Update

Alfabetul tehnologiei: digitalizare de la A la Z

Remote & Shadowing

Tu ce beneficii oferi angajaților în 2020 astfel încât să ții pasul cu era digitală? Munca remote e în topul preferințelor românilor, arată un studiu eJobs. Dar cum te asiguri că fac treabă bună când le oferi libertate să lucreze de acasă sau sub îndrumarea unui mentor (shadowing)? Există tool-uri care chiar încurajează productivitatea oamenilor tăi în timp ce lucrează în mediul care le place sau alături de acel lider care li se potrivește cel mai bine.

 

remote

 

R – Remote

Tot mai mulți colegi cer să lucreze de acasă măcar o zi pe săptămână, dar hai să recunoaștem că, atunci când anunță, parcă plutește un aer de neîncredere: „Oare va lucra opt ore de acasă?”; „Dacă nu-și termină treaba sau dacă răspunde după trei ore la mesaje?”

Conform unui studiu eJobs, 8 din 10 români ar vrea să lucreze remote măcar o zi pe săptămână. Candidații spun că, alături de salariu și oportunitățile de a avansa în carieră, opțiunea de a lucra de acasă sau și de acasă este unul dintre argumentele în funcție de care aleg să accepte o ofertă de job.

Soluția? Include munca remote în pachetul de beneficii și, pentru mai multă transparență, recomandă colegilor să folosească tool-uri precum Cyclope sau Timecamp.

Acestea oferă informații despre ora începerii/terminării activităților la calculator, task-urile efectuate, orele suplimentare, dar și rapoarte de activitate care afișează timpii petrecuți în aplicații productive și chiar timpii neproductivi (petrecuți pe rețele de socializare sau site-uri care nu au legătură cu jobul).

Astfel, atât colegii, cât și coordonatorii de proiecte au o imagine mult mai obiectivă asupra task-urilor și se construiește o relație bazată pe încredere de ambele părți.

 

shadowing

 

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

S – Shadowing

În echipă tocmai ce au venit colegi noi, dar sunteți atât de prinși, încât nimeni nu are timp să le arate ce să facă. Studiul HPDI, despre care îți povesteam la litera O, arată că lipsa unui program de mentorat și a ghidării necesare pentru a înțelege task-urile sunt cele mai mari frustrări ale noilor angajați.

O variantă pe care acesta o recomandă este un program de shadowing. Adică training și mentorat pentru noul angajat, care urmărește și observă un om experimentat din companie. Este o experiență mult mai utilă decât citirea unui job description sau un simplu meeting cu managerul. Astfel, noul coleg va percepe toate nuanțele unui job. 71% dintre companiile din top 500 Fortune oferă programe de mentorat pentru angajații lor, iar rezultatele sunt vizibile în creșterea ratei de retenție și în implicarea angajaților.

Scheinder Electric, liderul în transformarea digitală a managementului energiei, a descoperit că 47% dintre angajați plecau din companie pentru că nu găseau oportunități în carieră. Astfel, a trecut la programe de mentorat folosind inteligența artificială. Acum face cele mai bune potriviri între mentori și mentorați, pe baza obiectivelor, aspirațiilor, dar și a experiențelor. Dintre cei 140.000 de angajați la nivel global, 75% folosesc sistemul inteligent. Intel, gigantul în tehnologie, a luat ideea tradițională de mentorat și a transformat-o într-un proces agil, cu scopul de a transfera abilitățile între colegi. În loc să potrivească seniorii cu angajații noi, programul aduce împreună oamenii cu puncte forte asemănătoare.

Articolul a fost realizat de: Diana MărășoiuSteluța Năstase-LupuMihaela Pascari și Iulia Văcăroiu.

 

Ți-a plăcut articolul în care am povestit și despre shadowing? Urmărește aflabetul:

Alfabetul tehnologiei: A-B!

Alfabetul tehnologiei: C-E

Alfabetul tehnologiei: F-H!

Alfabetul tehnologiei: I-K

Alfabetul tehnologiei: L-N

 

Categorii:
Update

Proiectul We Are HR, lansat în 2017, își propune să vină în întâmpinarea managerilor și specialiștilor în resurse umane cu cele mai noi tendințe din domeniu și cu o perspectivă diferită asupra proceselor de recrutare, retenție și motivare a talentelor. Atât site-ul cât și revistă omonimă oferă informații esențiale și statistici relevante despre industrie și pun în discuție tehnicile actuale de recrutare, precum și instrumentele și tehnologiile folosite în acest proces și modul în care acestea influențează viitorul unei noi generații de candidați și angajați.

Leave a Reply

*

*