Relocare la Cluj-Napoca – beneficii și planuri
Cât plătește un angajat pe chirie când face relocarea la Cluj-Napoca
Ce se întâmplă însă atunci când perioada în care angajatorul oferă locuințe de serviciu, bonusuri de relocare la Cluj-Napoca sau plata chiriei ajunge la final? Angajații trebuie să se gândească bine dacă apelează la o nouă chirie, pe care să nu plătească totuși o avere, sau dacă relocarea se va face pe termen lung sau chiar definitiv, caz în care se va opta, cel mai probabil, pentru achiziționarea unei locuințe în Cluj-Napoca.
În prezent, Cluj-Napoca este cel mai scump oraș pentru chiriași, reușind în ultima perioadă să surclaseze la acest capitol chiar și Capitala, potrivit datelor furnizate de experții Imobiliare.ro.
Atunci când își caută o chirie, un nou angajat relocat aici trebuie să facă o alegere care poate reprezenta o economisire semnificativă la nivelul cheltuielilor pe care le va avea lunar – alege o zonă centrală sau se mulțumește să locuiască la periferie și astfel poate să își reducă costurile chiar și la jumătate.
Evident, cele mai scumpe chirii din Cluj-Napoca pot fi găsite în zona centrală și ultracentrală a orașului. În medie, o persoană trebuie să scoată din buzunar în acest caz 420 de euro dacă vrea un apartament cu 2 camere într-un bloc construit înainte de anul 2000 sau 470 de euro pe lună pentru o locunță similară, dar într-un imobil nou, pentru care lucrările de construcție au fost finalizate după 2000.
Desigur, există și excepții, prețul maxim pe care îl poate cere un proprietar pentru un apartament cu această poziționare poate să ajungă și la 600 de euro pe lună.
Alte zone scumpe din punctul de vedere al chiriilor din Cluj-Napoca sunt și Plopilor, Bună Ziua, Europa, Calea Turzii și Zorilor, unde acestea ajung, în medie, la 400 de euro lunar la apartamentele cu 2 camere din blocuri vechi și la 500 de euro, în unele cazuri, în blocuri noi.
Pentru un angajat care se mută în Cluj-Napoca alături de familie pentru un job nou și are nevoie de mai mult spațiu cheltuielile vor fi mai mari. Spre exemplu, poți închiria un apartament cu 3 camere în centrul orașului doar dacă ești dispus să plătești până la 680 de euro pe lună pentru o astfel de locuință.
Cartierele unde poți găsi cele mai mici chirii din Cluj-Napoca sunt Florești, Baciu și Someșeni. În acest caz, prețul mediu cerut de proprietari variază între 220 de euro și 290 de euro pe lună la apartamentele cu 2 camere în blocuri construite înainte de 2000 și între 220 de euro și 340 de euro pe lună în blocuri noi.
Cât costă un apartament în Cluj-Napoca
Persoanele care fac relocarea la Cluj-Napoca pentru un nou loc de muncă și se gândesc după un timp că vor rămâne aici pe o perioadă îndelungată se orientează spre achiziționarea unei locuințe.
Și în acest caz, o astfel de investiție poate să îi coste mai mult sau mai puțin, în funcție de zona aleasă.
Să luăm ca exemplu un apartament cu 2 camere într-un bloc vechi, cu o suprafață utilă de 51 de mp. O astfel de locuință va costa, în medie, aproape 74.000 de euro în centrul orașului și aproape 61.000 de euro în cartiere precum Gruia, Dâmbul Rotund, Gară sau Bulgaria.
Dacă optezi pentru o astfel de locuință într-o zonă limitrofă, cum ar fi Florești, trebuie să plătești pe ea mult mai puțin, respectiv circa 36.210 euro, la un preț mediu de vânzare pe mp util de 710 euro.
Prețul minim de vânzare al unui apartament cu 3 camere în zona centrală și ultracentrală a orașului Cluj-Napoca este de 79.000 de euro, dar acesta poate crește până la 160.000 de euro, în funcție de poziționare, facilități, dotări și suprafață.
Spre comparație, în cartierul Someșeni o locuință similară se vinde cu prețuri cuprinse între 62.000 de euro și 82.500 de euro, în timp ce în zone precum Mărăști, Aurel Vlaicu sau Între Lacuri cu 77.000-99.000 de euro.
Prețuri mici la apartamente cu 3 camere găsești și în cartierul Iris, unde o astfel de locuință poate fi cumpărată, în medie, cu 69.700 de euro și în Florești unde plătești doar 48.500 de euro.