Ce învățăm de la tatuatori, culturiști și jurnaliști
Disciplină, curaj, dedicare absolută – acestea sunt doar 3 dintre principiile comune care definesc excelența din spatele acestor profesii aparent diferite. Fiecare dintre ei își perfecționează meșteșugul cu răbdare, înfruntă constant provocări și își construiește succesul doar prin repetiție, reziliență și independență. Dar ce lectii putem învăța de la ei, indiferent de domeniul în care activăm?
Când a greși nu este o opțiune
Artiștii tatuatori sunt adevărați maeștri ai disciplinei, preciziei și exprimării creative. Pornind de la simple idei, aceștia reușesc să creeze opere de artă eterne. Din munca și etica lor putem extrage lectii valoroase despre putere, aplicabile în orice domeniu:
Decizii fără gumă de șters
Artiștii tatuatori fac parte dintr-o categorie specială de experți: cei care nu au voie să greșească. Atunci când clientul își pune la bătaie pielea, fiecare linie și fiecare punct trebuie tratate cu precizie perfectă. Pentru a ajunge în acest punct, își antrenează mușchiul încrederii și al stăpânirii în ani de
practică, până când nici nu mai au opțiunea de a greși. Când avem voie cu gumă de șters, orice variantă poate fi îmbunătățită. Când n-avem, prima variantă devine obligatoriu și ultima. Încearcă și tu să-ți faci treaba de parcă n-ar exista „Undo”.
Presiunea = B.F.F.
Să lucrezi cu sute de tipologii diferite de oameni e dificil, indiferent de domeniu. Când mai adaugi și lipsa greșelilor, și permanența muncii tale, cu greu mai poți măsura nivelul presiunii. Asta simt artiștii tatuatori zi de zi, atunci când lucrează cu diverse tipuri de piele, în condiții care cer
concentrare maximă și uneori chiar timp de ore întregi. Așadar, nu doar că trebuie să-și ia rămas bun de la greșeli, ci trebuie să devină cei mai buni prieteni cu presiunea imensă resimțită și să rămână calmi și concentrați. În momente de stres, gândește ca un artist tatuator. Nu fugi de presiune, ia-o de mână și împrieteniți-vă!
Clientul aduce povestea, tatuatorul aduce decizia
Ai văzut vreodată un tatuaj și ai zis „așa vreau și eu”? Păcat, pentru că artiștii tatuatori sunt cei care au, de fapt, ultimul cuvânt de spus. Îți ascultă ideile, dar le consideră mai degrabă sugestii sau referințe și niciodată nu vor accepta să replice unu la unu modele deja existente. Mai mult, au autoritatea de a-ți refuza designuri care li se par nerealiste sau lipsite de valoare artistică. Ce învățăm de aici? Clientul nostru este stăpânul nostru, dar doar dacă joacă după regulile noastre.
Lasă-ți amprenta!
Cei mai mari artiști tatuatori ai lumii au un stil recognoscibil și o semnătură artistică unică. Ei nu copiază, ci creează. Un leu și-un ceas tatuate de un artist nu vor semăna niciodată cu altele tatuate de altcineva. Iar aici e frumusețea! Să înveți să faci un lucru nu e cea mai grea parte. Să te diferențiezi și să-ți creezi un stil aparte, în schimb, este. Într-o lume în care totul poate fi replicat din ce în ce mai repede și mai ușor de oricine, doar amprenta
personală mai rămâne monedă de schimb.
Durata învățării: Toată viața
Tehnici, stiluri și tendințe noi vor apărea mereu, așa că tatuatorii trebuie să rămână la curent cu tot ce mișcă, să experimenteze și să aibă constant dorința de a evolua, oricât de talentați ar fi deja. Indiferent de domeniu, ce ai învățat ieri, astăzi se învechește. Însușește-ți o mentalitate de învățare continuă și vei avea doar de câștigat.
