Munca în perioadele cu temperaturi scăzute
Dat fiind că a sosit anotimpul rece și este necesar să ai în vedere condițiile de muncă ale angajaților, ne-am gândit că ți-ar prinde bine să știi ce presupun prevederile Legii OUG 99/2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi scăzute pentru protecția persoanelor încadrate în muncă.
Potrivit legii, câteva dintre obligațiile care revin angajatorilor pentru menținerea stării de sănătate a salariaților care lucrează în aer liber sunt reducerea duratei zilei de lucru, a intensității și ritmului activităților fizice cu alternarea efortului dinamic la cel static, distribuirea de ceai fierbinte, asigurarea echipamentului individual de protecție și a unor spații fixe sau mobile cu microclimat corespunzător.
De asemenea, persoanele care suferă de afecțiuni și au contraindicații privind munca la temperaturi extreme trebuie să beneficieze din partea angajatorului de reducerea programului de lucru sau pot fi trecute, după posibilitățile existente în structura activităților, în alte locuri de muncă.
În același timp, pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de muncă în condiții de temperaturi extreme poți asigura primul ajutor și transportul la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate. Iar pentru a preveni îmbolnăvirile te poate ajuta efectuarea controlului medical la angajare, respectiv periodic, pentru depistarea contraindicațiilor pentru muncă la temperaturi extreme pentru lucrătorii care-și desfășoară activitatea în astfel de condiții.
Ce amenzi riști dacă nu iei măsuri în perioadele cu temperaturi scăzute
Odată cu vremea rea nu vor întârzia să apară controalele inspectorilor de muncă. Așa că încearcă să menții locul de muncă al angajaților în condițiile specificate în lege.
„În intervalul decembrie 2017-martie 2018, inspectorii de muncă vor verifica și respectarea măsurilor prevăzute de OUG nr. 99/2000 privind protecția lucrătorilor în perioadele cu temperaturi extreme”, spune Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat într-un comuncat.
Inspecția Muncii a desfășurat deja în perioada 11-15 decembrie 2017 acțiuni de control în urma cărora s-au aplicat amenzi în domeniul securității și sănătății în muncă în valoare de peste 250.000 de lei, efectuându-se 1.387 de controale.