Cum depistăm dezechilibrul emoțional al echipei
Pandemia a avut un efect major asupra activităților din viața noastră personală, dar și cea profesională. Atât noi, cât și membrii echipei, ne-am confruntat cu diverse schimbări și provocări care au fost stresante, copleșitoare și care au generat emoții negative puternice.
Acțiunile luate de autorități pentru protejarea sănătății publice, cum ar fi distanțarea socială, restricționarea accesului la restaurante, săli de teatru și concerte, interzicerea evenimentelor cu mulți participanți, au fost necesare pentru a reduce răspândirea COVID-19, dar ne-au făcut să ne simțim izolați. Astfel, în rândul multora dintre noi a crescut nivelul de stres și de anxietate.
Modul în care atât noi, cât și echipele pe care le gestionăm, facem față acestor emoții ne pot afecta starea de bine, productivitatea la job, relaționarea cu colegii și cu persoanele apropiate. Despre cum să facem față stresului și situațiilor neprevăzute, cum să ne sprijinim angajații să devină mai rezistenți la stres, ne-a povestit Bogdan Pîrtoacă, psiholog clinician, psihoterapeut la ATLAS.
Cum arată situația emoțională actuală a oamenilor?
Peste 40% dintre persoanele chestionate de biroul de recensământ al SUA, în decembrie anul trecut, au raportat simptome de anxietate sau depresie, reprezentând o creștere de 11% față de anul precedent, arată un studiu publicat de revista Nature, în care este detaliat modul în care cercetătorii din întreaga lume investighează cauzele și impactul stresului generat de pandemie.
De asemenea, un studiu publicat în revista The Lancet concluzionează că persoanele cu probleme de sănătate mintală au dezvoltat o teamă mai ridicată de contaminare și au avut mai puține strategii pozitive pentru a face față pandemiei.
Au fost raportate, de asemenea, probleme legate de somn, emoții de tristețe, adoptarea unui stil de viață nesănătos, o scădere a încrederii în autorități și o scădere a abilității de a simți bucurie. Alte cercetări sugerează că situația la nivel mondial este similară cu cele menționate mai sus.
Care sunt simptomele unui echilibru emoțional deficitar?
Cu siguranță această criză ne-a afectat pe fiecare în mod diferit, însă este foarte important să recunoaștem care sunt simptomele momentelor de stres accentuat, anxietății sau depresiei în ceea ce ne privește atât pe noi, cât și pe membrii echipei.
Mai ales, pentru problemele emoționale ne pot afecta atât la nivel emoțional, fizic, cât ne pot influența modul în care ne comportăm.
Simptome la nivel emoțional
Factorii care ar trebui să ridice primele semne de întrebare legate de starea emoțională a angajaților sunt: modificări legate de productivitatea acestora, scăderea puterii de concentrare, stări de nervozitate și iritabilitate apărute în interacțiunea dintre colegi, dificultăți apărute în luarea deciziilor sau în ceea ce privește găsirea unor soluții adecvate, stări observabile de neliniște sau solicitarea mai multor pauze.
De asemenea, persoanele care se confruntă cu un dezechilibru emoțional se simt incapabile să se distreze, sunt deprimate, neinteresate de viață, ca și cum și-ar fi pierdut simțul umorului, au un sentiment de groază și sunt îngrijorate de sănătatea lor.
Simptome la nivel comportamental
Ceea ce ar trebui să-ți atragă atenția din punct de vedere comportamental ar fi dificultatea de a lua decizii, o stare permanentă de îngrijorare, evitarea situațiilor problematice, dificultățile legate de concentrare, schimbări ale apetitului alimentar, consumul ridicat de alcool sau tutun, stările de neliniște.
Simptome la nivel fizic
Cel mai ușor se pot observa modificările apărute la nivel fizic: respirație superficială sau hiperventilație, tensiune musculară, vedere încețoșată sau durerile de ochi, probleme de somn sau apariția coșmarurilor în timpul somnului, o stare de oboseală permanentă, durerile de cap, de piept, tensiune arterială crescută, indigestie sau arsuri la stomac, senzație de rău, amețeală sau leșin. Dacă aceste simptome se mențin pe o perioadă de cel puțin două săptămâni, este recomandat ca persoana în cauză să se adreseze medicului de familie sau unui specialist în sănătate mintală.
Cum ne-a impactat munca remote?
