performer
HR Challenge

Ce faci când nu poți promova oamenii care au rezultate în companie?

Alternative de recompensare a meritelor

Ai în echipă oameni care depășesc așteptările în ceea ce privește performanța lor la locul de muncă, care se fac observați prin realizările lor remarcabile. Cum ar fi îndeplinirea obiectivelor de afaceri, contribuția semnificativă la proiecte importante sau pentru dezvoltarea de soluții inovatoare care aduc beneficii semnificative companiei. Top performerii se caracterizează prin abilitățile lor de comunicare și cooperare cu ceilalți membri ai echipei, precum și prin abilitatea lor de a găsi soluții creative și eficiente la problemele care apar în timpul activităților zilnice de lucru. Meritele lor nu doar că nu pot fi ignorate, dar sunt cel mai des recompensate prin promovare. Dar ce faci când nu poți să promovezi un top performer din companie? Există modalități de a-l reține în acest caz? Descoperă abordarea potrivită în acest caz.

 

 

De ce este important ca angajatorii să recompenseze activitatea unui top performer din organizație?

Simplu! Deoarece acesta este un factor foarte important în succesul organizației. Succesul unei afaceri constă în suma succeselor oamenilor lor. Top performerii sunt adesea motorul afacerii și contribuie la creșterea veniturilor și profiturilor companiei prin ceea ce fac ei zi de zi, în cadrul profesional. În plus, aceștia sunt foarte valoroși pentru organizație, datorită skillurilor care le permit să rezolve probleme complexe, să identifice oportunități și să inoveze. Activitatea lor are efecte clare, de neccontestat, ce duc la creșterea eficienței și a performanței organizației.

 

 

Recompensând top performerii contribui direct la creșterea retenției

Top performerii pot fi „vânați” și recrutați cu mare ușurință de alte companii, iar recompensarea lor este o modalitate de a-i păstra motivați și implicați în organizație. Recunoașterea și recompensarea oamenilor de top, este importantă pentru menținerea lor în organizație, dar și pentru crearea unui mediu de lucru pozitiv. Asta deoarece prin puterea exemplului, se creează acel sentiment de corectitudine în raport cu activitatea profesională a oamenilor, ce duce la creșterea moralului și motivează și alți membri ai echipei să se implice pentru a-și îndeplini obiectivele.

 

 

Multe rezultate excepționale – mai multe șanse de a avansa

Aceasta este premisa clasică pe care mulți top performeri își bazează activitatea.  Organizațiile în care oamenii care își îndeplinesc cel mai bine îndatoririle, fără a se limita totuși la acestea, au cele mai multe șanse pentru a avansa.

Altfel spus, ca o definiție, promovarea top performerilor într-o organizație este, de fapt, ocazia aceea specifică oferită colegilor remarcabili, de a avansa în ierarhia organizației. 

Aceasta este una dintre cele mai comune metode de recompensare a performanței excepționale și vizează avansarea la un post cu mai multă responsabilitate, cu o poziție mai înaltă în organizație, cu salarii și beneficii mai mari sau cu alte avantaje.

 

 

Ce faci când nu poți promova un top performer din organizație?

Întâi de toate, nu este capăt de lume. Într-adevăr, această imposibilitate poate stârni sentimente de deziluzie, contrariere sau mâhnire, dar aici joacă un rol deosebit de important comunicarea transparentă și deschisă din cadrul organizației.

Atunci când nu este posibilă promovarea top performerilor în organizație, există alte modalități de a recompensa performanța lor excepțională și de a-i motiva să continue să lucreze din greu. Un top al alternativelor de recompensare a meritelor colegilor de top, includ:

Acordarea de bonusuri sau de stimulente financiare 

Se pot oferi colegilor valororoși bonusuri sau stimulente financiare, ca o recompensă pentru performanța lor remarcabilă. Aceste recompense pot fi acordate în funcție de realizarea anumitor obiective, a îndeplinirii sarcinilor cu succes sau a depășirii așteptărilor.


Recunoașterea publică a performanței 

Se pot recunoaște public oamenii valoroși din echipă prin menționarea lor în numeroase materiale de comunicare internă și externă sau prin oferirea în mod public de premii pentru realizările lor.

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

 

Oferirea de proiecte speciale sau de sarcini de lucru mai complexe 

Poți oferi top performerilor oportunitatea de a lucra la proiecte speciale sau de a-și asuma sarcini de lucru mai complexe, care le pot oferi posibilitatea de a-și dezvolta abilitățile și de a-și demonstra încă o dată valoarea, chiar și fără avansarea în sine pe o altă poziție în ierarhia organizației.

 

Furnizarea de feedback constructiv 

Susține oferirea de feedback constructiv pentru top performeri, care să îi ajute să înțeleagă mai bine modul în care își pot îmbunătăți performanța și să-și dezvolte abilitățile. Pentru un top performer, acest tip de recompensare va fi unul relevant prin natura informațiilor pe care le primește și pe care va ști exact cum să le folosească, astfel încât pe termen mediu și lung să îi aducă beneficii concrete.

 

Susținerea dezvoltării profesionale 

Poți oferi top performerilor oportunități de extra formare și instruire, care să îi ajute să își perfecționeze abilitățile și cunoștințele și să își îmbunătățească performanța în funcția lor actuală sau în viitorul lor profesional.

În general, este important ca angajatorii să găsească modalități adecvate de a recompensa top performerii în cadrul organizației, indiferent de faptul că aceștia pot sau nu să fie promovați pe un alt rol mai „important”.

O concluzie personală bazată pe experiențele din organizațiile cu care leoHR a lucrat de-a lungul anilor, este că motivarea top performerilor în organizație este un proces complex și necesită o abordare personalizată pentru a avea succes. 

Este important să se înțeleagă că nu orice tip de recompensare se potrivește oricui și că ceea ce poate motiva un coleg poate să nu fie la fel de eficient pentru altul. Experiența motivării și recompensării trebuie să fie personalizată pentru a fi relevantă pentru omul respectiv. Astfel, angajatorii trebuie să se concentreze pe înțelegerea nevoilor și intereselor individuale ale top performerilor, pentru a putea să ofere recompense și oportunități care să îi motiveze și să îi ajute să se dezvolte în cadrul organizației. Ne întoarcem, așadar, la sublinierea importanței comunicării deschise și transparente, a proceselor de înțelegere în profunzime a oamneilor din echipă, resurselor și mecanismelor lor individuale. 

Consolidarea unui proces constant de cross-feedback între oamenii din echipă și angajatori contribuie în mod relevant la ușurarea procesului decizional în momentul în care organizațiile se confruntă cu imposibilitatea de a promova ierarhic top performerii.

 

Ți-a plăcut articolul „Ce faci când nu poți promova oamenii care au rezultate în companie”? Citește și: 

 

Autenticitatea nu e o scuză pentru toxicitate

De ce sunt necesare acțiuni rapide pentru diversitate și incluziune

Categorii:
HR Challenge

Leonard este HR Expert & Managing Partner în cadrul leoHR și o voce puternică în zona de retenție și capital uman, cu peste 20 ani de experiență în business și management în diferite industrii. Promotor al empatiei și umanității în resurse umane, Leonard Rizoiu a introdus în piața muncii din România instrumentul unic Stay Interview, oferind astfel soluții complete și personalizate de creștere a retenției și dezvoltare a culturii organizaționale pentru numeroase companii naționale și internaționale.

Leave a Reply

*

*