piata muncii
Știri

Cele mai noi vești din piața muncii

Cum stăm cu șomajul, dar și cu intențiile de angajare

Piata muncii a rulat ca un roller coaster anul acesta. Dacă în vară șomajul a atins cel mai ridicat nivel din septembrie 2016, pentru ultimul trimestru din anul 2020 perspectivele angajatorilor sunt optimiste. Iată care sunt anticipările acestora, dar și ce soluții poți găsi pentru a-ți merge mai bine în recrutare.

 

Intenții de angajare optimiste pentru trimestrul 4 din 2020

Angajatorii români prevăd un ritm lent de angajare pentru perioada octombrie-decembrie 2020, potrivit celui mai recent sondaj ManpowerGroup privind Perspectivele Angajării de Forță de Muncă, derulat pe un eșantion de 459 de angajatori români, parte dintr-un panel de peste 38.000 de angajatori din 43 de țări. Optimismul privind angajarea crește cu 17 puncte procentuale în comparație cu trimestrul anterior, dar slăbește cu 8 puncte procentuale față de aceeași perioadă a anului trecut. Sunt anticipate creșteri ale numărului total de angajați din piata muncii în sectorul Hoteluri și restaurante (+11%), în sectorul Industrie prelucrătoare (+9%) și în Comerțul cu ridicata și cu amănuntul (+9%), cel mai puternic ritm de angajare fiind anticipat în regiunea Sud-Est (+14%). 36% dintre angajatorii români se așteaptă să revină la nivelurile de angajare pre-COVID-19 până în iulie anul viitor. La nivel global, angajatorii din 22 din cele 43 de țări și teritorii analizate prevăd creșteri ale numărului total de angajați în decursul celui de-al patrulea trimestru al anului 2020.

 

Șomajul a atins cel mai ridicat nivel din septembrie 2016

Numărul de şomeri a crescut în iulie, pentru a şasea lună consecutiv, la 484.200 de persoane, cu 2,2% mai mult decât în iunie şi cu 33% peste iulie 2019, atingând cel mai ridicat nivel din septembrie 2016, arată cele mai recente date INS. Din totalul şomerilor înregistraţi în luna iulie, 86.630 au fost şomeri indemnizaţi şi 197.309 neindemnizaţi. Numărul şomerilor indemnizaţi a crescut cu 7.151 de persoane, iar numărul şomerilor neindemnizaţi a crescut cu 16.121 de persoane faţă de luna precedentă. Cei mai mulți șomeri au între 40 și 49 de ani (76.358), fiind sunt urmați de cei din grupa de vârstă 50-55 ani (53.822). La polul opus se află tinerii între 25 și 29 de ani, 14.404 dintre aceștia fiind în șomaj. Dacă privim structura șomajului pe niveluri de instruire, şomerii fără studii și cei cu nivel de instruire primar au o pondere însemnată în totalul şomerilor înregistraţi la ANOFM (23,79%). Şomerii cu studii gimnaziale reprezintă 27,57% din totalul şomerilor înregistraţi, iar cei cu studii universitare, 6,66 %, potrivit datelor ANOFM.

 

Jobul tău poate fi #JobulZilei

Ne dorim ca joburile pe care le postezi pe eJobs.ro să ajungă la cât mai mulți candidați, așa că acum, la orice anunț cumpărat, poți adăuga opțiunea de promovare în social media. Noi ne vom ocupa să-ți publicăm jobul pe paginile noastre de Facebook și LinkedIn sub hashtag-ul #JobulZilei. Cum rezultatele contează tot mai mult, iată ce avantaje îți poate aduce #JobulZilei: acces la o comunitate efervescentă de 370.000 de fani, reach de până la 45.000 de candidați potriviți, până la 1.700 de engagements, un grad de vizibilitate mai mare, jobul tău fiind singurul postat în ziua respectivă dintre miile de joburi publicate zilnic pe eJobs.ro. Ai acces chiar și la candidații latenți, prin promovarea targetată și oferi awareness brandului tău de angajator. Bonus, dacă achiziționezi un anunț Premium Video, promovarea în social media e inclusă! Account managerul eJobs.ro îți este aproape cu toate detaliile.

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

 

Cu ochii pe date

Compania Romanian Software, specializată în furnizarea de soluții software și servicii pentru domeniul resurselor umane, pregătește o aplicație de Analytics, integrată în platforma Colorful.hr, care ajută managerii și departamentele de resurse umane să extragă rapid și eficient rapoartele de care au nevoie, pentru a lua decizii mai bune de business. În plus, pentru anul viitor, compania are planuri ambițioase și dorește să lanseze platforma Colorful.hr și în varianta mobile. Mai mult, compania dorește să automatizeze procesul de onboarding, punând la dispoziția specialiștilor în resurse umane un tool prin care aceștia să poată gestiona acest proces în online, fără să mai fie nevoie de interacțiunea fizică. Totodată, platforma de HR vine cu două noi funcționalități care ajută organizațiile să planifice și să gestioneze mai eficient lucrul de acasă: pontajul planificat, care oferă posibilitatea de a stabili programul de lucru în avans și cererea pentru telemuncă, care strânge date despre locațiile angajaților și te ajută să le ai la îndemână în cazul unui control ITM.

Ți-a plăcut articolul despre noutățile din piata muncii? S-ar putea să-ți placă și:

Proba de foc pentru start-up-uri și IMM-uri

Start-up în recrutare pentru afacerile în creștere

Secretele unui anunț de recrutare memorabil

 

Categorii:
ȘtiriUpdate

După absolvirea Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității București, a lucrat timp de 8 ani în presa scrisă, în PR și în marketing pentru o companie de recrutare. În 2016 a simțit că e momentul pentru o nouă provocare în carieră și s-a alăturat echipei eJobs și ulterior și echipei We Are HR. În portofoliul său se află articole pe subiecte precum modificările legislative în domeniul muncii, cultură organizațională, leadership, employer branding, precum și interviuri cu specialiști în HR și manageri de companii.

Leave a Reply

*

*