Job Description

Office View: Cum arată o zi din viața unui bucătar?

De vorbă cu Samuel le Torriellec

Pe chef Samuel îl știam deja de la Masterchef, însă eram departe de adevăr, mi-am dat seama ulterior. Când am ajuns în bucătăria restaurantului L’Atelier – l’art culinaire, din cadrul hotelului Epoque, două lucruri m-au frapat: 1. mirosul incredibil de irezistibil – chef Samuel era „la aparate” – și 2. în viața de zi cu zi, e cât se poate de prietenos, contrar impresiei pe care ți-o face pe TV.

chef

Samuel le Torriellec, Executive Chef la L’Atelier – l’art culinaire, foto: Alex Gâlmeanu

La 16 ani, chef Samuel începea să gătească. Fusese încă din copilărie un  gurmand, întotdeauna i-a plăcut mirosul mâncării, îmi zice. Îmi dă să gust din ceea ce se gătește – o splendoare gustativă –
la foc automat în bucătăria L’Atelier, după ce ține să ne anunțe că abia în cinci minute putem să ne apucăm de poze.

Pentru că în bucătărie e întotdeauna nevoie de disciplină și asta se simte și la chef Samuel. Iar pentru a asigura această disciplină, recunoaște că are nevoie de un spațiu amplu, bine organizat și foarte echilibrat din punctul de vedere al luminii, al nivelului de zgomot și al celui de echipare. Iar pentru că nu doar disciplina, ci și creativitatea joacă un rol important în bucătărie, chef Samuel recunoaște că e crucial ca spațiul de lucru să fie viu și plin de prospețime, să simtă că se poate juca în el. La fel de important e și ca acesta să fie aproape de oaspeți pentru că îi place să simtă dialogul și că ce gătește le produce plăcere și bucurie.

Chef Samuel e însă suficient de adaptabil cât să poată să gătească și în condiții extreme, cel mai challenging job de până acum fiind cel de a găti în Palatul Versailles fără gaz, pentru miniștrii și deputații francezi, îmi zice. Cât despre cel mai neobișnuit loc în care a gătit vreodată, a rămas în istorie momentul în care a trebuit să gătească pentru mai mult de 200 de VIP-uri, afară, pe ploaie. Evident că s-a descurcat impecabil.

Echipa și ingredientele de sezon îi influențează foarte mult felul în care își face jobul. Pentru că în bucătărie echipa e ca o orchestră, în special când ritmul comenzilor e alert, iar complexitatea, ridicată. Iar ingredientele de sezon devin elementele-cheie în alcătuirea meniului.

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

„Oricine poate găti ceva chiar și pe o insulă pustie sau într-o chicinetă studențească la o singură tigaie, însă, pentru ceea ce fac eu, am nevoie să rezonez cu spațiul și să îmi devină familiar.”

Ți-a plăcut articolul? Citește și:

Office View: Cum arată biroul ideal?

Office View: Cum e să lucrezi în magazinul Burberry Romania

Office View: Cum e să lucrezi într-un birou pe roți

Categorii:
Job DescriptionOffice View

Head of Marketing // Cu 14 ani de experiență în marketing și comunicare, dobândită lucrând în resurse umane, jurnalism și ecommerce, la eJobs e responsabilă de crearea și implementarea strategiei de marketing B2B și B2C și alinierea ei cu obiectivele de business. Expertiză în: Brand Marketing, Job boards, Strategie, Employer Branding, Comunicare Corporate și Internă, Resurse umane

Leave a Reply

*

*