Putere, dar nu cea din dicționar
Când spunem culturism, spunem putere. Privim culturiștii cu admirație și ne uimește forma fizică la care au ajuns. Însă culturismul nu este nici pe departe doar despre mușchi – este un sport care necesită cele mai ridicate nivele de autodisciplină și reziliență. Ce lectii putem învăța de aici se aplică în orice domeniu:
Consistența bate motivația
Un culturist nu poate funcționa pe inspirații de moment, ci pe rutină. Și una chiar foarte strictă. În vocabularul unui culturist nu-și au locul cuvintele „nu am chef”, pentru că indiferent de prezența sau absența chefului, el tot merge la sală și își face antrenamentul cu sârguinciozitate. Spontaneitatea și nesiguranța aplicate pe un corp neantrenat pot dăuna grav. În orice domeniu, progresul vine din acțiuni repetate zilnic, nu doar din entuziasm și motivație. Scriitorii scriu, antreprenorii construiesc, sportivii se antrenează – zi de zi.
Pauză + Nutriție > Efort
Oricâte ore ar petrece în sala de forță, unui culturist îi este imposibil să-și construiască un corp puternic doar prin antrenament și efort ridicat. Un rol major în rezultate au și alimentația, și odihna. Posibil ca într-o zi să poată neglija două serii în plus la un exercițiu, dar niciodată nu poate neglija ziua de repaus. Iar la fel ca un corp bine hrănit, mintea și performanța profesională depind și de ceea ce consumăm… în alte moduri: cărți, informații, conversații. Ele ne hrănesc și ne alimentează motivația cu care am plecat la drum. Alege cu grijă cu ce-ți hrănești (și) mintea.
Disconfortul creează creștere
Ai observat vreodată când ai ridicat un obiect, care pe vremuri ți se părea greu, că de data asta parcă nici nu-ți mai solicita musculatura? Asta pentru că mușchii cresc doar dacă sunt supuși unui stres controlat: greutăți mai mari, antrenamente mai intense. Odată ce s-au obișnuit cu o greutate, nu mai cresc. Iar dacă nu ieși din zona de confort, rămâi la același nivel. Orice progres necesită momente inconfortabile. Vrei să crești? Doar prin disconfort o poți face!
Doar începătorii acceptă „nu știu” ca răspuns
Jurnaliștii de investigație sunt definiția curajului, perseverenței și clarității în momente de haos. Se hrănesc cu adevăruri incomode, trec prin labirinturi de informații, iar obstacolele le sunt motivația. Iată 3 lectii despre putere pe care le putem învăța de la ei și aplica în domeniul nostru de activitate:
Curiozitatea, principala armă din dotare
Pentru jurnaliștii de investigație, „nu știu” sau „nu se poate” le pun un zâmbet pe față. Sunt imuni la refuzuri și nu au capacitatea de a se mulțumi cu puțin. Înarmați cu toate instrumentele legale și constant în căutarea răspunsului la „ce nu se vede?”, jurnaliștii de investigație sapă dincolo de aparențe. În orice domeniu, succesul vine din capacitatea de a pune întrebările potrivite, mai ales cele incomode, și nu de a accepta status quo-ul. Ce avem de învățat din asta: tot ce vedem e mai mult decât vedem. Înarmează-te cu gândire critică și curiozitate!
Independența e superputere
Jurnaliștii de investigație sunt profesioniști ce țin pe-un piedestal integritatea. Își apără valorile în fața oricăror riscuri și nu se lasă influențați de niciun fel de presiuni externe. Nu pot fi cumpărați, nu văd un țel în faimă, refuză să-și treacă materialele prin filtre părtinitoare și duc mai degrabă lupte de moralitate și etică. În orice domeniu am lucra, puterea reală vine din capacitatea de a rămâne fideli principiilor și valorilor noastre, fără a ne lăsa manipulați de influențele din jur.
Poveștile chiar schimbă lumea
De câte ori n-ai trecut pe stradă pe lângă o situație și ai simțit nevoia să faci ceva? Să ghicesc de ce n-ai acționat: „și-așa n-o să se schimbe nimic”. Din ce în ce mai multe investigații jurnalistice încep să tragă semnale de alarmă și să atragă atenția instituțiilor responsabile. Cum au reușit jurnaliștii de investigație să schimbe lumea? O poveste rămâne doar poveste dacă nu este comunicată clar și convingător. Iar jurnaliștii știu că modul în care relatează o întâmplare face diferența între impact și uitare. Indiferent ce faci – vinzi un produs, convingi un client – abilitatea de a spune o poveste clară și puternică îți oferă un avantaj imens.
Ți-a plăcut acest articol despre ce lectii putem învăța de la artiști tatuatori, culturiști și jurnaliști de investigație? Citește și:
Ce învățăm de pe terenul de baschet, de la TV și din social media