Poți atinge perfectiunea în leadership?
E bine să fii deschis cu echipa, când ești în rolul de manager/lider. Să comunici transparent chiar și atunci când lucrurile poate nu merg prea bine. Totuși, cât de multe informații poți împărtăși cu oamenii pe care îi gestionezi și oare poți atinge perfectiunea în leadership? Află mai multe în continuarea acestui articol!
Mituri despre autenticitatea & perfectiunea în leadership
Liderii autentici își arată toate vulnerabilitățile
Ți-am vorbit despre pericolul de a confunda autenticitatea cu perfectiunea în acest articol, dar nici la polul opus nu e tocmai bine. Există concepția la fel de greșită că pentru a părea un lider pe bune trebuie să-ți împărtășești constant cele mai profunde nesiguranțe și temeri.
Această strategie de a pune TOATE problemele tale de business & personale pentru a te conecta cu publicul aka echipa este înșelătoare și poate dăuna grav brandului tău. Sigur, poate în cazul vedetelor un text lacrimogen pe un blog sau un clip în mașină plângând poate aduce „like-uri” suplimentare, dar un lider riscă să nu mai fie luat în serios. Dacă împărtășești prea multe de dragul de a fi „autentic”, poți părea a fi un amator și nu un lider.
De asemenea, potențialii clienți, colegi și oameni care nu te cunosc personal s-ar putea să aibă o impresie greșită și să te judece incorect. Nu este nimic rău în a-ți împărtăși convingerile și valorile personale folosind povești care arată vulnerabilitatea. Totuși, nu uita să-ți aliniezi problemele cu soluțiile care te-au ajutat să le depășești.
Autenticitatea înseamnă să te rezumi la un singur stil de leadership
Acesta este poate unul dintre cele mai inexacte stereotipuri despre autenticitate. Cu toții avem soluții diferite pe care le implementăm pentru a se potrivi cu situația în cauză, iar stilul de leadership nu face excepție de la această regulă.
Cei mai eficienți lideri autentici sunt cei care pot părăsi zona de confort, pentru a acționa corespunzător contextului. În loc să te întrebi cine ești, întreabă-te cum îți poți adapta personalitatea pentru a se potrivi cu obiectivele tale de leadership în continuă evoluție.
Liderii autentici nu ar trebui să renunțe niciodată la valorile lor de bază, dar asta nu înseamnă că nu există flexibilitate atunci când vine vorba de adaptarea comportamentului ca răspuns la circumstanțe în schimbare. O parte din a fi atât un lider eficient, cât și autentic este să ai încredere în instinctul tău. Dacă forțezi reguli rigide asupra ta, îți vei pierde capacitatea de a acționa în funcție de ceea ce simți că este corect, precum și capacitatea de a face ajustări, bazate pe experiențele anterioare.
Uneori, va trebui poate să fii ceva mai autoritar decât în mod normal. Dacă situația este grea, va trebui să iei decizii pentru membrii echipei tale. A fi autentic nu înseamnă că personalitatea sau stilul tău de conducere rămân statice. Înseamnă că îți adaptezi stilul la mediul tău, rămânând în același timp fidel cu tine însuți.
Articolul a fost redactat de: Steluța Năstase-Lupu, Diana Mărășoiu și Mihaela Pascari
Ți-a plăcut articolul despre perfectiunea în leadership? Află și alte mituri ale autenticității:
Cum să fii autentic în relația cu echipa pe care o gestionezi