Cum sunt golful și performanța coechipieri
Dezvoltare personala

Cum sunt golful și performanța coechipieri

Mix & Match: Dacă toți sunt minge, fii tu crosă!

Dacă la o primă vedere ai zice că golful și performanța nu fac echipă, te-ai înșela. Dacă din exterior ți s-ar părea că starea principală care predomină este cea de relaxare, iar jocul în sine este simplu, rândul meu – rândul lor – calcul final – sfârșit, din nou, te-ai înșela. De-a lungul secolelor în care s-a dezvoltat, golful a demonstrat că este un sport ce necesită nu doar agilitate și rapiditate în gândire, ci și un coeficient de inteligență ridicat și calcul de probabilități. Hai să îți prezint câteva lecții despre performanță ce reies chiar din „The Inner Game of Golf” a lui Timothy Gallwey și care îți pot servi drept sursă de inspirație indiferent de sportul de care ești pasionat.

 

Relaxare pe ceas

Știi cum se spune: „Pauzele lungi și dese, cheia marilor succese”? Iar golful chiar abundă de astfel de pauze. Aceasta este și principala diferență pe care o observăm la o primă întâlnire cu golful. Traversarea unui teren foarte mare cu o mașinuță special creată pentru asta poate părea mai distractivă decât sportul în sine, însă și drumurile între zonele de joc au rolul lor. Jucătorii de golf sunt puși sub presiune atunci când se află în fața mingii. Își calculează fiecare mișcare și fiecare parametru din proximitate și știu exact cum trebuie să lovească. Cum reușesc să se gândească la atâtea? Își relaxează și își pregătesc mintea în timpul condusului. Cât timp sunt la volan, jocul este pe pauză, așadar, și mintea este pe pauză.

 

Mingea, personaj secundar

Când vine vorba de performanță, concentrarea joacă un rol important indiferent de domeniu. Deseori, însă, nu reușim să ne atingem scopul pentru că, fără să realizăm, nu ne concentrăm pe ce trebuie. La fel și în golf. Ai zice că mingea este elementul principal. Duritatea ei, forma, aerodinamică, felul în care se mișcă. Nu. Mult mai importantă este crosa. Mai precis, capul acesteia. El este cel care decide direcția, puterea și, cel mai important, scorul. Poate că ar trebui să-ți regândești și tu centrul de atenție. S-ar putea ca nivelul de performanță să nu crească fix din această cauză.

 

Mai conștient, nu mai mult

Într-o vreme în care suntem împânziți de expresii clișeice la orice pas, am ajuns să luăm de bună orice vorbă doar pentru că a devenit uzuală. Așa ne-am ales și cu expresia „a încerca mai mult/mai tare”, din englezescul „try harder”, care nu face decât să promoveze o mentalitate toxică. Pentru a ajunge la performanță nu trebuie să încercăm din ce în ce mai mult și mai tare, ci să atingem un anumit nivel de conștientizare și să creștem de acolo. Când conștientizăm ce, cum și pentru ce facem ceea ce facem, suntem fix unde trebuie. Rămânem concentrați, alerți și atenți, dar detașați, fără să simțim nevoia de a „încerca mai tare”.

 

Cum sunt golful și performanța coechipieri

 

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

Inspirația, de necalculat

După cum spunea și Jack Nicklaus despre golf în cartea „Golf My Way”, „este nevoie de 2% tehnică și 98% inspirație și încredere.”. Oricât de multe calcule ar sta la baza acestui sport, la final tot inspirația de moment contează mai mult. La fel este și în oricare alt domeniu. Matematica îți prezintă date exacte și îți oferă o imagine de ansamblu fixă și sigură, dar doar inspirația, curajul și încrederea conduc la schimbări, progres și performanță.

 

Ce face diferența

Dacă e să rămânem cu o singură lecție din golf care poate fi transpusă oriunde, aceasta este concentrarea relaxată. Mai precis, capacitatea de a te concentra puternic asupra unui scop, unei situații, unui plan, rămânând în același timp într-o stare mentală de relaxare. Când între lovituri, jucătorii de golf străbat terenul de joc, aerul și natura îi relaxează. Tocmai ele sunt și elementele care fac acest sport dezirabil pentru cei care au nevoie de un moment de respiro. Tot ele sunt și cele care influențează puternic mintea și o duc în stadiul de concentrare relaxată. Învață să te folosești de ele!

 

Ți-a plăcut acest articol despre cum să împrumuți performanța din golf la jobul tău? Citește și:

Ce ne învață Beyoncé despre performanță

5 lecții de autenticitate de la supereroi

Fugi după creativitate cum fuge Mario după ciuperci

Categorii:
Dezvoltare personala

Copywriter // Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și atras încă de mic de arta îmbinării perfecte a cuvintelor. Stabilit în marketing de peste 3 ani, s-a alăturat echipei eJobs din dorința de a ajuta atât candidații, cât și companiile să se familiarizeze cu piața muncii. La We Are HR scrie din 2021 despre tendințele din resurse umane și te ajută să ții pasul cu tot ce e nou.

Leave a Reply

*

*