Psihologul Guy Winch vine cu un discurs motivational la LEAP
Dacă nu pierzi niciun discurs motivational care are și o puternică latură practică atunci n-ar trebui să sari peste seria de speech-uri ce urmează să fie susținute pe 27 februarie în cadrul festivalului LEAP. Speakeri globali din întreaga lume vor aborda teme de interes pentru profesioniști din HR și manageri din diverse domenii.
Fredrik Härén, Lucy Adams și Federica Leotta au fost primii trei speakeri anunțați, iar lor li s-a alăturat și psihologul Guy Winch. El și-a luat doctoratul în psihologie clinică de la Universitatea New York, iar cartea sa, Emotional First Aid: Healing Rejection, Guilt, Failure, and Other Everyday Hurts a fost tradusă în peste 19 limbi. Discursul lui din cadrul TED Talk – Why We All Need to Practice Emotional First Aid este considerat ca fiind printre primele 5 cele mai inspirate discursuri motivationale de pe TED.com.
În cadrul festivalului LEAP care se va desfășura la Face Convention Center, psihologul Guy Winch va susține un discurs motivational despre îmbunătățirea sănătății emoționale și a productivității la job. Sănătatea emoțională la locul de muncă are un impact puternic asupra creativității, productivității și, implicit, a stării de bine. Totuși, prea des, ignori stresul emoțional în loc să-l tratezi. În urma acestui discurs motivational, vei afla cum să-ți ajuți echipa să gestioneze eșecul, să minimizezi stresul și să îmbunătățești creativitatea și comunicarea între membrii pe care-i coordonezi.
Însă înainte de a descoperi acest discurs motivational live, în cadrul evenimentului LEAP, te invităm să citești câteva răspunsuri pe care ni le-a oferit în exclusivitate psihologul Guy Winch la întrebările care ne frământau:
Videoclipul tău denumit „How to Fix a Broken Heart” are peste 9 milioane de vizualizări pe ted.com. De ce crezi că a devenit viral și cum ai reușit să găsești un discurs relevant pentru oamenii din întreaga lume?
Guy Winch: Cred că discursul a devenit viral, pentru că știam că îl voi susține pe scena principală TED și că anumiți oameni din public vor avea inima frântă. Dar trebuia să-l fac util și pentru persoanele care nu erau în această situație. Așa că am vorbit despre ce se întâmplă în creierul și în mintea noastră atunci când avem inima frântă, iar astfel de lucruri sunt interesante pentru toți oamenii. Pe baza acestor informații am venit și cu sfaturi pentru vindecare.
Ideea de la care am plecat a fost că nu poți să ai încredere în mintea ta când inima îți este frântă – ceea ce pentru mine, ca psiholog, era interesant. În primul meu TED Talk, cel despre acordarea primului ajutor emoțional am vorbit despre îngemănare pentru că mai am un frate geamăn. Trucul este să alegi teme care să fie semnificative pentru tine, dar care să poată fi raportate la alții – și să le faci reprezentative pentru ceea ce vrei să transmiți.
Care sunt cele mai importante lecții pe care le-ai învățat în calitate de global speaker?
Guy Winch: Cea mai importantă lecție pe care am învățat-o este că experiențele emoționale sunt universale. Respingerea provoacă aceeași durere emoțională în China ca în SUA, iar eșecul este la fel de demoralizant și frustrant în Turcia, precum în Australia. Reacțiile noastre comportamentale exterioare ar putea fi diferite și gândurile ar putea fi altele, dar experiența emoțională din interior este aceeași.
Atychiphobia (frica de eșec) este una dintre cele mai răspândite temeri ale acestui secol. Ce sfaturi ai pentru depășirea ei?
Guy Winch: Frica de eșec acționează inconștient și ne face să sabotăm propriile eforturi, adesea creându-ne scuze pentru a nu face nimic, nici măcar să încercăm. Așadar, cea mai importantă lecție despre eșec este că te poate învăța ce puncte oarbe ai și cum le poți evita. Ar trebui să îmbrățișăm eșecul și să-l privim ca pe o foaie de parcurs către greșelile noastre viitoare. Dacă am face acum o greșeală și o vom conștientiza, atunci când vom fi tentați să o comitem din nou în viitor ne vom aminti și o vom evita.
Cum poate o companie să facă munca mai puțin stresantă pentru angajați?
Guy Winch: Există o mulțime de modalități prin care companiile pot face asta, dar, în primul rând, ele trebuie să acorde atenție felului în care se simt angajații. Companiile trebuie să ia în considerare atmosfera pe care o creează cultura lor corporativă, iar vocile angajaților trebuie să se facă auzite. Nu ascultate, ci auzite.
Care sunt cele mai importante trei caracteristici pe care companiile ar trebui să le caute la viitorii lideri?
Guy Winch: Disponibilitatea de a admite greșelile și de a învăța din ele. Liderii fac greșeli așa cum facem noi toți, dar când nu reușesc să le admită, transmit mesajul că greșelile nu sunt tolerate. O astfel de atitudine îi face pe oameni să externalizeze vina, mai degrabă decât să-și asume responsabilitatea sau, mai rău, să încerce să-și ascundă greșelile – și atunci nimic nu se rezolvă, iar greșelile se repetă.
Compasiune. Liderii care arată compasiune ajung, de obicei, să ia în considerare impactul emoțional al deciziilor lor asupra angajaților. Tot ei iau decizii care îi susțin, motivează și emoționează pe angajați, în loc să-i demoralizeze sau să-i intimideze.
Să aibă valori clar articulate. Liderii care acordă un sens mai mare scopului și sunt motivați de valorile lor vor fi mai inspiraționali pe termen lung decât cei ale căror acțiuni sunt ghidate pur și simplu de succes cu orice preț.
Ce urmează pentru tine?
Guy Winch: Tocmai am lansat o nouă coloană de sfaturi pentru TED intitulată „Dear Guy”, aici este un link către primul articol. Voi găzdui, de asemenea, un podcast pentru iHeartradio împreună cu Lori Gottlieb. Acesta este produs de Katie Couric, iar podcastul se va lansa în cea de-a doua parte a anului. Despre următoarea mea carte nu sunt încă pregătit să discut, dar lucrez la un nou volum.
Ia-ți chiar acum bilet la LEAP
LEAP va avea loc pe 27 februarie 2020 în cadrul Face Convention Center, unde vei experimenta un concept inovator în industria evenimentelor HR în România! Rezervă-ți încă de acum locul pentru tine. Află mai multe pe leap.ro!
Rezervă-ți locul la LEAP
Ți-a plăcut interviul cu psihologul Guy Winch care va fi prezent la LEAP? Citește și:
LEAP o aduce în România pe Lucy Adams, fostul HR Manager BBC