Responsabilitatea față de angajați și candidați
Tocmai te-ai întâlnit cu un tânăr în aeroport. Își caută job, dar vrea să lucreze într-o companie care îți tratează angajații cu responsabilitate. Are zbor în maximum 10 minute, timp în care îl poți convinge să se alăture echipei tale. Cum ai face asta? Iată un exemplu! Pornind de la celebrul Elevator Pitch, Andra Adam, Head of Recruitment and Mobility Webhelp România a acceptat provocarea de a face o prezentare scurtă, memorabilă și convingătoare despre companie. 10 întrebări cu 10 răspunsuri.
Cum atrageți colegi în companie?
Webhelp își dorește să fie employer of choice, astfel că acțiunile noastre merg în această direcție. Recrutăm candidați din cât mai multe surse și le prezentăm posturile adaptate experienței și dorințelor lor. De asemenea, avem un proces de recrutare transparent, în care îi informăm pe viitorii colegi despre fiecare etapă de recrutare și îi pregătim pentru următoarele.
Ce responsabilități își asumă compania față de angajați?
Odată angajat, fiecare coleg începe un training. Apoi, pentru ca integrarea să fie cât mai ușoară, fiecare are acces la formările continue disponibile (peste 160 de cursuri). Programul flexibil le permite studenților să continue studiile fără ca rezultatele lor să fie afectate. Mediul de lucru plăcut, tânăr și cosmopolit, posibilitățile reale de promovare, mobilitățile internaționale în cele 35 de țări unde Grupul Webhelp este prezent, toate sunt gândite să răspundă așteptărilor pe care tinerii le au de la angajator.
Cum încurajați angajații ca, la rândul lor, să aibă o atitudine responsabilă?
Credem în puterea exemplului personal. Modul în care managerii își asumă responsabilitățile, eventualele greșeli și modul în care oferă feedback, toate își pun o amprentă puternică asupra noilor colegi. De aceea, nu întâmplător valorile Webhelp sunt: egalitatea de șanse, meritocrația, disponibilitatea de a ne asculta și ajuta colegii și respectul.
Dă-ne un exemplu când angajații și-au asumat responsabilitatea.
Greșelile sunt umane și inevitabile, însă acestea sunt tratate cu maturitate. De exemplu, dacă un coleg prezintă o informație eronată în interviu, tot el este cel care va trebui să revină și să-i explice candidatului care este varianta corectă. Astfel, pe viitor, evită greșelile.
Cum încurajați colegii să-și asume ownership-ul pe anumite proiecte?
Prezentarea unui proiect unui membru al echipei este întotdeauna însoțită de contextul, resursele și obiectivele proiectului. Modul în care un coleg gestionează proiectul poate deveni o rampă de lansare pentru acesta în companie.
Sunt situații în care apar discuții în contradictoriu. Cum le abordați?
Dacă există conflicte, acestea sunt gestionate de cei implicați, cu posibilitatea de intervenție a unui manager care să trateze cu tact situația.
Cum a evoluat asumarea responsabilității la nivel de companie?
Vorbim de responsabilitate pe mai multe planuri: modul în care fiecare își asumă rolul pe care îl exercită, apoi acțiunile companiei cu impact asupra angajaților – de la programe de formare continuă la procesele de promovare internă derulate în Assessment (cu peste 450 de colegi promovați în ultimii cinci ani) și, nu în ultimul rând, acțiuni de protejare a mediului înconjurător și de susținere a unor cauze sociale.
Cum vă diferențiați de competitori când vine vorba de atitudine responsabilă?
Cultivăm o atitudine responsabilă printre angajați și încercăm să fim noi, în primul rând, modele de asumare și responsabilitate, dincolo de a ține cont de competiție. Asumarea responsabilității este ceva ce ne interesează pe toți.
Joc de imaginație: Cum ar arăta compania fără oameni responsabili?
Nu îmi imaginez cum ar putea funcționa ceva fără responsabilitate de orice fel.
Ce face Webhelp pentru a fi un employer of choice pentru tineri?
Vrem să îi cunoaștem pe tineri, să înțelegem ce doresc și cum își văd parcursul profesional pentru a fi cât mai atractivi pentru ei. Astfel, derulăm workshopuri cu centrele universitare, oferim un program flexibil, în funcție de prioritățile tinerilor și organizăm Open Doors unde au ocazia să ne cunoască și să ia contact cu echipa.
Ți-a plăcut articolul? Citește și alte articole pe această temă:
HR Pitch: La ce metode de retenție apelezi când fluctuația e mare
HR Pitch: Cum convingi cei mai buni angajați să te aleagă pe tine?