design thinking
Update

Cum anticipăm provocările viitorului prin Design Thinking?

Redefinirea problemelor și soluțiile-prototip

Joburile în resurse umane s-au schimbat considerabil în ultimii ani. Au apărut specializări noi, direcții inovatoare, o mulțime de instrumente utile și tot mai multe aspecte în fișa postului cu care
trebuie să ținem pasul. Iar cel mai bine facem asta privind în jur la ce am mai putea învăța din domeniile pentru care angajăm.

85% din joburile anului 2030 nu au fost inventate încă.

 

Ne-am pus întrebările corecte?

Ne place să credem că am reușit să ne adaptăm, chiar dacă piața muncii ne-a tras în toate direcțiile în ultimii ani și că am înțeles ce trebuie să facem ca să atragem candidați și ce trebuie să facem ca să-i reținem pe angajați: să-i surprindem, să testăm noi beneficii, să fim flexibili etc.

A funcționat și funcționează în continuare, dar pentru cât timp? Când vedem studii precum raportul Dell Technologies, care ne spune că 85% din joburile anului 2030 nu au fost inventate încă, trebuie să ne întrebăm pentru ce dileme am găsit noi răspunsuri și dacă nu cumva există întrebări mult mai presante pe care trebuie să ni le punem.

 

Design Thinking și jocurile de imaginație

Putem, desigur, să sperăm că ne vom descurca așa cum am făcut-o până acum, în momentul în care vom fi puși față în față cu aceste joburi ale viitorului. Dar dacă ele nu au fost inventate încă, atunci ne confruntăm cu posibilitatea reală ca nici candidații de care vom avea nevoie să nu existe. Așa că trebuie să ne propunem un exercițiu de imaginație prin care să ne gândim la toate posibilele dileme de care ne vom lovi de-a lungul carierei. Iar aici intră în peisaj conceptul de Design Thinking.

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

Apărut inițial în domeniul designului conceptual, în care inginerii, arhitecții și artiștii propuneau noi produse, clădiri sau mașinării, Design Thinking a pătruns în ultimii ani în foarte multe domenii, inclusiv în HR, și e ușor de înțeles de ce. Design Thinking e o școală de gândire care te pune să redefinești problemele cu care te confrunți în domeniul tău și să cauți soluții-prototip pentru ele.

De cele mai multe ori, prin Design Thinking poți să anticipezi dileme viitoare, cum e cea a joburilor care încă nu au fost inventate, și să cauți soluții inovatoare. Desigur, nu ai cum să-ți dedici tot timpul unor potențiale probleme când ai provocări cât se poate de reale în prezent, dar exercițiul de anticipare e util din punct de vedere strategic pentru că te obligă să fii pregătit pentru orice rafală profesională.

 

Citește și:

Cum învățăm în 2019?

Curiozitatea a omorât pisica, nu omul

Cum să devii expert certificat în Employer Branding

Învață pentru a genera schimbarea

Categorii:
Update

Lucrează de 10 ani în Marketing & Advertising, orientându-se mai degrabă pe ceea ce poate face acest domeniu pentru Industria de Recrutare. După ce a finalizat un masterat în Antropologie la Central European University, a realizat că e fascinată de felul în care se creează adevărate comunități în interiorul companiilor. De aici a pornit pasiunea pentru People Management & Company Culture, o pasiune pe care a transformat-o în job în cadrul echipei eJobs România, devenind chiar Specialist acreditat în Brandingul de Angajator în 2019, după ce a absolvit Academia de Employer Branding al Universum Global.

Leave a Reply

*

*