Lecția de Coaching: claritate și performanta
Până de curând Coaching-ul era ceva rezervat leaderilor din vârful piramidei și nu cobora mai jos de C-level. La middle-manageri ajungeau doar câteva programe de training. Dar acum, nevoia de schimbare a stilului de management e foarte mare și toți managerii, de pe orice nivel ierarhic, trebuie să se manifeste ca leaderi ce produc rezultate, cu metode care să dezvolte potențialul angajaților și să crească nivelul de engagement și performanta acestora.
Și cum Coaching-ul este instrumentul cel mai eficient de a promova acest tip de valori și în același timp pune la dispoziție și instrumentele necesare unui leadership bazat pe potențarea indivizilor, acesta a început deja să fie utilizat pe scară largă și pentru middle-manageri.
Era de așteptat o astfel de democratizare a Coaching-ului?
Ei bine, până când AI ne va înlocui cu mult succes și ne va lăsa fără joburi, oamenii rămân cel mai important asset al celor mai multe dintre companii. Și nu orice fel de oameni, ci mai ales cei cu performanta.
Fondatorul Coaching-ului modern, cel care a adus Coaching-ul în birourile corporațiilor acum 40 de ani, Șir John Whitmore, definește performanta individuală astfel:
Performanta = Potențial – Interferență
Cu alte cuvinte, un angajat își manifestă întregul potențial cu atât mai plenar cu cât „Interferența” este mai mică. Și atunci sigur că și fiecare individ are că datorie personală față de el însuși să își reducă această interferență, dar și companiile, în dorința de a avea angajați cu o performanta sporită au tot interesul să contribuie la acest proces.
Ce este Interferența? Interferența poate fi explicată prin obstrucțiile sistemului în care trebuie să se manifeste individul nostru (să zicem procedurile excesive), dacă ne referim la factorii externi individului, dar marea pondere o reprezintă sistemul lui intern de „proceduri” și reguli, sistemul lui propriu de operare. Această Interferență internă, este ceea ce numim Self Biased Thinking, adică pe românește, felul sofisticat (și ne-conștient) în care ne punem singuri piedică. Mecanismele noastre subtile de a lua decizii, lăsând emoțiile și experiențele anterioare să stea la baza acestor decizii, „îndoirea” realității astfel încât să se potrivească cu modelul nostru de gândire.
Self Biased Thinking stă la baza tuturor indeciziilor, amânărilor, întârzierilor, certurilor stupide, eșecurilor, fricilor noastre nefundamentate și a interminabilelor noastre modalități de autosabotare. A tuturor lucrurilor fără de care am fi în sfârșit noi înșine, în toată splendoarea potențialului nostru maxim!
Suntem destul de asemănători cu toții. Ne desfășurăm aparent dezinvolt, dar înăuntrul propriilor noastre ziduri mentale. Râdem, glumim, dar nu părăsim incinta. Sunt bariere ridicate de noi înșine, pe nevăzute dar sârguincios, în etapa de dezvoltare, când ridicăm niște ziduri de protecție, în spatele cărora să ne simțim în siguranță. Poate ne-au fost utile la momentul respective, dar astăzi ele sunt cele care ne împiedică să ne dezvoltăm și să ne lărgim orizonturile. Pentru că nu putem vedea mai departe de orizontul nostru interior. Între timp nu le mai percepem, nu le observăm, și avem nevoie de cineva din exterior care să ni le releve, precum o soluție de turnesol.
Avem nevoie să lucrăm împreună cu cineva pentru a capătă un nou nivel de claritate, care să ne permită o altă viziune pentru pasul următor.
Să ne țină scara și să ne putem înălța cu un metru și să putem privi pe deasupra acestor ziduri. Abia atunci vom avea acel moment de a-ha! și vom putea vedea cu Claritate. Această este fereastră prin care putem accede la un alt nivel de Performanta.
E un proces prin care trebuie să trecem cu toții, indiferent unde ne aflăm pe scară ierarhică.
Coaching-ul nu ar trebui să fie doar un nou stil de leadership, ci o adevărată cultură de companie.
Pe dată viitoare. Până atunci nu uită: accelerează-ți succesul!
Dacă ești în căutarea unui salt determinant te afli la un click distanță de reușită: sorelradu.com.
Ți-a plăcut acest articol? Citește și: