restrictii
Update

Cele mai noi prevederi legale în domeniul sănătății, de adoptat la birou

Reguli privind masca & programul de lucru

În contextul creșterii mari a numărului de cazuri COVID, autoritățile au adoptat recent o serie de restrictii pentru preveni răspândirea virusului. Astfel, masca devine obligatorie în spațiile închise și în exterior în locurile aglomerate. Cursurile și conferințele se organizează cu un număr bine stabilit de persoane care trebuie să respecte anumite condiții, iar pentru angajații care lucrează pe timp de noapte și nu sunt vaccinați, angajatorii trebuie să ofere adeverințe care să ateste motivul deplasării lor. De asemenea, pentru că tot mai multe școli trec cursurile în online, părinții care nu pot lucra remote, își pot lua zile liber plătite, depunerea actelor pentru indemnizație  fiind în responsabilitatea angajatorului. Descoperă în detaliu prevederile legislative pe care trebuie să le pui în aplicare la birou acum.

 

Noi restrictii București

Conform Hotărârii 1.050/2021 publicată pe 02.10.2021 în Monitorul Oficial nr. 943, masca de protecţie devine obligatorie în toate spaţiile publice, închise sau deschise, începând de vineri, de la miezul nopții.

Sunt însă și excepții de la obligativitatea purtării măștii: 

În spaţiile publice închise sunt exceptate persoanele care se încadrează în una dintre următoarele situaţii:

– angajatul care este singur în birou;

– persoana care suferă de boli ce afectează capacitatea de oxigenare, pe baza unei evaluări a riscului efectuată de medicul de medicina muncii;

– persoana care desfăşoară activităţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitante;

– prezentatorii TV şi invitaţii acestora, cu condiţia respectării distanţei de 3 m între persoane;

– copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.

 În spaţiile publice deschise sunt exceptate persoanele care se încadrează în una dintre următoarele situaţii:

– desfăşoară activităţi, inclusiv sportive, în mod individual sau împreună cu persoanele cu care locuiesc;

– persoanele care suferă de boli ce afectează capacitatea de oxigenare, pe baza unei evaluări a riscului efectuată de medicul de medicina muncii/medicul curant;

– persoana care desfăşoară activităţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitante;

– copiii cu nevoi speciale, în urma evaluării riscului de către medicul curant;

– copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.

Ministerul de Interne a transmis tot joi o precizare de presă în care clarifică faptul că purtarea măștii de protecție nu este obligatorie dacă persoana este singură pe stradă.

În județul Ilfov, Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă Ilfov a decis sâmbătă, 9 octombrie 2021, ca începând de duminică, 10.10.2021, purtarea măştii de protecţie să fie obligatorie în toate spaţiile publice închise şi deschise cu excepţiile stabilite de autorităţile de la Bucureşti.

 

Organizarea de cursuri și conferințe în București

Se permite organizarea de cursuri de instruire şi workshopuri pentru adulţi, inclusiv cele organizate pentru implementarea proiectelor finanţate din fonduri europene, cu participarea persoanelor până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului în interior sau în exterior, cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, cu purtarea măştii de protecţie şi cu respectarea normelor de sănătate publică stabilite prin ordinul ministrului sănătăţii. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2. Se permite organizarea de conferinţe cu un număr de participanţi mai mare de 300 de persoane în interior, cu asigurarea unei suprafeţe de 2 mp pentru fiecare persoană, dacă toate persoanele sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, conform Hotărârii 67/9.10.2021.

 

Restrictii Cluj

În Cluj, în conformitate cu prevederile Hotărârii nr. 209/09.10.2021 adoptate de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Cluj, începând cu data de 10 octombrie 2021, pe raza municipiului  se dispun următoarele măsuri:

  1. Se interzice circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei în intervalul orar 20.00-05.00 cu următoarele excepţii:
  •  deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi;
  • deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente;
  • deplasări în afara localităţilor ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, şi care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
  • deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori decesul unui membru de familie.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, o declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil.

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

Aceste măsuri nu se aplică:

  • persoanelor care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2.
  • persoanelor fizice provenite din state ale căror autorități nu emit certificate digitale ale Uniunii Europene privind COVID-19 sau documente compatibile cu aceste certificate, vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanelor care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2 și care fac dovada îndeplinirii acestei condiții prin documente, pe suport hârtie sau în format electronic, care să ateste vaccinarea acestora.

În Cluj se permite organizarea de conferințe cu participarea persoanelor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului în interior sau în exterior, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, cu purtarea măștii de protecție și cu respectarea normelor de sănătate publică stabilite prin ordinul ministrului sănătății. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Restrictii Timișoara

Orașul a trecut de o incidență de 12/1.000 de locuitori și sunt implementate măsurile din Hotărârea 1090/2021.  Se menține obligativitatea purtării măștii de protecție în toate spațiile publice închise, precum și în spațiile publice deschise, stații pentru transportul în comun, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă.

Restricții de circulație:
2.1. În toate localitățile în care incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori, se interzice circulația persoanelor în afara locuințelor/gospodăriilor, în intervalul orar 20.00-05.00, pentru zilele de vineri, sâmbătă și duminică.

