Lecția de Coaching: Ești Leader în 2020? You better watch out!
Fie că ești CEO sau doar un Team Leader, viața ta de business, în anul 2020, este și va fi vizitată de schimbare în permanență. Ceea ce știi despre rolul tău ca leader este că trebuie să gestionezi oameni și obiective de business. Asta înseamnă complexitate la puterea a doua. Incertitudine dinamică. Și în acest univers guvernat de incertitudine, ceea ce toată lumea așteaptă de la tine este să livrezi rezultate excepționale și un leadership inspirațional. Sună ca o provocare serioasă.
Cum se schimbă profilul noului leader
Managerii așa cum îi știam (adică acel tip de manager tradițional care le știe pe toate), pur și simplu nu au (și nici n-ar putea să aibă), toate răspunsurile. E prea multă informație, iar viteza cu care se schimbă lucrurile în jurul nostru e prea mare.
„Pentru a putea ține pasul, marile corporații se îndepărtează de metodele <<tradițonale>> de management bazate pe <<comandă-și-control>> și se îndreaptă în mare viteză către ceva foarte diferit: un model în care managerii oferă suport și ghidaj în loc de instrucțiuni, iar angajații învață cum să se adapteze acestui mediu dinamic în care singura constantă este schimbarea însăși, într-un mod în care își eliberează energie proaspătă, inovațiă și engagement. Noul rol al managerului devine, pe scurt, cel al unui Coach”. – HARVARD BUSINESS REVIEW, Decembrie 2019
Ok, să zicem că numărul din decembrie al HBR ajunge mai încet în România și mai avem timp să ne tragem sufletul. Dar suntem pregătiți? În paralel cu acest trend mai avem și niște realități.
De exemplu, știm că trenul cu Millennials și Gen Z a sosit demult și toți călătorii au părăsit vagoanele și s-au instalat deja în open space, în fața laptopurilor.
Și mai știm dintr-un studiu Gallup că principala cauză pentru care oamenii pleacă de la un job, dar și cauza numărul 1 a unui engagement scăzut, coincid: utilizarea nepotrivită a autorității de către managerul direct.
„Dacă tratezi un om aşa cum este el, va rămâne aşa cum e. Dar dacă îl tratezi aşa cum ar trebui să fie şi cum ar putea să fie, el va deveni ceea ce trebuie şi ceea ce poate să fie.” Goethe
Dar Millennials + Gen Z nu par dispuse la compromisuri pe tema stilului de leadership și în curand vor deveni majoritari ca pondere în numărul angajaților, așa că nu ne rămâne decât o singură concluzie pentru manageri: adapt or die!
Corelând cele de mai sus, am putea să spunem că fie, A) Managerii n-au aflat știrile și nu văd venind acest tren al schimbării, fie, B) sunt conștienți că e nevoie de o schimbare, dar nu pot face această tranziție de unii singuri și au nevoie de ajutor. Aș paria pe varianta B.
Pe data viitoare. Până atunci nu uita: accelerează-ți succesul!
Dacă ești în căutarea unui salt determinant te afli la un click distanță de reușită: sorelradu.com!