Cum să-ți fie mai bine în pandemie : 5 sfaturi de la un ONG
Lumea de acum nu mai seamănă cu cea dinainte pandemiei, însă acest lucru poate fi o oportunitate de schimbare, atât personală, cât și în organizație. Ne dorim o viață mai împlinită pentru noi, dar și pentru ceilalți. Descoperă câteva îndemnuri practice și sensibile de la Tudor Roșu, cel care conduce Delegația Europa de Est a Fundației Terre des hommes, ONG-ul care se ocupă cu protejarea drepturilor copilului.
1. Cere sfatul copiilor
„Suntem una dintre puținele organizații care cred în implicarea copiilor în proiecte (de la început, când stabilim direcțiile proiectelor, dar și pe parcurs). Perspectiva lor e întotdeauna una „proaspătă”, lipsită de prejudecăți, ba chiar și pragmatică, iar asta ajută foarte mult la diferite niveluri. Este un principiu care s-ar putea aplica și în familii, dar și în unele companii, fiindcă e un mod foarte bun de a păstra contactul cu realitatea copiilor și tinerilor. Pentru noi este un mod de a înțelege cum să le venim mai bine în ajutor, pentru alții poate fi un mod de a găsi noi idei creative poate.
Noi avem de câțiva ani un Consiliu Consultativ al Copiilor, format din tineri până în 18 ani care se reunesc din când în când și fie ne împărtășesc din experiența lor (cum ar fi violența de gen sau siguranța în mediul sportiv), fie își spun părerea în cadrul unui proiect anume. I-am consultat în pregătirea unor granturi pentru alți tineri, i-am implicat în evenimente sau în crearea de materiale de prevenire a violenței sau de promovare a drepturilor lor, îi implicăm în inițiative de advocacy pentru a atrage atenția asupra problemelor lor. Și credem că ei ar avea ceva de spus și dacă sunt consultați de companii, de pildă în decizii de CSR.”
2. Fii mentor pentru un copil
„Copiii își doresc să învețe și caută mentori, iar ediția de anul trecut (2019) a campaniei noastre Ziua Ștafetei ne-a dovedit acest lucru din plin : peste 6.500 de copii au preluat pentru o zi „ștafeta” de la un profesionist pe care l-au ales chiar ei. Altfel spus, ei și-au găsit un mentor pentru meseria pe care se gândesc că o vor practica și au aflat dacă li se potrivește cu adevărat sau nu. Aceste întâlniri au loc în mod normal „pe teren”, la locurile de muncă, dar în 2020 am adaptat ediția în online, desigur, iar interesul s-a mutat mai mult asupra mentorilor de prestigiu. La ediția online orice copil din orice colț al țării putea participa (dacă avea internet) la o întâlnire cu dl Amir Sagron, Vice-Ambasadorul Israelului, cu actrița Lia Bugnar, cu Andrei Savenco sau jurnalistul Ovidiu Vanghele, ca să numesc doar câțiva dintre ei.
De-a lungul celor nouă ani de Ziua Ștafetei ( o campanie anuală) peste o sută de astfel de personalități s-au întâlnit cu copii care le cereau sfatul. Și aceasta e doar una dintre componentele Ziua Ștafetei, cea de la București, deoarece profesori din toată țara mijlocesc astfel de întâlniri între copii și mentori din zona lor, din numeroase meserii diferite. Este un proiect de suflet pentru toată echipa Terre des hommes și ne-am dori să îi acordăm o atenție și mai mare la anul și să dezvoltăm conceptul, în special fiindcă va fi a zecea ediție, de aceea suntem în căutare de parteneriate și finanțare.
Vestea bună este că, separat de Ziua Ștafetei, începem în 2021, alături de Terre des hommes Moldova, un alt proiect mai amplu de mentorat, Joboteca, în care le vom da tinerilor șansa de a participa la un program de pregătire pentru realitățile practice din piața muncii, dar și posibilitatea de a-și proba vocația de antreprenor și îi vom sprijini să -și transforme ideile în inițiative de afaceri.”
3. Sprijină o cauză în care crezi (cu sau fără bani)
„Oricine poate găsi o cale de a ajuta copiii vulnerabili, chiar fără să scoată un ban din buzunar. De exemplu, prin direcționarea impozitului pe venit, respectiv profit. Dar modalitățile de a ajuta sunt variate : avem un prieten al Fundației care de ani de zile susține conferințe internaționale și ne donează nouă (copiilor, desigur) tariful pe care îl primește!
Pe de altă parte, oricine poate intra pe platforma Rohelp, să caute fundația noastră și să doneze direct prin card pentru a ne ajuta să oferim materiale și ajutoare directe copiilor vulnerabili, afectați de contextul Covid19. Deși nu oferim asistență directă, ci intervenim prin proiecte cu un impact pe termen lung, pandemia a adus la iveală câteva nevoi imediate ale copiilor și ne dorim să le rezolvăm. Fundația Terre des hommes a sprijinit în 2019 peste 16.500 de copii din România, dar numărul celor vulnerabili este, desigur, mult mai mare.”
4. Învață de la cine nu te aștepți
„Cred că sectorul privat și ONG-urile au multe de învățat unele de la celălalte și trebuie să creeeze ocazii de a se întâlni. Anul trecut, ONG-ul Terre des hommes a fost invitat la un eveniment al breslei arhitecților, un fel de hackaton cu sute de participanți și fiecare parte a aflat lucruri utile despre celălalalt. Am dori ca, pe viitor, să creăm și să luăm parte la discuții similare pentru a ne prezenta inițiativele, valorile care ne ghidează, dar și pentru a învăța cum să fim mai eficienți și să avem un impact mai mare. Nu suntem singuri în dorința de promova drepturile copiilor, de a le oferi un mediu sigur și este parte din misiunea noastră să lucrăm pentru aceste idealuri, împreună cu cei care ne împărtășesc viziunea.”
5. Bucură-te de succese
„Cu toții lucrăm, indiferent de domeniu, într-un ritm foarte alert și nu ne lăsăm răgaz să ne bucurăm de ce realizăm. Noi am ajutat în ultima vreme la mai multe realizări (niciodată nu par destule), dar sper ca echipa noastră să se bucure de Sărbători la gândul că la anul 11.000 de copii se vor întoarce la școală mai bucuroși decât alții (fiindcă am investit în școli mai sigure și mai bine dotate pentru ei), sau la gândul că sute de copiii învață despre și promovează incluziunea tuturor etniilor, că într-un orășel de munte o sută de tineri au acces la un FabLab sau că mii de copii vor ști să prevină violența de gen datorită altui proiect. Și multe altele”.
Numele Fundației Terre des hommes (“Pământ al oamenilor”) este inspirat din titlul unei cărți de Antoine de Saint-Exupery, care vorbește despre responsabilitate, colaborare și grija cu care suntem toți datori față de copii. Misiunea Terre des hommes este de a oferi ajutor copiilor aflați în situații de risc și de a schimba societatea în beneficiul generațiilor viitoare. Terre des hommes este una dintre puținele ONG-uri care sprijină, prin proiectele sale pe termen lung, diferite categorii de copii, de la cei afectați de migrație, la copii aflați în contact cu sistemul judiciar. În total Terre des hommes a sprijinit peste 16.500 copii doar anul trecut. www.tdh.ro /Facebook Terre des hommes Romania
Ți-a plăcut articolul cu sfaturile ONG-ului Terre des hommes pentru a face bine în pandemie? S-ar putea să-ți placă și:
Cum arată profilul liderului din ONG – De vorbă cu Kirsten Theuns de la Terre Des Hommes