Ce este mai important, obiectivul individual sau al întregii echipe?
De ce e important ca oamenii din aceeași organizație să cunoască nevoile celorlalți? Ce este mai important, obiectivul individual sau al întregii echipe? La aceste întrebări ne-au răspuns doi angajați din cadrul Phoenicia Grand Hotel.
Viorica Petricică, Director Tehnic la Phoenicia Grand Hotel: „Alături de echipă sunt încă din 2002. Am descoperit aici că nu trebuie să îți fie teamă de nicio provocare”.
Marius Iordan, Bucătar Șef la Phoenicia Grand Hotel: „Din anul 2005 și încă de la început am descoperit aici o familie minunată, alături de care am crescut și am evoluat frumos”.
Ce este mai important, obiectivul individual sau al întregii echipe?
De cât timp faci parte din echipa Phoenicia Grand Hotel?
M.I.: Din anul 2005 și încă de la început am descoperit aici o familie minunată, alături de care am crescut și am evoluat frumos.
V.P.: Alături de Phoenicia Grand Hotel sunt încă din 2002. Am descoperit aici că nu trebuie să îți fie teamă de nicio provocare și, acceptându-le, am rămas surprinsă de bagajul impresionant de experiențe variate pe care le-am acumulat.
Ce strategii a folosit compania pentru a te integra mai ușor în echipă?
M.I.: Integrarea mea în echipă a fost una ușoară, am avut mare noroc de colegii care m-au primit cu brațele deschise și am reușit să construiesc chiar și relații de prietenie.
V.P.: Încă din primele zile compania m-a făcut să simt că aici este locul meu. Lucrul cu persoanele experimentate a fost un avantaj, deschiderea acestora către nou, dar și acceptarea opiniilor mele ca nou-venit mi-au sporit încrederea în mine. De asemenea, trainingurile au avut un rol important în consolidarea meseriei mele.
Ce te-a convins să rămâi aici?
M.I.: Conceptul de apartenență la echipă și provocarea zilnică de a face lucrurile mai bine.
V.P.: Ineditul, dinamica, varietatea și, bineînțeles, echipa.
După ce perioadă în companie poți spune că ai devenit performant?
M.I.: Când am pășit pe acest drum nu aveam experiență în domeniu, însă cu entuziasm am perseverat și cred că performanțele au devenit cu adevărat vizibile după 2-3 ani.
V.P.: Sinceră să fiu nu am conștientizat momentul în care am devenit performantă. Probabil momentele de promovare în funcție ar putea fi un indiciu în acest sens. Aici nu se poate fără performanță, este locul unde atingi rezultate bune, dacă îți dorești cu adevărat.
Spune-ne elementele de care ai nevoie la job, pentru a da cele mai bune rezultate.
M.I.: O echipă unită, ustensilele și aparatura, plus materia primă de calitate.
V.P.: Echipa, voința, orientarea către soluții, dar și managerii care mi-au fost aproape.
Cum te automotivezi în zilele în care poate nu te simți inspirat sau creativ?
M.I.: Bucătăria presupune munca de echipă, cu toții avem zile inspirate sau mai puțin creative, însă alături de colegi se creează imaginea de ansamblu, astfel încât la final clientul să fie mulțumit. În zilele fără inspirație colegul te completează.
V.P.: Jobul meu nu are o pondere mare de creativitate sau inspirație. Fiind o zonă tehnică, este structurat pe lucruri concrete, palpabile. Necesită mai degrabă prezență de spirit și abilitatea de a lua cele mai bune decizii într-un timp scurt.
Cum arată o zi din viața ta la job și cum îți măsori progresul zilnic?
M.I.: O zi din viața mea la job începe cu o mică ședință cu întreaga echipă, în care vorbim despre toate evenimentele din ziua respectivă și fiecare coleg primește sarcinile pentru ziua în curs. Verific calitatea materiei prime înaintea procesării și cantitățile necesare. După finalizarea preparatelor gust din fiecare. Sunt provocări noi zilnic, task-uri repetitive, însă nicio zi nu e la fel cu cealaltă.
V.P.: Nimic nu este repetitiv, zilnic sunt alte spețe de rezolvat, numeroase apeluri telefonice recepționate și inițiate, kilometri parcurși, interacțiune cu zeci de persoane.
Cum îți organizezi timpul astfel încât să-ți termini task-urile de pe to-do-list?
M.I.: Încep tot timpul cu task-urile prioritare sau mai dificile, iar la final mă ocup de cele mai ușoare. Capacitatea de organizare, coordonare, muncă în echipă este esențială pentru a face față unei zile grele în bucătărie.
V.P.: Am un to-do list structurat în linii mari și asta nu pentru că nu sunt organizată. În departamentul tehnic nu se poate altfel, căci prioritățile ți le faci în funcție de necesitățile și nevoile altor departamente care se bazează pe suportul nostru în activitatea lor zilnică. Totul ține de abilitatea de a prioritiza, de a înțelege pe ce nevoie trebuie să te concentrezi prima dată și să nu lași să fie impactat negativ niciun sector de activitate de neimplicarea ta.
Angajații tăi se cunosc între ei? Poate e cazul de o sesiune de HR Speed Dating.
Ți-a plăcut articolul despre obiectivul echipei Phoenicia Grand Hotel? Citește și:
Problema cu prezenteismul sau cum îi reconectezi pe cei deconectați
3 cărți care te vor transforma într-un maestru al feedback-ului