-uri noi, necesitatea deținerii unor cunoștințele avansate de operare pe calculator și a diferitelor programe va crește și el.

Așteptăm cu nerăbdare anul 2021 în care vom continua, în cadrul companiei Vitacom, cu eficientizarea departamentelor. Lucrăm la acest aspect încă din 2020 pentru a crește productivitatea și urmează să facem îmbunătățiri constant. Este un nou început pentru toți, un restart mult așteptat de care vom profita la maximum pentru a umple toate golurile pe care anul precedent le-a lăsat.

Ți-a plăcut articolul despre tendinte 2021? Citește și: 

Analiza deciziei bazate pe criterii multiple

Lista de întrebări de care ai nevoie ca să găsești soluții

Design Sprint sau cum să scapi de o problemă în 5 zile

Categorii:
Update

Contributor / / Gestionează mixul de Marketing al unei companii de electro-retail cu tradiție pe piața locală și oferă insight-uri despre profilul, necesitățile și skill-urile angajaților într-o industrie extrem de dinamică.

Leave a Reply

*

*