S-a schimbat topul țărilor dorite pentru munca în străinătate
Dacă anul trecut pe eJobs vorbeam de peste 2 milioane de aplicări pentru joburile în străinătate, un record, anul acesta, situația s-a schimbat semnificativ. Românii sunt mult mai prudenți când vine vorba de munca in strainatate și preferă să-și amâne plecarea. Astfel, mulți se orientează pentru joburile în țară și, pentru luna iulie, vorbim de un nou record istoric de aplicări: 1,26 milioane de aplicări, în timp ce pentru locurile de muncă din afara țării numărul de aplicări continuă să scadă. Luna trecută, au fost înregistrate aproximativ 23.000 de aplicări pentru joburile din străinătate, mai puțin față de luna precedentă, dar și față de aceeași lună a anului trecut. Concret, au fost 13.000 de candidați care au căutat un loc de muncă în străinătate. Iată spre ce țări s-au orientat aceștia și care este motivația lor.
Topul țărilor preferate pentru munca in strainatate s-a schimbat
Germania respectă tendința ultimului an și rămâne cea mai dorită destinație, adunând jumătate din numărul total de aplicări. Este urmată de Olanda și Marea Britanie, alte două țări care au crescut semnificativ în topul preferințelor candidaților români, în ultimii doi ani.
„Cu toate acestea, vedem două reveniri neașteptate, respectiv Spania și Italia, țări care în ultimul an nu au reușit să mai intre în top 10 destinații alese de românii care voiau să lucreze în afară. Spania este deja pe locul al patrulea. Pe locul al cincilea este Franța, iar apoi urmează Italia. Cei mai mulți români pleacă în aceste țări pentru joburi în vânzări, construcții, transport sau agricultură. O altă noutate este apariția Ungariei în rândul țărilor care atrag cele mai multe aplicări”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România.
De ce Germania, Olanda și Marea Britanie sunt în topul preferințelor?
Românii iau în calcul situația în care s-ar putea îmbolnăvi și se orientează spre acei angajatori străini care oferă asigurări medicale.
„Dacă ar fi să te îmbolnăvești, nu ai putea să faci față unei facturi de 30.000-40.000 de euro dacă nu ai asigurare de medicală bună în țara respectivă” – Bogdan Badea, CEO eJobs.
O altă explicație este traiul mai bun, per general, din aceste țări:
„Românii nu pleacă pentru salarii. Aleg să plece pentru o viață mai bună per ansamblu și aici mă refer la educație, sănătate, infrastructură. Și pachetul de beneficii venit din partea angajatorilor din aceste țări a crescut în contextul pandemiei. În Germania, de exemplu, au crescut atât salariile, cât și beneficiile, iar cazarea este mai bună acum datorită acestor restricții medicale” , declară CEO-ul eJobs.
De unde vine cererea pentru candidații români
Angajatorii din Germania nu doar au primit cele mai multe aplicări, dar au scos și cele mai multe oferte de joburi pentru candidații români. Marea Britanie, Olanda, Danemarca, Spania, Cipru, Italia și Franța sunt alte țări pentru care, în luna iulie, au existat peste 1.000 de joburi disponibile.
Cei mai căutați specialiști pentru munca in strainatate
Personalul medical a fost și în luna iulie cea mai căutată categorie de candidați de către angajatorii străini, nevoia de medici și asistente fiind în continuare mare în toate țările din Europa. Alte domenii în care s-au făcut angajări masive au fost transport / distribuție, auto / echipamente, construcții / instalații, administrativ / logistică, producție și agricultură. Cel mai puțin căutați au fost specialiștii în audit și consultanță, cei care lucrează în publicitate, în industria farma sau în contabilitate.
În acest moment, peste 5.000 de locuri de muncă pentru străinătate sunt disponibile pe eJobs.
Ți-a plăcut articolul despre Topul celor mai dorite țări pentru munca in strainatate? Citește și:
Acum poți să faci interviu de angajare video
Angajatorii au triplat numărul de joburi remote. Tu cum stai?
Cum aduci cu 40% mai mulți candidați la interviu cu un anunț de angajare