salarii transparente
Salarii

Salarii la vedere sau nu?

E bine sau nu să transparentizăm grila salarială?

Părerile specialiștilor despre transparența salarială sunt împărțite atât în ceea ce privește piața muncii din România, cât și pe cea din afară. O parte din angajatori îi urmează pe norvegieni, ale căror salarii sunt la vedere, iar alții spun că o astfel de politică ar stârni neînțelegeri între angajați. Iar cu toate că există multiple beneficii în a avea salarii transparente, realist vorbind, în România e destul de dificil de pus la punct o astfel de politică. Dar nu e imposibil. 

 

Salarii la vedere? Cum te-ar ajuta?

Productivitatea angajaților crește datorită grilei salariale transparente, pentru că ar crește și competitivitatea. Desigur, e o linie tare fină între a fi motivat și a dori să muncești mai bine pentru a avea un salariu mai mare și între frustrare și demotivare, gândindu-te că meriți mai mult. Soluția este nu doar să ai salarii transparente, ci și să explici cum ar putea fiecare angajat să câștige mai mult, mai ales dacă salariile din companie sunt  diferențiate, adică să ai un plan de carieră foarte clar pentru fiecare poziție sau departament. Dacă oamenii vor ști exact cine și cât câștigă, dar și de ce câștigă atât, atunci productivitatea la job, într-adevăr, ar crește.

Lipsa discriminării salariale este un alt beneficiu pe care îl putem obține dacă alegem să avem salarii la vedere. Potrivit unui raport de la Comisia Europeană, femeile din UE câștigă cu 16,2%, în medie, mai puțin decât bărbații. Cel mai mic decalaj este înregistrat în România, de 5,2%, în timp ce la polul opus se află Grecia, cu 25,3%. Potrivit sursei citate, câștigurile salariale mai mici și ratele mai scăzute ale ocupării forței de muncă se numără printre probleme pe care le întâmpină femeile, la nivel european. Acest beneficiu vine atât în întâmpinarea companiilor, cât și în echilibrarea statisticilor naționale. 

Brandul de angajator va fi influențat pozitiv. Noile generații iubesc transparența, le place să știe clar cum și de ce se întâmplă lucrurile într-o companie. Iar ca să-i atragi și, desigur, să-i reții, e important să le oferi această claritate. Tinerii de astăzi își doresc să lucreze pentru astfel de companii și consideră că transparența este dovata politeții și considerației față de ei.

Candidații relevanți vor aplica la joburile pe care le scoți la bătaie. Companiile care își publică salariile în anunțurile de angajare, vor avea de ales dintre candidați relevanți, căci la anunțurile lor vor aplica doar cei care-și doresc cu adevărat să lucreze în compania respectivă. În plus, se setează corect și clar așteptările de la bun început de ambele părți, și de partea candidatului, și de partea angajatorului. Astfel, nu te vei mai trezi cu situații în care un candidat e minunat pentru jobul pe care îl scoți la bătaie, însă peste bugetul tău, iar candidații vor economisi timpul pe care l-ar pierde dacă ar afla abia la interviu că oferta salarială e sub confortul lor financiar. Pe eJobs există companii care au salariile la vedere, iar asta le aduce cei mai buni candidați care au și așteptările corecte atunci când aplică. Și, în mod surprinzător, salariul nu trebuie să fie unul peste medie ca să atragă mulți candidați relevanți, și în cazul salariilor mai mici acest lucru se întâmplă, tocmai pentru că se setează corect așteptările. Astfel, nici recrutorul nu-și pierde timpul cu interviuri de angajare care nu se concretizează, și nici candidații.

Transparența creează încredere. Angajații întotdeauna vor fi curioși să știe cât câștigă colegul care ocupă același rol ca ei. Dacă există discrepanțe, cu siguranță ei știu despre asta. Iar dacă diferențele nu sunt explicate și motivate, atunci acest lucru poate crea neîncredere. Dacă însă nu există secrete în ce privește salariile din companie, oamenii se concentrează mai mult pe ce au de făcut la job și nu mai există speculații.

Transparența salarială face lucrurile mai ușoare. Dacă niciunul dintre motivele de mai sus nu te-a convins să scoți salariile din zona tabu, atunci poate că ar trebui să știi că și munca unui recrutor poate fi mai simplă, dacă există o astfel de politică în companie. Nu mai trebuie să pierzi timpul pentru negocierea salariilor, pentru a afla ce așteptări are candidatul sau dacă poți obține un buget mai mare pentru un anumit rol.

 

Cheia? Și de data asta e tot comunicarea

În timp ce avantajele transparenței salariale sunt ușor de înțeles, pot exista provocări dacă acestea nu sunt comunicate cum trebuie. De aceea, publicarea salariilor ar trebui să se întâmple treptat, mai ales dacă grila nu este una echilibrată. Totodată, e important să existe un plan de comunicare bine pus la punct.

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

Competiția s-ar putea să-ți abordeze angajații cheie, iar acest lucru este un alt dezavantaj cu care te poți confrunta dacă ai salarii la vedere. Ceilalți jucători de pe piață s-ar putea să profite de asta și să vină cu oferte mai bune către angajații cheie din compania ta.

Demotivarea angajaților, de asemenea, poate fi un dezavantaj. Oamenii pot crede că merită să câștige salarii mai mari sau că un coleg nu muncește pe măsura veniturilor pe care le câștigă, dar și aici comunicarea are un rol important.

 

Salarii transparente: cum e în alte țări și de ce în România este greu de implementat o astfel de politică?

Norvegia este o țară model în ce privește transparentizarea salariilor pentru o mare parte din companiile din UE. Angajații norvegieni pot verifica salariile într-o bază de date pe care o poate vedea oricine, acest lucru se întâmplă pentru că legea lor presupune asta.

În România însă nu există un cadru legal pentru transparența salarială.

„Salariul este confidenţial, angajatorul având obligaţia de a lua măsurile necesare pentru asigurarea confidenţialităţii”, spune Codul Muncii.
Astfel, pentru a face transparente salariile, mai întâi trebuie să existe o lege care să permită acest lucru. Apoi, mai este vorba și despre mentalitatea românilor, care nu sunt obișnuiți cu o astfel de abordare.
Așadar, angajatorii onești și serioși cu siguranță vor avea mai mult de câștigat decât de pierdut din transparentizarea salariilor. Însă, chiar și așa, lucrurile nu se fac de la o zi la alta. Primii pași au fost făcuți deja de companiile care au avut curajul să-și publice salariile în anunțurile de angajare. Pe tine ce te oprește să faci primul pas? Așteptăm părerea ta pe adresa redacției: [email protected]!

 

 

Ți-a plăcut articolul? Citește și:

Cum să atragem candidatul creativ în compania noastră?

Ghidul tău complet pentru onboarding

Industria HoReCa primește un restart în recrutare

Categorii:
Salarii

Face parte din echipa eJobs de circa 5 ani. Perioadă în care scrie despre provocările cu care se confruntă confruntă oamenii de HR, managerii, antreprenorii. Și vine cu soluții concrete/aplicabile pentru acestea. Creionându-le atât prin urmărirea tendințelor de pe piața muncii, cât și prin feedback-ul constant primit atât de la companii & de la candidați. Pasiunea pentru nevoile angajaților și companiilor a descoperit-o în 2014, când a luat contact prima oară cu zona de resurse umane. Ulterior, a ocupat timp de doi ani poziția de editor la Ziarul Financiar.

Leave a Reply

*

*