Cum poți menține distracția în echipă în această perioadă
Poate una dintre cele mai frecvente întrebări din meeting-urile online, care a devenit și subiect de amuzament în echipă este: „Când facem un team building?” Probabil că și echipa ta s-a antrenat în răspunsuri care mai de care mai creative, dar dacă este să privim partea serioasă a lucrurilor, este evident că team building-ul va fi amânat pentru o dată necunoscută. Însă nu ar trebui amânate și activitățile care aduc voia bună în echipă și ajută colegii să capete un tonus bun după multe ore cu task-uri în online. Și chiar abilități noi.
Indiferent dacă v-ați întors la birou sau continuați să lucrați de acasă, un lucru e sigur. Echipei tale îi e dor să interacționeze față în față în cadrul unui team building real. Cele virtuale, din spatele unui ecran, pot fi distractive, dar nimic nu se compară cu o ieșire alături de toți colegii tăi, pe care o puteți face în siguranță, fără contact și chiar și cu mască! De aceea am strâns aici câteva sugestii de activități în echipă care includ vânători de comori, jocuri video, exerciții de actorie și de improvizație, tururi virtuale ale casei și sesiuni de mindfulness.
Vânătoare de comori, pe loc
Cine spune că trebuie să te deplasezi dintr-un loc în altul ca să organizezi o vânătoare de comori? O poți face și într-un singur loc. Împarte-ți angajații în echipe mai mici și roagă-i să scoată dintr-o pălărie câteva provocări. Fiecare provocare e un popas în aventura ta și poate să-i pună să cânte, să pregătească o scurtă scenetă sau să deseneze, în timp ce ceilalți ghicesc provocarea. Fiecare provocare îndeplinită corect este de fapt un indiciu care trebuie să îi conducă pe oamenii tăi către comoară. Poți apela și la platforme online care organizează vânători de comori, precum aceasta.
Dublarea unui film străin
Doi colegi poartă o conversație într-o limbă inventată, gesticulând amplu și aparent fără sens, iar alți doi colegi traduc pe loc ce spun ceilalți, așa cum își imaginează ei că decurge conversația. E un exercițiu care poate părea puțin dificil la început, dar care foarte rapid devine amuzant, atât pentru cei implicați, cât și pentru cei din public.
Provoacă-i la un campionat de jocuri video
În echipă ai probabil și colegi pasionați de jocuri video și atrași de competiții mai ales în această perioadă de distanțare fizică. Pentru ei există Esports Corporate Championship, o platformă corporate unde pot concura și lucra împreună, adăugând în același timp și expunere pentru companie ca angajator. Esports este și un fenomen global care atrage anual peste 600 de milioane de spectatori și a generat venituri de peste un miliard de dolari în 2020.
Și chiar studiile arată că utilizarea jocurilor video ca activități de team building crește productivitatea echipei cu 20%. Acestea îmbunătățesc abilități precum coordonarea, rezolvarea problemelor, coordonarea mai multor sarcini în același timp, dar sunt și o poartă spre deprinderea unor abilități tehnice precum programarea, designul, ingineria. Chiar Mark Zuckenberg, CEO-ul de la Facebook, a fost un pasionat al jocurilor video povestind: „cu siguranță că nu aș fi intrat în programare dacă nu aș fi jucat jocuri video în copilărie”. Toate competițiile sunt transmise în direct, dar în 2021 finalele se vor juca live în fața publicului la Digital Crusade 2021. Dacă echipa ta câștigă va aduce „acasă” cupa campionatului, dar și premiul de 3.000 euro.
Impostorul
Trei colegi primesc câte un scurt rol și sunt rugați să joace o scenetă simplă, improvizată. Pe la mijlocul scenetei intră un al patrulea personaj excentric, care se comportă ciudat. Poate fi un pește pe uscat, un extraterestru, un fluture tocmai ieșit din cocon sau Elvis Presley, lasă-ți creativitatea liberă! În timp ce primii trei colegi se amuză încercând să ducă sceneta până la capăt, ceilalți, din public, trebuie să ghicească cine sau ce e impostorul.
Turul virtual al casei
Odată cu meetingurile online, am ajuns să cunoaștem o parte din casa colegilor, dar și mai amuzant ar fi dacă fiecare ar prezenta și detaliile care nu se văd la cameră.
Pe modelul show-ului MTV Cribs, în care vedetele fac un tur ghidat al caselor lor, fiecare coleg se poate întrece în crearea unui film video despre casa lui, cu logo, muzică și scenariu. Și este o activitate foarte bună pentru ca oamenii să se cunoască mai bine, să afle preferințele colegilor, poveștile lor de viață, animalele de companie. Și chiar o salvare dacă ai colegi pentru care trebuie să gândești un onboarding virtual. Găsești inspirație aici.
Sesiunile de mindfulness
Gândurile și emoțiile ne dau cele mai mari provocări în această perioadă, așa că este important să creezi un spațiu în care oamenii să se poată reseta și să intre într-o stare mai bună pentru a se pregăti pentru ziua de muncă sau pentru ziua următoare. Mindfulness este activitatea care permite colegilor să exerseze atenția asupra lucrurilor care contează, să se conecteze și să se cunoască la un nivel mai profund. Vor fi mai conștienți de modul în care reacționează la factorii externi, vor cunoaște mai bine ceea ce pot controla, dar și cum să-și gestioneze gândurile.
Stabilește sesiunile de mindfulness dimineața sau seara pentru a le asigura colegilor un start bun al zilei sau pentru a-i ajuta să se odihnească mai bine după o zi plină de task-uri. Descoperă aici și o platformă care oferă cursuri de mindfulness pentru echipe.
Cei mai talentați chefi vin la Happy Hour
Unul dintre cele mai așteptate momente în team building era cel în care ne strângeam în jurul mesei, savurând mâncarea preferată. Dar despre mâncarea preferată putem vorbi și online, într-o pauză binemeritată cu echipa. Puteți stabili să gătiți în același timp o anumită rețetă, să faceți concursuri și să povestiți despre felurile de mâncare preferate. Și chiar unii colegi pasionați de gătit pot fi traineri pentru echipă. Găsești aici și o platformă online care oferă cursuri de gătit.
Cercul recunoștinței, ca în team building
Nopțile de povești în jurul focului, în care fiecare coleg era sincer pot fi replicate și online. Lansează-le oamenilor din echipa ta provocarea de a-și exprima aprecierea unul față de celălalt. Este o modalitate prin care puteți trece mai ușor peste micile tensiuni care au apărut în timpul lucrului, dar și o sursă bună de motivare a colegilor și de bună dispoziție.
Râsetele sunt garantate în toate aceste jocuri și cu siguranță îți vor binedispune oamenii după o perioadă lungă fără team building-uri.
Articol scris de Iulia Văcăroiu și Steluța Năstase-Lupu