Știrile care dau tonul noului an
La început de an se conturează strategii, se iau primele decizii și, de aceea, este important să fii la curent cu toate știrile din domeniul legislativ, dar și cu cele mai recente statistici din piața muncii. În acest articol ți-am pregătit o selecție de știri în care vei regăsi un mix succint, dar de impact între cele două aspecte de interes pentru toți profesioniștii din domeniul HR-ului.
Cu 17,6% crește salariul de bază minim brut
În luna decembrie a anului trecut, Guvernul a aprobat Hotărârea care prevede ca nivelul salariului de bază minim brut pe țară să fie majorat la 3.000 de lei lunar, începând cu data de 1 ianuarie 2023, față de 2.550 de lei, cât a fost până în acel moment. Această modificare a salariului de bază minim brut pe țară reprezintă o creștere de 17,6%, ceea ce în valoare absolută înseamnă 450 de lei. În valoare netă salariul este de 1.863 de lei, majorarea fiind de 339 de lei, iar creșterea pe net – de 22,2%. Tariful va fi de 18,145 de lei/oră pentru un program complet de lucru de 165,333 de ore/lună. De majorarea salariului de bază minim la valoarea de 3.000 de lei vor beneficia 2.181.134 de salariați.
420.000 de joburi noi și 10 milioane de aplicări în 2022 pe eJobs.ro
Cei mai căutați candidați au fost cei cu 0-2 ani de experiență (39,7%), urmați îndeaproape de cei mid level (29,3%). Specialiștii seniori și managerii au fost targetați de 10,6% dintre joburile postate pe parcursul întregului an, în timp ce pentru 20,4% dintre locurile de muncă s-au căutat candidați fără niciun fel de experiență. De altfel, și în ceea ce privește eforturile pentru găsirea unui job se observă un avânt spectaculos al tinerilor, care se apropie vertiginos de liderii istorici ai aplicărilor, respectiv categoria de vârstă 25-35 de ani. În 2022, candidații cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani au avut 2,4 milioane de aplicări pentru joburile postate pe eJobs.ro, iar cei din segmentul 25-35 de ani au înregistrat 4,3 milioane de aplicări. În total, în 2022 a fost depășit pragul de 10 milioane de aplicări.
Cu 41% mai multe joburi cu salariul afișat în 2022
Ai multe de câștigat dacă te alături și tu acestei mișcări de transparentizare a salariilor. Anunțurile cu salariile publicate atrag cu 40% mai multe aplicări relevante pe platforma eJobs.ro decât cele fără, deoarece candidații știu clar la ce să se aștepte. Angajatorii cu cea mai mare deschidere către publicarea salariilor sunt cei din retail, servicii, transport – logistică, turism și construcții, iar majoritatea joburilor sunt din categoria entry-level. Totodată, un număr important de poziții cu salariile afișate sunt cele care se adresează candidaților ce vor să lucreze în afara țării (17% din numărul total de locuri de muncă pentru care salariul este publicat). În 2022 au fost publicate cu 41% mai multe joburi cu salariul afișat față de anul anterior, decembrie fiind luna cu cel mai mare procent de locuri de muncă cu oferta financiară publică, 37% din oferta totală de joburi. Iar pentru 2023 sunt previzionate noi creșteri la acest capitol.
Ce modificări au mai fost aduse Codului Muncii
Finalul lui 2022 a adus cu sine și câteva modificări asupra Codului Muncii, unele dintre acestea vizând introducerea de noi zile de concediu și noi interdicții la concediere. În urma acestor modificări, angajații vor putea beneficia, de acum înainte, într-un an de 5 zile de concediu pentru îngrijirea unei rude care are nevoie sprijin ca urmare a unei probleme medicale grave și 10 zile pentru urgențe familiale cauzate de boală sau de accident. De asemenea, ei nu pot fi concediați pe parcursul acestor perioade. Noi prevederi au fost introduse și în cazul concediului paternal. Mai precis, tații vor beneficia de vechime în această perioadă și nici ei nu vor putea fi
concediați.
Ți-a plăcut articolul Știrile care dau tonul noului an? Citește și:
Cum te ajută inteligența emoțională să oferi feedback
Miturile care te pot ține pe loc în carieră în 2023
E timpul pentru un upgrade al cunoștințelor la început de an