noutăți piața muncii
Știri

Cele mai proaspete noutăți din piață

HR la zi

Pentru a te adapta rapid și a lua cele mai bune decizii, modul în care te adaptezi la schimbări poate face diferența, fie că vorbim despre imaginea brandului de angajator, fie despre procesul de recrutare. Iar pentru asta, e important să fii mereu la curent cu cele mai fresh noutăți din piața muncii. În acest articol, am adunat cele mai importante vești din ultima perioadă, astfel încât să fii mereu cu un pas înainte și să reacționezi rapid la tot ce este nou.

 

Cele mai fresh noutăți din piață

150.000 de căutări a acumulat cea mai dorită poziție pe eJobs.ro în vara 2024

Cu peste 150.000 de interogări pe platforma eJobs.ro, joburile de șofer au dominat căutările candidaților vara aceasta. Cele mai multe dintre aceste căutări s-au concentrat pe oportunitățile disponibile pentru șoferii de categorie B, șoferii de TIR și cei de distribuție, semnalând un interes crescut pentru acest tip de roluri. Pe locul al doilea în topul preferințelor candidaților s-au aflat pozițiile de manager, care au înregistrat 115.000 de căutări pe platformă, o creștere semnificativă față de primele luni ale anului.

Interesul pentru rolurile de management, precum assistant manager, project manager, manager regional, key account manager și sales manager, indică faptul că din ce în ce mai mulți specialiști și candidați cu experiență, în special din domeniul vânzărilor, sunt în căutarea unor noi oportunități de carieră. În clasament urmează poziția de asistent medical, cu 87.000 de interogări, iar joburile de operator call center și inginer completează topul, cu 64.000 și, respectiv, 50.000 de căutări.

 

1 din 3 angajați a experimentat multiple schimbări la job în ultimul an

Riscul de oboseală și chiar epuizare pe fondul multiplelor schimbări este ridicat în acest moment în rândul echipelor de pretutindeni. 45% dintre respondenții celui mai recent sondaj global al PwC Global Workforce Hopes and Fears spun că volumul lor de muncă a crescut semnificativ în ultimele 12 luni. Tot 45% declară și că au fost nevoiți să se familiarizeze cu noi tehnologii pentru a-și îndeplini în continuare task-urile. În plus, angajații din toate țările acuză un nivel ridicat de stres și din alte surse legate de muncă.

Deși respondenții raportează niveluri ceva mai ridicate de securitate financiară ca-n anul precedent, peste 52% resimt încă stresul cauzat de bani. Și cu toate că 60% dintre angajați se simt încrezători în securitatea locului de muncă, mulți respondenți spun că schimbările recente la job i-au făcut să fie preocupați de siguranța poziției lor.

Ținând cont de acest cumul de factori, sunt șanse mari ca unii angajați să nu poată performa la adevărata valoare pe fondul stresului și anxietății crescute, al temerii de a-și asuma riscuri sau al moralului scăzut.

 

35,5% dintre români se simt dezavantajați pentru că nu vorbesc fluent o limbă străină

Conform unui sondaj recent realizat de eJobs.ro, 55,1% dintre participanți au clasat experiența pe primul loc într-un top al atuurilor lor, cu mult înaintea altor calități precum carisma, care a fost aleasă de doar 8,4% dintre respondenți. În afară de acestea, candidații mai mizează pe flexibilitate, inteligență emoțională, creativitate și studiile absolvite pentru a-și crește șansele de angajare.

Pe de altă parte, candidații sunt conștienți și de competențele care le lipsesc și care le-ar putea îmbunătăți atractivitatea pe piața muncii. Astfel, peste o treime dintre respondenți au declarat că se simt dezavantajați de faptul că nu vorbesc fluent o limbă străină, iar 28,4% nu au suficientă încredere în sine, ceea ce le afectează performanța în interviuri.

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

De asemenea, 23,9% consideră că ar avea mai multe șanse pe piața muncii dacă ar deține o specializare de nișă, în timp ce 17,4% admit că le lipsesc competențele digitale necesare. Alte lacune identificate includ lipsa de abilități în managementul oamenilor (12,5%), flexibilitatea redusă (11,3%) și deficiențele în ceea ce privește inteligența emoțională (11,3%).

 

Rata de angajare a absolvenților din România, printre cele mai scăzute din UE

În 2023, media europeană de angajare a absolvenților recenți era la 83,5%, marcând o creștere față de 2022, când se situa la 82,4%. Absolvenții recenți sunt definiți ca persoane cu vârsta cuprinsă între 20 și 34 de ani, care și-au finalizat studiile superioare sau medii în ultimii 1-3 ani. Pe parcursul ultimilor 10 ani, rata de angajare a absolvenților a crescut aproape constant în UE. În 2013, aceasta era de 74,3%, iar de atunci a urmat un trend ascendent, cu excepția lui 2020, când sub impactul pandemiei, s-a înregistrat o scădere la 78,7% față de 81,0% cât fusese în 2019.

În 2023, a existat o diferență de 9,6 puncte procentuale în rata de angajare între absolvenții recenți cu studii superioare (87,7%) și cei cu studii medii (78,1%). Rata generală de angajare a absolvenților recenți a fost de cel puțin 80% sau mai mare în 22 de țări ale UE. Malta a înregistrat cea mai ridicată rată de angajare, cu 95,8%, urmată de Olanda (93,2%) și Germania (91,5%). România s-a situat printre țările cu cele mai scăzute rate de angajare pentru absolvenții recenți, cu doar 74,8%, devansată doar de Italia (67,5%) și Grecia (72,3%).

 

Ți-a plăcut articolul? Citește și:

Cum răspunzi la întrebările legate de GDPR

Ce beneficii ai când aduci la masă oameni cu perspective diferite

Ce evenimente să nu ratezi în această toamnă

Categorii:
Știri

Managing Editor // Absolventă a Facultății de Administrarea Afacerilor din cadrul Academiei de Studii Economice București a dat în 2008 de gustul jurnalismului și, de atunci până în prezent, încearcă să combine latura practică, realistă, insuflată de facultate, cu cea magico-escapistă a scrisului. La We Are HR și eJobs este atât ochiul critic, analitic, cât și creator de conținut. Iubește în special interviurile realizate cu lideri, antreprenori și specialiști în HR care-i oferă o altă perspectivă, una extrem de aplicată, asupra pieții muncii.

Leave a Reply

*

*