Mamele care lucrează și echilibrul
Fericirea la job și impactul primului copil asupra carierei
Peste jumătate (57%) din mamele cu job sunt fericite și foarte fericite la locul de muncă, iar 47% dintre ele spun că apariția unui copil le-a ajutat să se organizeze mai bine și să-și stabilească mai ușor prioritățile. În același timp, pentru 38% dintre mamele care lucrează, primul copil le-a motivat să găsească și alte variante pentru suplimentarea veniturilor și le-a ajutat să se dezvolte pe plan profesional.
La polul opus, după apariția primului copil, cele mai multe dintre respondentele din studiul eJobs spun că s-au confruntat cu noi provocări în carieră. Astfel, 48% dintre mamele cu job spun că programul strict este principala provocare în demersurile lor de a echilibra viața profesională și cea de familie, urmat de lipsa de predictibilitate a programului, cu care se confruntă 38% dintre femeile care și-au păstrat locul de muncă și după ce au devenit mame. Totodată, 29% dintre mamele participante la sondaj spun că au dificultăți la acordarea concediului medical dedicat celor mici, iar 18% spun că orele peste program le dau cele mai mari bătăi de cap.
Astfel, peste jumătate dintre mamele cu carieră și-ar dori ca angajatorii să le permită un program flexibil și posibilitatea de a lucra de acasă pentru a le stimula să se întoarcă mai repede la birou după terminarea concediului de maternitate și de creștere a copilului. În același timp, 1 din 3 mame care lucrează spun că oferirea de către angajator a unor servicii de after-school pentru copii le-ar ajuta foarte mult în organizarea timpului, iar 24% dintre ele ar fi motivate de zile libere suplimentare.
Aproape o treime dintre mamele participante la sondaj spun că au stat acasa cu bebelușul mai puțin de un an, iar 58% spun că au rămas în concediul de creștere a copilului între un an și doi ani, în timp ce doar 11% au preferat să rămână acasă și după terminarea perioadei maxime a concediului de creștere a copilului.