Mituri despre liderii introvertiți
Apuse sunt vremurile în care un lider era asociat strict cu o personalitate tip Jordan Belfort a.k.a Lupul de pe Wall Street. Prin marea de lideri extroverți, încep să-și facă simțită prezența tot mai mulți oameni mai degrabă temperați, decât efervescenți. Dar pot oare face față aceștia unor astfel de responsabilități? Pot conduce și inspira echipe întregi de oameni? Vedem în rândurile următoare. Ca să facem lucrurile clare de la început, cred că e necesar să definim ce înseamnă un lider introvertit și unul extrovertit. Să-i luăm pe rând.
Liderul introvertit preferă să asculte mai mult și să vorbească mai puțin. Petrece mai mult timp singur, absorbit de gândurile proprii, decât în grupuri. Se simte confortabil în lumea sa, cu limite ceva mai clar definite și acționează încet și deliberat. Caracterul său calm îl ajută de multe ori când vine vorba de a lua decizii în situații tensionate.
Liderul extrovertit, în schimb, abordează diferit comunicarea și interacțiunea cu oamenii. E mereu acolo și-și face simțită prezența. În cartea sa „Quiet”, autoarea Susan Cain spune despre extrovertiți că abordează rapid sarcinile, iau decizii imediate și sunt confortabili cu multitasking-ul și cu asumarea riscurilor. Sunt dominanți și mereu gata să-ți anime petrecerea și să râdă la glumele tale.
Tot în această carte, Susan Cain definește introversia ca fiind o preferință pentru anumite medii care nu sunt suprastimulante și că nu are neapărat de-a face cu timiditatea sau rușinea, introversia reprezintă doar o înclinație spre contexte mai puțin solicitante. În caz că nu ți-ai dat seama deja, îți recomand călduros „Quiet – Puterea introvertiților într-o lume asurzitoare” a lui Susan Cain. Îți va da un boost imens de curaj încă de la primele pagini.
Dacă ești introvertit și ești deja lider sau tinzi să atingi această etapă în cariera ta, probabil te lovești sau te vei lovi de o mulțime de mituri în parcursul tău profesional. Stai fără griji, le demontăm mai jos. Așadar, hai să ne jucăm de-a Myth Busters și să le luăm pe rând:
Mitul 1: „Ești sigur că te descurci să ții un discurs?”
Faptul că ai momente de reflectare sau ai nevoie de o perioadă mai generoasă de cooldown după o interacțiune intensă cu oamenii nu înseamnă că nu ești bun la public speaking. De fapt, indivizii introvertiți tind să aibă discursuri chiar reușite. Cum se întâmplă asta? Prin faptul că sunt foarte meticuloși și-și structurează bine informația înainte. N-ar fi tocmai confortabil pentru ei să se prezinte pe o scenă doar cu un moment de improvizație. Discursul lor exprimă siguranță și autoritate în fața publicului, iar astfel le poate câștiga cu ușurință încrederea.
În plus, introvertiții au o putere de concentrare fantastică, iar dacă și tu, cel care citești, faci parte din grupul lor, cred că poți confirma asta. Această putere îi ajută pe introvertiți să elimine distragerile din sală și se concentreze pe ce au de livrat. Nu, nu e confortabil nici pentru ei. Însă toate abilitățile enumerate mai sus, puse în practică de mai multe ori, îi pot face chiar niște public speakeri de succes.
Mitul 2: „Hmm… nu cred că poți conduce o echipă.”
Din păcate, acest mit este probabil cel mai frecvent întâlnit – că introvertiții nu pot fi lideri sau nu au people skills. Ironia e că fix caracterul lor îi ajută să construiască echipe și să-și mențină oamenii uniți. Cum? Prin faptul că au capacitate de înțelegere și empatie, venită din faptul că ei sunt mai mult ascultători și mai puțin oratori. Slabe șanse să vezi un lider introvertit care să te întrerupă în cadrul unei conversații. Iar lucrul acesta îi ajută să creeze conexiuni mai profunde cu oamenii și, implicit, să le câștige încrederea. Chiar dacă în general îi vezi lucrând singuri, în liniște, asta nu înseamnă că nu pot colabora pentru un scop comun. În același timp, managerii introvertiți pot observa cu ușurință detalii sau indicii despre oamenii lor, adică niște date destul de prețioase, care îi ajută să-și cunoască echipele.
Mitul 3: „Nu pari genul care ia astfel de decizii.”
O altă preconcepție despre liderii introvertiți ar fi că nu pot lua decizii importante. Deși liderii extrovertiți sunt asociați cu deciziile riscante, multe caracteristici din profilul introvertiților demonstrează că și ei pot acționa la fel. După cum menționam mai sus, capacitatea lor de a-și controla emoțiile și a rămâne calmi în situații tensionate reprezintă asul din mânecă. Acel spike de adrenalină nu e suficient de mare cât să-i facă să-și piardă controlul și să acționeze. Chiar dacă îi vezi privind în gol, reflectând în spațiul propriu, ei evaluează bine riscurile și opțiunile pe care le au la dispoziție. Nu-i treabă ușoară să eviți acele red flags sau semnale de alarmă care apar în minte când ai de luat o decizie. Chiar dacă procesul poate dura mai mult, deoarece aceștia compară experiențele din trecutul lor cu scenariile care pot apărea, cu siguranță decizia va fi una înțeleaptă și îndelung cântărită.
Nicio regulă nu e bătută în cuie
Să recunoaștem, nu-i treabă ușoară să conduci o echipă sau chiar un business întreg, indiferent de personalitatea ta. Însă n-ar trebui să lași anumite preconcepții să-ți stea în cale, în special dacă ești o fire introvertită. La final de zi, contează ce impact ai reușit să aduci, prin felul tău unic și propriu. Nu există un tip de personalitate „rău” sau „bun” când vine vorba de a conduce. Acceptă cine ești și profită de abilitățile tale ca să faci lucrurile care contează cu adevărat!
Ți-a plăcut articolul despre ce înseamnă să fii un lider introvertit? Citește și:
De ce set de abilități ai nevoie pentru a fi un lider empatic