piata muncii
Update

Piața muncii își revine la un an de la declanșarea pandemiei

Află situația aplicărilor și ofertelor de angajare

Vestea bună este susținută de cifrele lunii februarie, când s-au înregistrat 1,3 milioane de aplicări și 22.000 de joburi noi. Datele ne încurajează să spunem că în ultimele luni s-au atins record după record în ceea ce privește aplicările. De exemplu, în luna ianuarie 2021 au fost 1,2 milioane de aplicări și peste 20.000 de joburi noi. Numărul de joburi noi din piata muncii a ajuns acum la nivelul perioadei similare de anul trecut, schimbarea majoră fiind numărul de aplicări, în creștere, pe care e nevoie să le valorificăm cu feedback constant pentru candidați.

140.000 de candidați au aplicat în luna februarie la joburile disponibile pe eJobs, cea mai mare platformă de recrutare online din România. Numărul este într-o ușoară creștere față de luna precedentă, cei mai mulți dintre candidați venind din București, Cluj-Napoca, Timișoara, Brașov, Iași sau Ploiești. Iată care sunt preferințele acestora când își aleg jobul, dar și orașele cu număr mare de locuri de muncă din care pot primi oferte de angajare.  

 

Interes mare pentru joburile remote din piata muncii

După ce au experimentat avantajele muncii remote, tot mai mulți candidați și-au stabilit ca un criteriu important în alegerea viitorului job: posibilitatea de a lucra de acasă sau în sistem hibrid.

Continuă să fie un interes destul de crescut pentru joburile remote, care în luna februarie au adunat peste 110.000 de aplicări. Candidații caută locuri de muncă și angajatori care să le permită să lucreze de acasă sau într-un sistem de lucru hibrid. După un an de teste, în 2021 vom vedea care sunt rezoluțiile angajatorilor și care vor fi deciziile lor pe termen lung cu privire la modul de lucru pe care îl vor adopta, mai ales că deja în multe companii începe să se vadă o revenire treptată la birouri”, declară Bogdan Badea, CEO eJobs.

 

Oferta pentru candidați vine din Capitală, dar și din orașele din vest

În ceea ce privește distribuția joburilor postate în luna februarie pe eJobs, peste 9.000 de locuri de muncă au fost scoase în piață de angajatorii din Capitală, urmați fiind de cei din vestul țării, respectiv din Cluj-Napoca și din Timișoara.

Decalajul dintre Capitală și celelalte mari orașe rămâne mare și probabil vom vedea aceste diferențe și de acum  încolo, însă încep să se reducă pragurile dintre orașe precum Cluj-Napoca, Timișoara și Brașov. Față de luna ianuarie, de exemplu, Timișoara a recuperat mult și este acum aproape la egalitate, din punctul de vedere al numărului de joburi, cu angajatorii din Cluj-Napoca. De altfel, la nivel național, Timișoara a fost, în luna februarie, orașul cu cea mai mare creștere a numărului de joburi noi. Procentual, a depășit chiar și Bucureștiul”, detaliază Bogdan Badea.

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

Domeniile care au adus cele mai multe oportunități pentru candidați au fost retail, prestări servicii, IT / telecom, call-center / BPO, industria alimentară, producție ori transport.

 

Numărul de joburi în afara țării au scăzut momentan

În vreme ce orașele mari au înregistrat creșteri față de luna trecută, numărul de joburi disponibile în afara țării a scăzut aproape la jumătate, în condițiile în care accesul candidaților străini în mai multe țări din Europa este îngreunat de contextul restricțiilor actuale. Nevoia angajatorilor din străinătate rămâne însă mare, astfel că este de așteptat ca în lunile următoare să crească din nou cererea de candidați, în special în domenii precum medicină, producție, servicii, IT sau industria alimentară.

 

Ți-a plăcut articolul Piata muncii îți revine la un an de la declanșarea pandemiei? S-ar putea să-ți placă și:

Care sunt cele mai dorite beneficii

Ce joburi caută managerii și specialiștii

 

Categorii:
Update

Proiectul We Are HR, lansat în 2017, își propune să vină în întâmpinarea managerilor și specialiștilor în resurse umane cu cele mai noi tendințe din domeniu și cu o perspectivă diferită asupra proceselor de recrutare, retenție și motivare a talentelor. Atât site-ul cât și revistă omonimă oferă informații esențiale și statistici relevante despre industrie și pun în discuție tehnicile actuale de recrutare, precum și instrumentele și tehnologiile folosite în acest proces și modul în care acestea influențează viitorul unei noi generații de candidați și angajați.

Leave a Reply

*

*