Noutatile de la care să creionezi planurile pentru 2021
Nu lăsa pe mâine ce poți anticipa de azi. Dacă 2020 ne-a luat prin surprindere, în 2021 încercăm să fim pregătiți pe toate fronturile. Descoperă în materialul de mai jos care sunt așteptările angajatorilor din România de la acest nou an, rezultatele interesante ale unui studiu realizat de PwC România, dar și un curs care te ajută să fii (și mai) pregătit pentru viitor. Parcurge toate noutatile cu care debutează acest an!
Ia-ți certificarea și de la distanță!
Dacă-ți surâdea ideea de a te specializa în Employer Branding, dar căutai o soluție de cursuri la distanță, care să nu necesite deplasarea într-un alt loc, iată că acum ai această opțiune. Cursurile Academiei de Employer Branding s-au mutat în online, iar noua grupă va avea prima întâlnire pe 24 martie 2021. Momentan, sunt doar 52 de specialiști acreditați în România, iar tu te poți număra printre viitorii absolvenți. Mai multe detalii despre programă și costul participării găsești pe employerbrandingacademy.ejobs.ro!
Doar 7% dintre companii spun că productivitatea a scăzut în urma remote work
Deși ești tentat să crezi că atunci când joburile se mută la distanță, implicarea oamenilor din echipe scade și, odată cu ea, și productivitatea, iată că lucrurile nu stau chiar așa. Conform unui studiu publicat la final de noiembrie de PwC România, 30% dintre companiile respondente spun că productivitatea angajaților a crescut de la implementarea muncii de acasă, în timp ce 44% susțin că a rămas constantă. Dintre respondenții care au menționat creșterea productivității, 76% spun că principalul factor care contribuie la această evoluție este majorarea timpului alocat muncii datorită lucrului de la distanță.
Cu ce așteptări începem 2021
Cel mai recent studiu derulat de eJobs în rândul angajatorilor din România arată că principalele așteptări pe care le au de la 2021 sunt legate de reluarea creșterilor salariale, a recrutărilor, dar și de revenirea la bugetele pe care le aveau înainte de declanșarea pandemiei. 12% cred că, în compania pentru care lucrează, se va permanentiza munca de acasă, în timp ce 9% spun că 2021 va marca reîntoarcerea angajaților la birou. Tu te-ai decis în ce tabără te situezi? Un alt rezultat interesant al studiului arată că 35% dintre respondenți susțin că reconversia profesională va fi una dintre marile tendințe ale pieței muncii din 2021. Însă dacă am învățat ceva în 2020, acest lucru este că nimic nu e bătut în cuie. Astfel că așteptăm cu interes să vedem ce previziuni se vor îndeplini dintre cele mai sus-menționate.
Cum rămâne cu indemnizația pentru Kurzarbeit?
Dacă te numeri printre reprezentanții companiilor a căror activitate a fost puternic afectată de criza sanitară, e important să știi că s-a prelungit până la 30 iunie 2021 acordarea șomajului tehnic (OUG 30/2020) pentru domeniile restricționate din cauza pandemiei COVID-19, dar și a indemnizației pentru timpul redus de muncă al salariaților (Kurzarbeit). Această decizie vine și cu câteva modificări utile. Cele 5 zile în care reducerea timpului de muncă este obligatorie nu mai trebuie să fie consecutive și vei putea reduce timpul de muncă al salariaţilor cu cel mult 80% din durata prevăzută în contractul individual de muncă.
Ți-a plăcut acest articol despre noutatile din 2021? Citește și:
Statistici de ajutor în atragerea celor din generația Z
6 măsuri de ajutor pentru business de care poți profita și-n 2021