Pandemia și lucrul de acasă ne-au modificat modul de relaționare și comunicare în plan personal și profesional. Unii s-au adaptat foarte bine acestui stil de viață, în vreme ce alții s-au confruntat cu reale dificultăți, deoarece lucrul de acasă poate părea lipsit de structură.
Aceste schimbări ridică o multitudine de provocări pentru liderii și managerii care coordonează echipe. Printre acestea se numără scăderea productivității angajaților, scăderea puterii de concentrare, stările de nervozitate și iritabilitate apărute în interacțiunea dintre colegi, dificultățile apărute în luarea deciziilor sau în ceea ce privește găsirea unor soluții adecvate, stările observabile de neliniște sau solicitarea mai multor pauze. Aceștia sunt factori care ar trebui să ridice primele semne de întrebare legate de starea emoțională a angajaților.
O discuție one-to-one despre aceste aspecte și găsirea unor soluții pentru ameliorarea lor, ar oferi angajatului ocazia să se simtă important și protejat.
Stres, anxietate sau depresie? Cum să le previi
Pentru a preveni agravarea stărilor emoționale proprii, cât și a angajaților, este important să adopți obiceiuri sănătoase, pe care să le promovezi și în echipă. Iată câteva dintre ele.
Antrenamente fizice regulate
Acestea sunt unul dintre cele mai bune moduri de a-ți relaxa corpul și mintea. În plus, exercițiile fizice îți vor îmbunătăți starea de spirit, cu condiția să fie făcute des pentru a da roade.
Concentrează-te pe stabilirea obiectivelor de fitness pe care le poți îndeplini, astfel încât să nu renunți. Mai presus de toate, reține că a face orice exercițiu este mai bine decât deloc.
Relaxare musculară
Când te confrunți cu stres sau anxietate, mușchii tăi se încordează. Poți contribui la relaxarea lor prin: exerciții de stretching, masaj, o baie fierbinte sau un somn odihnitor.
Respirație profundă
Te poate ajuta să îndepărtezi imediat presiunea resimțită. Vei fi surprins cât de bine te simți odată ce vei face din acest lucru o deprindere.
Mănâncă sănătos
Consumul unei diete regulate și bine echilibrate te va ajuta să te simți mai bine în general. De asemenea, te poate ajuta să-ți controlezi starea de spirit. Pentru energie, mesele tale ar trebui să fie pline de legume, fructe, cereale integrale și proteine slabe. Este important să nu omiți nici o masă, acest lucru contribuie la o stare emoțională negativă ce poate crește stresul.
Încetinește ritmul
Viața modernă este plină de lucruri pe care trebuie să le faci zilnic și, uneori, trebuie doar să încetinim ca să ne putem relaxa. Analizează viața ta de zi cu zi și găsește mici modalități prin care poți face asta.
Fă-ți timp pentru hobby-uri
Este bine să aloci timp pentru lucrurile care îți plac. Încearcă să faci ceva în fiecare zi care să te facă să te simți bine. Sunt suficiente chiar și 15-20 de minute. Hobby-urile relaxante includ activități precum: cititul, tricotatul, realizarea unui proiect de artă, vizionarea unui film, realizarea unui puzzle, jocuri de cărți sau board games.
Vorbește despre problemele tale și ascultă-le pe cele ale oamenilor din echipă
Acest lucru te poate ajuta să reduci nivelul de stres. Poți vorbi cu membrii familiei, prietenii, medicul sau cu un terapeut. Poți vorbi, de asemenea, cu tine însuți sau poți scrie într-un jurnal despre trăirile pe care le ai. Dar pentru ca dialogul cu sine să ajute la reducerea stărilor emoționale negative, trebuie să te asiguri că este unul pozitiv.
Așadar, ascultă cu atenție ceea ce gândești sau spui când ești stresat, trist sau speriat. Schimbă mesajele negative cu unele logice, mai raționale, adaptate situației în care te afli.
Pentru a evita apariția unor probleme legate de sănătatea mintală a angajaților, dar și pentru a răspunde nevoilor psiho-emoționale ale acestora, multe companii au început să ofere angajaților acces către specialiști acreditați, cum sunt cei care se regăsesc pe platforma ATLAS.
Ți-a plăcut articolul? Citește și:
Cum deprinzi responsabilitatea în echipă
Se schimbă totul în jurul nostru. Și nici noi nu putem rămâne la fel