job remote
Focus

Remote work sau jobul viitorului

Avantaje și dezavantaje

Înainte de criza Covid-19, departamentele de HR și managementul multor companii, investeau resurse pentru cât mai multe beneficii care să mulțumească angajații. De la coșuri cu fructe sau masaj, la tichete de vacanță, seri de socializare și evenimente, toate având rolul de a consolida relația angajat-angajator pe termen lung și de a crește productivitatea echipelor.

Cu toate acestea, beneficiul dorit de către angajați dintotdeauna era munca remote. Multe companii însă erau reticente în ce privește oferirea acestui tip de beneficiu.

Astăzi, lucrurile s-au schimbat, iar munca de acasă a devenit o realitate ce ajută companiile să funcționeze în continuare. Măsurile de distanțare socială a determinat mai mulți angajați să lucreze de acasă. Această perioadă va reprezenta și un test, atât pentru angajați, cât și pentru angajatori, în ce privește munca remote.

De aceea, hai să vedem care sunt avantajele și dezavantajele unui job remote și de ce e important să-l oferim și în viitor.

 

Cât de obișnuiți suntem cum munca remote?

Pentru o mare parte dintre angajați munca remote este ceva nou în această perioadă. Acest lucru se referă la angajații care nu practicau acest mod de lucru înainte ca măsurile împotriva răspândirii Covid-19 să intre în vigoare.

Cu toate acestea, în 2019, 5,4% dintre angajații din UE, cu vârste cuprinse între 15-64 de ani, lucrau întotdeauna de acasă, arată datele Eurostat. Acest procent a rămas constant în ultimii 10 ani. A variat însă procentul celor care lucrau doar uneori la domiciliu.

În 2009, doar 6% dintre angajați lucrau câteodată de acasă, iar în 2019, procentul acestora a ajuns la 9%, potrivit sursei citate.

În aceeași perioadă, o creștere a fost observată în rândul freelancerilor, procentul acestora crescând de la 16,2% în 2009, la 19,4% în 2019.

 

Candidații în continuare vor opta pentru joburi remote

Un rol primordial îl are desigur și dezvoltarea mediului online și a creșterii numărului de business-uri care își desfășoară activitatea în mediul digital, astfel că multe joburi se pot face din fața unui laptop, având la dispoziție doar o conexiune foarte rapidă la internet. Sau în multe cazuri, doar un telefon.

Cel mai relevant exemplu al transformărilor suferite de mediul de business este diferența dintre un magazin fizic și unul online. Fără un program de care depinde, fără oameni care stau la cozi, fără necesitatea unor stocuri sau a clasicului inventar, un magazin virtual funcționează non-stop și poate fi administrat indiferent unde te-ai afla.

Fără un sediu de care să depindă, tot mai multe companii au transferat angajații să lucreze de acasă în această perioadă. Loc în care și salariații se simt în siguranță.

Lucrurile vor evolua și în viitor, atunci când vom depăși criza coronavirus. Mai ales că angajații ce au un job remote acum, își vor da seama dacă sunt sau nu productivi de acasă și dacă le place să lucreze într-un astfel de mod sau nu.

 

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

Job remote = jobul viitorului?

Cu siguranță, acest tip de job va deveni o realitate în viitor. Dar să vedem care sunt avantajele și dezavantajele unui job remote.

Această opțiune va rămâne viabilă doar în cazul anumitor joburi, cele care nu implică relația direct fizică angajat-client. Iar realitatea este că aceste joburi sunt tot mai multe pe măsură ce trece timpul.

Dincolo de libertatea pe care o oferă angajatului care evident contribuie la satisfacția față de jobul său, joburile remote scad mult costurile atât pentru angajat, cât și pentru companie, iar deadline-urile nu mai reprezintă o amenințare deoarece munca se poate face oricând de oriunde.

Un exemplu în acest sens este cel al autorităților federale din Washington, care în iarna anului 2014 au economisit 32 de milioane de dolari, în urma deciziei de a le permite angajaților să lucreze de acasă timp de 4 zile, din cauza ninsorilor abundente.

În plus, angajatul economisește foarte mult timp, iar problemele ce țin de un trafic aglomerat, spre exemplu sau găsirea unui loc de parcare, pur și simplu nu mai există, ceea ce înseamnă angajați mai puțin stresați și per total, mai fericiți. Motivele pentru care angajații sunt mai productivi atunci când lucrează remote sunt legate de lipsa distragerilor cauzate de colegi și discuțiile din timpul programului de lucru, dar și de efortul suplimentar pe care îl depun de teamă să nu fie considerați ineficienți sau comozi. Practic își doresc mai mult să demonstreze că munca lor poate fi eficientă chiar dacă nu este făcută de la birou.

 

Job remote – dezavantaje

Dar vine desigur și cealaltă parte, a aspectelor mai puțin favorabile pentru ambele părți atunci când munca se face din altă parte decât de la birou. Se pune problema unei organizări mai temeinice și a unei automotivări permanente pe care nu toți angajații o dezvoltă în afara sediului firmei. Neavând un birou propriu-zis, distragerea atenției este un alt factor de risc care poate duce la serioase probleme de concentrare și automat o eficiență mai scăzută a muncii.

Faptul că nu ai colegi în jur cu care să te consulți sau să socializezi poate spori stările de anxietate, agitație și lipsă a concentrării, deci conceptul de echipă nu prea poate exista în astfel de situații.

Punând totul în balanță, numărul joburilor remote, cu siguranță, vor crește în următoarea perioadă. Cu toate acestea, nici joburile unde există necesitatea prezenței fizice nu vor dispărea.

Dincolo de orice fel de analize, job-ul remote este și cu siguranță va fi din ce în ce mai popular, iar companiile îl vor adopta ca pe un beneficiu aproape obligatoriu. Tocmai, pentru că avantajele sunt de ambele părți.

 

 

Ți-a plăcut articolul? Citești și:

Angajați stresați? Află ce impact au asupra companiei

Pășește în noua eră a HR-ului la LEAP

Cei mai dinamici candidați din piața muncii

Categorii:
Focus

Proiectul We Are HR, lansat în 2017, își propune să vină în întâmpinarea managerilor și specialiștilor în resurse umane cu cele mai noi tendințe din domeniu și cu o perspectivă diferită asupra proceselor de recrutare, retenție și motivare a talentelor. Atât site-ul cât și revistă omonimă oferă informații esențiale și statistici relevante despre industrie și pun în discuție tehnicile actuale de recrutare, precum și instrumentele și tehnologiile folosite în acest proces și modul în care acestea influențează viitorul unei noi generații de candidați și angajați.

Leave a Reply

*

*