2.2. În toate localitățile în care incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 7,5/1.000 de locuitori, se interzice circulația persoanelor în afara locuințelor/gospodăriilor, în intervalul orar 20.00-05.00, pe întreaga durată a săptămânii.

2.3. Excepții:
2.3.1. Sunt exceptate de la interdicțiile de mai sus, deplasările efectuate din următoarele motive:
a) în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie şi locul/locurile de desfășurare a activității profesionale şi înapoi;

2.3.2. Sunt exceptate de la interdicțiile de mai sus, persoanelor vaccinate împotriva virusului SARSCoV2 și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare si persoanelor care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180- a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2 și care fac dovada îndeplinirii acestor condiții prin intermediul certificatului de vaccinare sau certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID-19.

2.3.4. Justificarea motivului deplasării se realizează prin:
-legitimație de serviciu/adeverință eliberată de angajator/declarație pe proprie răspundere pentru deplasarea în interes profesional;

– declarație pe proprie răspundere, pentru motivele de la lit. b)-d).

Telemunca
Menținerea obligației de organizare a programului de lucru în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu pentru toți angajatorii la care specificul activității permite această desfășurare a muncii.

 

Program decalat pentru angajați

Conform Hotărârii 67/9.10.2021, adoptată de Prefectura București, în situația în care nu se poate desfășura activitatea de către salariat în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu și în vederea evitării aglomerării transportului public, angajatorii din sistemul privat, autoritățile și instituțiile publice centrale și locale, indiferent de modul de finanțare și subordonare, precum și regiile autonome, societățile naționale, companiile naționale și societățile la care capitalul social este deținut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritorială, având un număr mai mare de 50 de salariați, au obligația organizării programului de lucru astfel încât personalul să fie împărțit în grupe care să înceapă, respectiv să termine activitatea la o diferență de cel puțin o oră. Măsura aceasta se adoptă și în Timișoara din 11 octombrie 2021.


Declarația pe timp de noapte pentru angajați

Conform Hotărârii 1.050/2021 pe 02.10.2021 în Monitorul Oficial nr. 943, există o interdicție de circulație în afara locuinței/gospodăriei, aplicabilă în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, în intervalul orar 20:00-5:00, în localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori și o interdicție de circulație în același interval orar, dar aplicabilă pe tot parcursul săptămânii, în localitățile unde incidența cumulată la 14 zile depășeste 7,5/1.000 de locuitori.

De la aceasta masură sunt exceptați cei care au avut Covid-19 în ultimele 6 luni și cei vaccinați.
Prin urmare angajații care nu au avut Covid ori nu au făcut vaccinul și călătoresc  între orele 20:00 – 5:00, in interes de serviciu, trebuie să aibă declarația pe propria răspundere și adeverința dată de angajator.

Descarcă aici adeverință angajator

 

Zile libere pentru părinți

În condițiile în care tot mai multe școli trec la cursurile online, părinții sunt nevoiți să stea acasă cu copiii. Doar cei care nu pot lucra în regim de telemuncă, își pot lua zile libere care sunt plătite cu 75% din venitul mediu brut, dar nu mai puțin de 2.500 de lei. Indemnizația nu se oferă ambilor părinți, ci doar unuia dintre ei.

Pentru a oferi părinților din companie această indemnizație, trebuie îndeplinite o serie de formalități. Primul pas este ca părintele să ceară de la școala copilului o adeverință care să ateste că la unitatea de învățământ respectivă orele de curs se desfășoară în online.

Apoi, cu acest document și cu o declarație pe proprie răspunde în care se menționează faptul că este singurul părinte care beneficiază de această indemnizație le duce la angajator, care mai apoi depune aceste acte la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, instituție care mai apoi va face demersurile necesare ca părintele să primească banii.

Acordarea acestor zile libere plătite se aplică tuturor angajaţilor atât din mediul public şi privat, pe toată perioada stării de alertă și după încetarea acesteia, dar nu mai târziu de finalizarea cursurilor anului școlar 2021 – 2022.

Poți contribui alături de echipa ta la prevenirea răspîndirii virusului Covid-19, prin respectarea normelor de igienă și distanțare la birou, precum și prin respectarea măsurilor legislative adoptate de autorități. Este important să rămâi informat despre noile prevederi în domeniul sanitar și să asiguri o informare constantă a colegilor, astfel încât să puteți trece cu bine peste această perioadă, menținând atenția asupra activității și planurilor de dezvoltare.

 

Ți-a plăcut articolul? Citește și:

Regulament de ordine interioară – Tot ce ar trebui să știi despre el

 

 

Cum faci o cercetare disciplinară

Categorii:
Update

După absolvirea Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității București, a lucrat timp de 8 ani în presa scrisă, în PR și în marketing pentru o companie de recrutare. În 2016 a simțit că e momentul pentru o nouă provocare în carieră și s-a alăturat echipei eJobs și ulterior și echipei We Are HR. În portofoliul său se află articole pe subiecte precum modificările legislative în domeniul muncii, cultură organizațională, leadership, employer branding, precum și interviuri cu specialiști în HR și manageri de companii.

Leave a Reply

*

*