Cum recrutăm programatori
Avem nevoie de curaj în orice job, domeniu sau industrie, altfel nu am inova niciodată. Dar acest curaj arată diferit de la un om la altul și de la o activitate la alta. În HR, într-un fel sau altul, trebuie să fim deschiși să îl vedem din toate unghiurile posibile pentru a reuși cu adevărat să aducem împreună oamenii din echipa noastră și potențialii candidați.
Curajul de a accepta că intuiția e limitată
Munca unui specialist în HR se învârte în cea mai mare parte în jurul oamenilor. Desigur, mai cochetăm cu numere și procentaje, fără de care nu ne-am putea face treaba cum trebuie. În general, pentru că vorbim despre oameni, ne bazăm pe intuiție în toate interacțiunile noastre profesionale.
Numai că există unele domenii, cum ar fi programarea, în care nu ne mai permitem să facem asta, arată studiul HackerRank Developer Skills Report 2019, care a avut un eșantion de peste 71.000 de programatori. Din acesta am descoperit că 72% dintre programatori refuză joburi unde le este neclar ce vor face, un procent sumbru pentru orice specialist în HR care trebuie să se confrunte zilnic cu criza de candidați în domeniul IT&C. Întrebarea e ce facem ca să întoarcem procentajul în favoarea noastră? Răspunsul e simplu de spus, dar mai greu de făcut: lăsăm intuiția la o parte și învățăm să programăm.
72% dintre programatori refuză joburi unde le este neclar ce vor face.
Cum poți atrage programatori ca specialist în HR?
Vorbesc din proprie experiență atunci când spun că programarea nu e pentru oricine, dar ideea e că nu trebuie să devii un expert ca să înțelegi modul în care gândesc programatorii. Spre exemplu, unul dintre primele mele joburi de vară, în liceu, presupunea să creez boți în JavaScript. Erau niște programele scurte, care intrau, atunci când le rulam, pe diverse site-uri și salvau GIF-uri sclipicioase pentru MySpace (o rețea de socializare anterioară Facebook-ului, în caz că nu ai prins-o). Pentru mine a fost un job extrem de frustrant, pentru că în fiecare zi mă confruntam cu diverse probleme și erori în rularea programelor și simțeam că îmi pierd ore din viață căutând acul în carul de fân. Stilul acesta de lucru m-a făcut să renunț la programare, dar mi-a oferit, totodată, o imagine clară a ceea ce înseamnă să fii developer. Am înțeles că programatorii apreciază logica, răspunsurile complete și soluțiile. Pentru ei există „da” și „nu”, rareori „poate”.
Acum, probabil, te gândești că nu ai neapărat nevoie să înveți să programezi, că sigur există și alte moduri de a empatiza mai bine cu un developer și că oricum nu recrutezi „doar” programatori. Adevărul e că, la cum evoluează tehnologia, sigur vei da peste tot mai multe ocazii în care vei interacționa cu developeri. Așadar, lasă scuzele și găsește-ți o oră pe zi în care să intri pe codeacademy.com sau pe udemy.com și află cum să gândești ca un programator. Mai departe vei vedea cum procentul developerilor care refuză un job promovat de tine va scădea drastic.
Dacă ți-a plăcut acest articol, citește și:
Coders Lab – de unde vine noul val de programatori din România?
Care este rolul tehnologiei în creionarea noilor tendințe în HR?