Orientare profesională pentru angajați în pandemie
Pandemia a schimbat prioritățile angajaților, unii au început să pună un accent mai mare pe echilibrul între job și viața personală, iar alții își doresc să investească mai mult timp și efort în evoluția în carieră. Peste 73% dintre angajatori spun că încurajarea dezvoltării oamenilor este importantă, iar 49% dintre angajați spun că managementul companiei lor aderă la o astfel de practică, arată un studiu Randstad. Astfel, programele de orientare profesionala pentru angajați au devenit un must-have pentru angajatori, având în vedere că acestea au un impact direct atât în crearea unei culturi organizaționale solide, cât și în retenția angajaților. Câteva idei despre cum îți poți susține oamenii în acest demers, chiar și fără bugete consistente, ți-am pregătit în continuarea articolului.
Programe de orientare profesionala: câteva aspecte de care să ții cont
Ajută-i să-și contureze o potențială carieră
E important să susții angajații care-și doresc să evolueze în carieră, iar pentru asta te poți folosi de discuțiile one to one periodice. În cadrul acestora poți ajuta oamenii să-și evalueze atât punctele forte, cât și cele slabe. Acestea îi pot ajuta să-și vizualizeze viitorul în companie și să identifice abilitățile și competențele pe care trebuie să le dezvolte sau să le îmbunătățească.
Totodată, o comunicare clară și transparentă cu managerul despre pașii necesari pentru avansarea în carieră poate ajuta oamenii să se simtă mai implicați la job. Mai multe despre comunicarea bidirecțională, am povestit în acest articol!
Implică-i în proiecte speciale
O altă modalitate prin care poți sprijini angajații care doresc să evolueze în carieră este implicarea lor în proiecte speciale. Acestea le oferă posibilitatea de a-și îmbunătăți procesele de lucru, creativitatea, dar și abilitățile necesare pentru realizarea task-urilor.
Încurajează tranzițiile în interiorul companiei
Creierul uman prosperă atunci când face schimbări, chiar dacă unele persoane ies cu greu din zona de confort. Rotația joburilor în interiorul companiei este o modalitate bună de a-i ajuta să scape de rutina ce intervine la un moment dat în carieră.
Ia în calcul posibilitatea ca oamenii să lucreze în departamente sau roluri diferite, dar conexe. Acest aspect îi poate ajuta să cunoască îndeaproape modul în care funcționează business-ul, dar poate îmbunătăți și colaborarea între departamente.
Pune-le la dispoziție oportunități de învățare și formare
După ce ați stabilit împreună direcția traseului profesional, e important să identificați cunoștințele și abilitățile de care va avea nevoie pentru noile responsabilități. Poate fi vorba despre o tehnologie nouă pe care va trebui să o folosească sau obținerea anumitor certificări.
În perioada pandemiei, poți miza pe oportunitățile virtuale de învățare, având în vedere că există mai multe opțiuni accesibile. Acestea vor ajuta angajații să țină pasul cu toate update-urile ce au loc în industria în care activează. De ce sunt importante training-urile de dezvoltare personală și profesională a angajaților, află în acest articol!
Oferă-le programe de mentorat
În calitate de manager, poți conecta membrii echipei cu persoane din alte departamente care pot oferi îndrumări valoroase, dar și informații despre tendințele din domeniu. Profită de această oportunitate și pune în legătură oamenii din companie, desigur în funcție de interesele acestora.
Pune-le la dispoziție programe de coaching în carieră
Coaching-ul în carieră are un impact pozitiv asupra oamenilor ambițioși, care doresc să evolueze. Rezultatele acestor programe le vei observa în performanțele, bunăstarea acestora, dar și în deschiderea de a învăța lucruri noi. Aproape 60% dintre angajații din corporații spun că ar avea nevoie de un program de coaching pentru a se dezvolta pe plan profesional, arată rezultatele unei cercetări realizate de Ascendis. Mai mult, aceștia consideră că este de datoria managerilor să-i trimită la un astfel de program.
Indiferent de domeniul în care activezi, e important să pui accentul pe dezvoltarea și orientarea profesionala a oamenilor. Poate nu ai resursele necesare la dispoziție, dar poți miza pe modalități accesibile de a sprijini evoluția în carieră.
Ți-a plăcut articolul? Citește și:
Cum încurajezi învățarea în echipa ta?