mobilitatea interna
Retentie

Totul despre mobilitatea internă

Cum știi că oamenii tăi au nevoie de o schimbare

40% dintre oameni sunt nefericiți la joburile lor și caută noi oportunități. Sunt concluziile unui raport McKinsey, din 2021, și probabil aceste date coincid cu preocuparea ta actuală pentru retenție, într-un context în care oamenii sunt tot mai încrezători în șansele de a-și găsi un nou job. Ce i-ar face totuși să renunțe la demisie? Folosește mobilitatea interna!

 

De ce este importantă mobilitatea interna în 2023 (și mai departe)?

Angajarea noilor colegi poate fi un proces costisitor și consumator de timp. Costul total pentru angajare poate fi de trei până la patru ori mai mare decât salariul postului, potrivit lui Edie Goldberg, președinte al Fundației SHRM, care menționează că 30-40% sunt costuri directe, iar celelalte 60% sunt costuri soft aferente timpului pe care liderii îl investesc în procesul de angajare. Dar există și costurile indirecte, precum scăderea productivității în echipă sau taxa emoțională care vine o dată cu plecarea unui coleg. Și primul pas spre a le îmbunătăți experiența este să conștientizezi beneficiile mobilității interne.

 

Ce plusuri îți aduce mobilitatea interna

Corespunde priorităților lor în carieră.

Potrivit unui sondaj recent realizat de Gallup, lipsa oportunităților de avansare în carieră s-a aflat în fruntea listei motivelor pentru care oamenii își părăsesc locurile de muncă. Și în același sondaj, angajații au declarat că liderii lor care încurajează dezvoltarea le cresc cu 92% șansa de a rămâne în companie și anul următor.

Le oferă motivație.

Oamenii caută mereu noi oportunități și provocări. E o stare pe care nu o poți controla. Iar în contextul în care poate nu mai au multă flexibilitate în privința locului de unde își desfășoară activitatea, tot ce poți face este să demonstrezi că în compania ta pot să realizeze ce-și doresc, prin mobilitatea interna.

Pregătește colegii pentru a acoperi viitorul deficit de competențe.

În 2020, Forumul Economic Mondial a estimat că 40% din competențele de bază ale lucrătorilor actuali se vor schimba în următorii 5 ani, iar 50% dintre angajați vor avea nevoie de recalificare până în 2025. Ai deja în echipă oamenii care își doresc să învețe? Asigură-te că aceștia își dezvoltă abilitățile necesare pentru a răspunde nevoilor business-ului în următorii ani.

Susține o cultură a recunoașterii.

Angajarea externă poate afecta adesea legăturile în echipă mai ales dacă simt că abilitățile lor nu sunt recunoscute. Unul dintre cele mai puternice mesaje pe care le transmite un program de mobilitate interna este „Cred în tine”. A crede în oamenii tăi înseamnă că investești în ei și le oferi ocazia de a testa și alte departamente.

 

43,2% dintre angajați spun că nu au suficiente oportunități de mobilitate interna. 48% cred că managerii lor ar refuza ideea ca aceștia să-și schimbe rolurile în cadrul organizației (raport Randstad RiseSmart Career Mobility, 2021)

 

Cele mai bune practici pentru mobilitatea interna

Chiar dacă mobilitatea interna are numeroase beneficii atât pentru business, cât și pentru oamenii din echipele lor, multe companii încă se luptă să o facă parte din cultura lor. Iată cum poți face lucrurile pentru a susține mobilitatea interna:

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

Elimină tabuurile

Discută transparent cu echipele tale despre beneficiile mobilității interne și încurajează managerii să discute cu oamenii lor despre oportunitățile interne și oportunitățile de avansare în carieră.

Formează lideri

Liderii sunt primul punct de contact cu oamenii care ar dori să facă o mutare interna. Ca atare, munca lor poate fi una dificilă. Ei trebuie să fie atât experți în domeniu, cât și coach, care pot identifica și cultiva potențialul colegilor. De aceea e important să le oferi sesiuni de coaching și formare în managementul oamenilor, în mentorat și în evaluarea abilităților.

Evaluează performanța, punând accent pe dezvoltare

Evaluarea performanței este o componentă esențială a mobilității interne. Pentru cele mai bune rezultate, evaluările performanței ar trebui să aibă loc la un interval de timp relevant pentru companie și să prezinte un plan pentru creșterea profesională, prin dezvoltarea aptitudinilor și competențelor relevante.

Oferă un plan de carieră

În mod ideal, fiecare coleg ar trebui să știe cum va arăta următorul pas în călătoria lui profesională în companie și ce trebuie să facă pentru a ajunge acolo. Creează fie un plan general (care ar trebui să prezinte toate nivelurile ierarhiei companiei, inclusiv titlurile posturilor, și să definească ce competențe trebuie îndeplinite pentru a atinge fiecare nivel) sau realizează un plan individualizat. Acesta permite oamenilor să vadă o cale de evoluție pentru ei înșiși în cadrul companiei, chiar dacă nu sunt interesați de o poziție de lider.

Ei își doresc să evolueze. Tu îți dorești să reții cele mai bune talente, iar mobilitatea interna vine să creeze armonie între cele două obiective și să ofere o soluție win-win. Dar pentru ca mobilitatea interna să reprezinte o strategie de succes pe termen lung, va trebui ca ea să devină o parte integrantă din cultura companiei tale și nu doar un as pe care-l scoți din mânecă la nevoie.

 

Ți-a plăcut articolul despre mobilitatea interna? Citește și:

 

Descoperă tendințele care au dominat piața muncii în 2023!

10 aspecte care erodează încrederea în lider

Categorii:
Retentie

După absolvirea Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității București, a lucrat timp de 8 ani în presa scrisă, în PR și în marketing pentru o companie de recrutare. În 2016 a simțit că e momentul pentru o nouă provocare în carieră și s-a alăturat echipei eJobs și ulterior și echipei We Are HR. În portofoliul său se află articole pe subiecte precum modificările legislative în domeniul muncii, cultură organizațională, leadership, employer branding, precum și interviuri cu specialiști în HR și manageri de companii.

Leave a Reply

*

*