HR Speed Dating: Colegii tăi cunosc și rezonează cu scopul companiei?
Când misiunea companiei este bine definită și comunicată, oamenii sunt mult mai motivați să-și atingă obiectivele și să-i fie alături pe termen lung. Un sondaj realizat în 2019 de compania PwC arată însă că doar 28% dintre angajați se simt pe deplin conectați la scopul companiei lor. Mai mult de jumătate nu sunt motivați sau entuziasmați de jobul lor. Ce poți face în acest caz? Există modele la îndemână, în companiile de management în resurse umane. HRS Romania a aliniat scopul companiei cu ceea ce-și doresc oamenii. Elena este responsabilă de recrutarea în IT. Radu aduce proiectele de recrutare în echipă. Să-i cunoaștem și să aflăm ce îi menține implicați! ↘
De cât timp faci parte din echipa HRS și cu ce scop ai pornit în minte atunci când ai intrat în ea?
E.C.: M-am alăturat echipei HRS în luna aprilie 2018. Am fost printre primii angajați ai branch-ului din România. La momentul acela, eram la început de drum în recrutare. Nu știam la ce să mă aștept, dar am acceptat provocarea cu inima deschisă și în cei 3 ani de colaborare cu HRS am evoluat spre poziția de Consultant cu normă întreagă.
R.P.: Sunt în echipa HRS din septembrie 2019. Fiind la început de drum în carieră, scopul meu a fost să acumulez cât mai multă experiență.
Ce te impulsionează zilnic să perseverezi în rolul tău?
E.C.: Dinamica și energia din echipă, care mișcă lucrurile. Nicio zi nu este la fel, deși task-urile pot părea repetitive. În agenție experimentez situații noi, interacționez cu oameni cu roluri variate, cu manageri de recrutare, cu tehnologii noi. Un alt lucru care mă ambiționează să îmi fac treaba bine este feedback-ul oamenilor, în special cel al candidaților și al partenerilor noștri – atunci când simt că am adus omul potrivit la locul potrivit. Asta îmi dă un sentiment de împlinire și de satisfacție față de munca mea.
R.P.: Impulsul zilnic este dat de echipă. Atmosfera informală și încurajatoare este motorul care pune în mișcare activitățile mele zilnice.
Cât de important este pentru tine scopul companiei?
E.C.: Pentru mine este foarte important ca scopul companiei să se alinieze cu ceea ce cred și îmi doresc. Nu aș putea lucra niciodată pentru un angajator cu a cărui viziune nu mă identific, iar în momentul de față cred că scopul principal este oferirea unui serviciu de consultanță complet și de calitate.
R.P.: Scopul HRS este de a acționa pe post de intermediar între candidați și jobul care li se potrivește. Îmi place să cred că acțiunile mele, ca om de sales, sunt direcționate spre a aduce proiecte care să fie nu numai avantajoase financiar, ci și atractive. Pentru mine e important să mă identific cu acest țel.
Cum sunt valorificate performanțele în echipa ta?
E.C.: În principiu, există un sistem formal de valorificare a performanțelor, bazat pe o schemă de bonusare și facilități extra (zile libere, Short Friday) și un sistem informal: recunoașterea primită din partea managerilor, a colegilor, mici încurajări și gesturi care te fac să te simți apreciat.
R.P.: Pe lângă bonusuri financiare, ne bucurăm și de alte beneficii, precum un program redus de muncă de 4 zile pe săptămână, în cazul în care targetul este atins.
Ce rol joacă managerul tău în motivarea ta și în drumul spre atingerea obiectivelor?
E.C.: Sunt într-o comunicare permanentă cu managerul meu direct. Lucrăm în echipă și încercăm să ne susținem reciproc. Mă ajută foarte mult în organizarea activității și cred că avem o colaborare cu rezultate bune.
R.P.: Managerul meu direct este și persoana pe care o consider un exemplu demn de urmat. Este genul de om care își blochează ore în calendar pentru a se asigura că-mi ating obiectivele.
Limita dintre job și viața personală e tot mai fină. Ce acțiuni ale companiei te ajută să păstrezi echilibrul în viață?
E.C.: Flexibilitatea programului, posibilitatea de lucru de acasă. Remote working are dezavantaje, dar și avantaje, iar timpul pe care îl alocăm navetei până la locul de muncă devine timp personal petrecut cu cei dragi sau dedicat activităților care mă relaxează.
R.P.: În HRS avem parte de un program flexibil. Simplul fapt că nu îmi este impus un anumit ritm de lucru mă ajută mult în menținerea unui echilibru sănătos între muncă și viața personală. Pot apărea meetinguri în prima și ultima parte a zilei, dar am și timp să ies în parc pentru a mă bucura de soare și de vremea bună.
Cum se preocupă compania de sănătatea emoțională a oamenilor săi?
E.C.: În general, printr-o comunicare deschisă și suport emoțional în timpul unor perioade mai dificile. De asemenea, avem acces la diverse cursuri de NLP și comunicare pe care le putem aplica și în viață personală, nu doar în cea profesională.
R.P.: În HRS suntem mai mult decât simpli colegi. Suntem prieteni. Faptul că avem cui să ne spunem ofurile, ajută. De asemenea, organizăm frecvent și întâlniri informale în echipă.
Angajații tăi se cunosc între ei? Poate e cazul de o sesiune de HR Speed Dating. Citește și alte articole pe aceeași temă:
HR Speed Dating: Cum îți poți ține echipa unită în perioada aceasta