mod de viata sanatos
Focus

Ce impact are sportul asupra rezultatelor de la job #RestartMișcării

Cum să determinăm oamenii să facă mișcare

Sportul se numărul printre principalele rețete pentru îmbunătățirea sănătății emoționale. Efectele mișcării se văd atât în rezultatele pe care le obținem la job, cât și în relațiile cu cei pe care îi avem alături. Cum să ne motivăm să facem mai mult sport? Dar mai ales, cum să determinăm oamenii din echipe să se preocupe de un mod de viață sănătos? La aceste întrebări ne-au răspuns trei reprezentanți din organizații cu activități diferite, dar care au un scop comun: crearea unei echipe sănătoase, atât din punctul de vedere fizic, cât și emoțional. Cele trei companii fac parte din programul reSTART NOW, creat de 7card. Prin intermediul acestui program, 7card își dorește să readucă oamenii mai aproape de mișcare. Iată ce ne-au dezvăluit aceștia!

mod de viata sanatos

Ioana Pop, HRBP la Micro Focus

Ioana Pop, HRBP la Micro Focus:

„Sportul înseamnă endorfine, iar endorfinele ne fac fericiți”.

 

Cum putem convinge echipa să facă mai multă mișcare, în contextul în care ultimii ani au fost (mai) sedentari?

După o perioada lungă, în care activitatea fizică a fost impactată de pandemie, ne bucurăm de revenirea la normal în ceea ce privește activitatea fizică; sălile de sport și-au reluat activitatea, iar noi continuăm să oferim sportul ca beneficiu prin intermediul partenerilor noștri. În paralel, organizăm jocuri de echipă: baschet, tenis de câmp, tenis de masă, volei, participăm la competițiile de alergare și continuăm competițiile la nivel de companie.

 

Ce îmbunătățiri ai observat de când angajații sunt mai activi?

Sunt bine cunoscute riscurile asociate sedentarismului, atât în plan fizic, cât și emoțional. După ridicarea restricțiilor, observăm o diminuare semnificativă a absenteismului cauzat afecțiunilor medicale. Nevoia de socializare și colaborare se reflectă prin exprimarea dorinței de a reveni la birou într-un model hibrid, iar atunci când suntem împreună, se simte o energie pozitivă. Flexibilitatea pe care o oferim colegilor le asigură un grad de confort și de control asupra timpului de muncă și asupra echilibrului în viața personală.

 

De ce este important ca fiecare angajator să acceseze un plan anual de sport pentru echipă?

În primul rând, pentru menținerea unui mod de viata sanatos. Angajații sănătoși și activi sunt mai productivi, sporturile în echipă încurajează colaborarea și crearea relațiilor sociale cu beneficii atât în plan personal, cât și în cel profesional. Prin diversificarea planului de sport ne dorim să ajungem la cât mai mulți colegi, îi susținem să interacționeze cu alte echipe, să construiască relații sociale legate de pasiunile lor, astfel încât să creăm o stare de bine. Sportul, ca beneficiu, este apreciat și folosit într-o mare măsură și nu poate decât să ne bucure acest lucru. Sportul înseamnă endorfine, iar endorfinele ne fac fericiți. 

 

mod de viata sanatos

Ioana Pavel – Head of People Development & Recruitment team la Endava

Ioana Pavel – Head of People Development & Recruitment team la Endava:

„Sportul cântărește foarte mult în lista de beneficii a oricărei companii și oamenii caută medii în care sunt sprijiniți să facă mai multă mișcare”.

Cum putem convinge echipa să facă mai multă mișcare, în contextul în care ultimii ani au fost (mai) sedentari?

Un prim pas important este să le oferim colegilor noștri contextul și mijloacele potrivite pentru a face mai multă mișcare. Spre exemplu, oferim angajaților Endava lunar o sumă de bani pentru a acoperi total sau parțial plata unui abonament la o sală de sport. De asemenea, avem diferite parteneriate cu platforme precum 7card sau Strava, pentru a oferi discounturi sau gratuitate completă colegilor noștri, care să îi motiveze în drumul spre o viață mai activă.

De asemenea, cred că este esențial exemplul pe care îl oferă compania. Endava a sprijinit întotdeauna comunitățile sportive, sponsorizând evenimente de tip maraton, dar și alte competiții sportive, unde colegii noștri pot participa gratuit și de la care s-au întors mereu cu medalii.

 

Ce îmbunătățiri ai observat de când angajații sunt mai activi din punctul de vedere al mișcării? 

În urmă cu doi ani, Endava a lansat un program global destinat zonei de wellbeing a angajaților, care se sprijină pe patru piloni – sănătatea fizică, echilibru emoțional, viața personală și comunitate.

Această inițiativă s-a tradus printr-o serie de sesiuni și masterclass-uri dedicate unui mod de viata sanatos – cum alegem mâncăruri sănătoase, cum putem avea o postură corectă la birou, de ce este important somnul și multe altele. Am acordat o atenție deosebită și zonei emoționale – am descoperit împreună cum putem diminua anxietatea, cum devenim conștienți de propriile gânduri.

Astfel de interacțiuni, plus participarea la evenimente fizice, dezvoltă cu siguranță bunăstarea colegilor noștri, capacitatea de a gestiona anumite situații, dar și spiritul de echipă.

 

De ce este important ca fiecare angajator să acceseze un plan anual de sport pentru echipă? 

Este esențial să le oferim colegilor noștri contextul și mijloacele de a face mișcare. Un plan anual sau chiar cu o durată mai lungă reprezintă un angajament față de colegii noștri și de sănătatea lor.

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

Credem că sportul cântărește foarte mult în lista de beneficii a oricărei companii și oamenii caută medii în care sunt sprijiniți să facă mai multă mișcare, mai ales că mediul de lucru în industria IT este, în general, destul de sedentar.

 

mod de viata sanatos

Lorena Magdas – Benefit Seven

Lorena Magdas – HRBP Coordinator la Benefit Seven:

„Puterea exemplului joacă un rol important deoarece liderul, de obicei, dă tonul. Implicarea HR-ului în programe care combină activitățile sportive cu business-ul este esențială”.

 

Cum putem convinge echipa să facă mai multă mișcare, în contextul în care ultimii ani au fost (mai) sedentari?

Ultimii doi ani au reprezentat o provocare pentru toată lumea și mulți dintre noi am ajuns să ne închidem din ce în ce mai mult în cochilia noastră și să ne creăm o zonă de confort din care cu greu putem să ieșim. Mai multă mișcare înseamnă, în primul rând, mai multă sănătate, dar și o stare de spirit îmbunătățită care aduce după sine și alte beneficii. Cred că puterea exemplului joacă un rol important deoarece liderul (fie el formal sau informal), de obicei, dă tonul. Implicarea HR-ului în programe care combină activitățile sportive cu business-ul este esențială. Fiecare dintre noi poate să-și ia informațiile necesare de pe internet în ceea ce privește consecințele unei vieți sedentare, însă motivația de a face ceva poate de multe ori să lipsească. De aceea, împrumutarea motivației de la alți membri de echipe poate să ajute, de exemplu, prin participarea la competiții sportive pe departamente sau abonamente de grup la săli de fitness.

 

Ce îmbunătățiri ai observat de când angajații sunt mai activi din punctul de vedere al mișcării?

Mișcarea atrage după sine o multitudine de beneficii, precum un mod de viata sanatos, energie mai multă pentru a întreprinde și alte activități în afară de job, stare de spirit bună. După o zi stresantă, fie ea la serviciu sau acasă, câteva minute de exerciții fizice sau o plimbare mai lungă pentru eliberarea gândurilor ajută la reducerea nivelul adrenalinei și cortizolului, hormonii stresului.

Succesul unei companii consider că este măsurat și prin nivelul de engagement al angajaților și unul dintre metricele acestui angajament este și wellness-ul, care înseamnă starea de bine atât fizică, dar și mentală. Așadar, îmbunătățirile sunt ușor de văzut, oameni sunt mult mai activi, energici, productivitate crește și colaborarea între colegi este mai bună.

 

De ce este important ca fiecare angajator să acceseze un plan anual de sport pentru echipă? 

Din ce în ce mai multe companii înclină spre un pachet de beneficii cât mai variat și complex și în care sportul este din ce în ce mai prezent. Mă bucur să observ acest trend pentru că înseamnă că înțelegem mai bine proverbul latin „Mens sana in corpore sano”. Cele două sunt interconectate și trebuie să avem grijă de ambele. Planul anual de sport nu trebuie neapărat să înceapă în noaptea de Revelion, ci poate să înceapă atunci când ne dorim să facem ceva pentru sănătatea noastră și când ne aplecăm atenția mai mult pe echilibrul dintre viața personală și cea privată.

 

 

Ți-a plăcut articolul despre cum să determini echipa să aibă un mod de viata sanatos? Citește și:

reSTART-ul mișcării sau cum să creștem performanța prin sport?

De ce este obligatorie autenticitatea pentru succesul proceselor de recrutare

Cărți care te ajută să-ți atingi obiectivele

Categorii:
Focus

Face parte din echipa eJobs de circa 5 ani. Perioadă în care scrie despre provocările cu care se confruntă confruntă oamenii de HR, managerii, antreprenorii. Și vine cu soluții concrete/aplicabile pentru acestea. Creionându-le atât prin urmărirea tendințelor de pe piața muncii, cât și prin feedback-ul constant primit atât de la companii & de la candidați. Pasiunea pentru nevoile angajaților și companiilor a descoperit-o în 2014, când a luat contact prima oară cu zona de resurse umane. Ulterior, a ocupat timp de doi ani poziția de editor la Ziarul Financiar.

Leave a Reply

*

*