Cine este omul de HR și cu ce se ocupă el?
Domeniul HR s-a transformat destul de mult în ultimii ani. Dacă până acum câțiva ani munca omului din resurse umane era asociată cu serviciile de payroll, adică adeverințe sau acte adiționale, HR-ul de azi și-a direcționat atenția spre dezvoltarea oamenilor, dar și spre conturarea traseului lor profesional. Percepția angajaților a rămas însă aceeași, asta se observă și dintr-un studiu eJobs, realizat în urmă cu câțiva ani, care arată că 67% dintre angajați cred că departamentul de HR se ocupă doar de procesul de recrutare și evaluare a angajaților.
În realitatea, principalele activități ale celor care ocupă joburi in resurse umane se numără salarizarea, recrutarea, organizarea training-urilor pentru noii angajați. Responsabilitățile și sarcinile se schimbă când vine vorba de managerii departamentelor de HR, deoarece ei planifică strategia, dar concep și sistemul de salarizare și compensații.
Joburi HR: Primii pași pentru o carieră de succes în HR?
Un program de internship în HR îți este la îndemână în orice moment, chiar dacă ești proaspăt absolvent sau lucrezi în alt domeniu și ai hotărât să te reprofilezi. Aceste internshipuri te vor ajuta să-ți faci intrarea în domeniu mai ușoară. Marius Marusca profesează în acest domeniu de aproape doi ani și este unul dintre tinerii care a intrat în domeniul HR printr-un program de internship. El a urmat cursurile Facultății de Economie și de Administrare a Afacerilor, secția Management, și a făcut practică la firma de recrutare Gi Group mai întâi în departamentul administrativ, apoi pe recrutare.
„Am mai avut joburi de vară, dar în departamentul de Resurse Umane mi s-a părut cu totul altceva. În timpul procedurii de recrutare, sunam oameni, vedeam cum decurg interviurile, învățam cum să mă raportez la ceilalți colegi și angajați”, spune Marius.
Există însă și persoane pe care experiențele din programele de internship le ajută să descopere că acest domeniu nu este pentru ele. „Am lucrat timp de o lună în recrutare, după care m-am reprofilat către marketing. Deși recrutarea mi-a fost prezentată în mod corect, nu era pentru mine. Bănuiesc că aveam nevoie de un loc în care să îmi revărs creativitatea și cineva a fost acolo și mi-a oferit această șansă”, își amintește Evelin Florea care a făcut un internship în cadrul companiei de recrutare Temps.
Joburi resurse umane: unde să aplici?
În prezent, pe eJobs, găsești diverse joburi resurse umane la care poți să aplici. Găsești aproape 400 de oportunități de muncă în domeniul Resurse Umane/Psihologie. Printre acestea se numără atât roluri de recruiter, cât și poziții din zona de payroll.
PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇
Mai mult, poți să găsești joburi in HR pentru toate preferințele și nu doar în București, ci în toată țara.
Iar ca să ai o evidență a celor mai tari joburi din HR, ne-am gândit să le adunăm pe toate la un loc special pentru tine. Aici găsești cele mai noi joburi în HR. De partea ta rămâne să-ți pui la punct CV-ul și să-l alegi pe cel potrivit pentru tine!
Ce salarii se câștigă în HR
Un recruiter câștigă în medie 3.500 de lei net pe lună, în timp ce un HR Generalist are un venit, în medie, de 3.600 de lei net pe lună, potrivit Salario, comparatorul de salarii marca eJobs România.
„Joburile din resurse umane sunt atractive în special pentru tinerii la început de carieră, având în vedere că există o paletă largă de ramuri spre care se pot orienta. De la recruiter, HR trainee, până la HR Generalist sau specialist în salarizare. Deși salariile pentru începători nu sunt foarte mari, pe măsură ce aceștia acumulează experiență, veniturile cresc semnificativ. Totodată, câștigurile pentru pozițiile din resurse umane depind de domeniul în care lucrează compania angajatoare. Spre exemplu, în domeniul IT, un HR Generalist câștigă în medie 4.100 de lei net pe lună”, spune Roxana Drăghici, Head of Sales la eJobs România, cea mai mare platformă de recrutare din țară.
Poți să începi oricând să-ți construiești traseul în HR. Iar dacă ești hotărât, poți să începi cu o poziție de Junior Recruiter. Același lucru este valabil și pentru cei care lucrează în alte domenii și doresc să se reprofileze în HR.
Domeniul HR este unul dintre cele mai dorite de candidați, în special de cei care au abilități de comunicare și care iubesc să lucreze alături de oameni. Nu e foarte greu să-ți contruiești un traseu profesional în acest domeniu dacă vrei să descoperi lucruri noi și ești deschis pentru a învăța. Dacă ești hotărât să-ți începi o carieră în HR sau chiar să te reprofilezi iată ce joburi te așteaptă!
Descoperă cele mai bune joburi în HR
Internship-ul este o varianta win-win. Companiile, de multe ori lipsite de bugete adecvate, sunt disperate dupa o mana de ajutor iar stagiarii au ocazia sa invete “the hard way”ce inseamna HR, cu bune si cu rele. Si de multe ori, un stagiar bun ajunge sa fie angajat chiar in departamentul in care a inceput daca isi da silinta. Junior recruiter de multe ori cere si ceva experienta, internship-ul nu. Cu asta ar trebui sa inceapa cei lipsiti de orice experienta. Chiar daca nu sunt anuntate asemenea pozitii online, se poate incerca o discutie si o propunere catre companiile vizate. Poate cei din HR de acolo nici nu s-au gandit ca pot obtine o mana de ajutor gratuit.
Problema este ca salariile din HR au ramas mici iar pentru cei tineri nu sunt atractive. In continuare, in multe firme, HR-ul este tratat ca Cenusareasa companiei, unde “se plimba niste hartii”.
Bună,
Ne pare rău să auzim aceest lucru! Dar schimbarea începe cu fiecare dintre noi și cu pași mici putem schimba această mentalitate. Te invităm să ne citești constant articolele pentru inspirație :).