Își va pune munca remote amprenta asupra inovației
Focus

Își va pune munca remote amprenta asupra inovației?

Încrederea în angajați e crucială!

Pandemia ne-a pus pe toți în situația de a reseta mentalitatea pe care o aveam, fie că vorbim despre cumpărături online, fie că vorbim despre munca de acasă sau despre școala online. Nu a fost deloc ușor, pentru că ne-a scos pe toți din zona de confort sau din zona de obișnuință.

Începutul pandemiei ne-a prins pe toți clar nepregătiți, la un nivel sau altul. Au fost companii nepregătite pentru munca remote, infrastructura IT nu se putea muta peste noapte de la birouri acasă la oameni. Cei mai mulți dintre noi am fost clar nepregătiți pentru durata acestei pandemii. La începutul verii lui 2021 se vorbea despre „Marea revenire” la birouri începând cu septembrie, iar în toamnă, după ce am văzut cât de puternic este valul 4, am vorbit din nou despre munca de acasă și despre cât va mai continua.

De ce a provocat atât de multe discuții munca de acasă? De ce ne-a fost greu să acceptăm această nouă „normalitate”?

 

Unul dintre motive îl reprezintă faptul că mentalitatea și modul de lucru în România sunt orientate pe numărul de ore muncite, mai puțin pe rezultatele concrete obținute. De asemenea, managementul este destul de des orientat pe control, ceea ce în mediul online este mult mai greu de implementat. Combinația dintre aceste două puncte, condimentate cu lipsa de încredere în angajați, duce la o dorință de revenire la modul tradițional de lucru.

 

Sunt două argumente invocate pentru „Marea revenire”:

  • Nevoia de socializare a angajaților
  • Lipsa inovației și creativității în modul de lucru remote

 

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

Să le luăm pe rând, pe fiecare, în parte. Nevoia de socializare este normală, atât timp cât viața offline a fost, în special în acești ultimi 2 ani, foarte limitată, atât la nivel profesional, cât mai ales personal. E o nevoie umană să comunici, să socializezi și să îți cunoști mai bine colegii. Nevoia aceasta poate să fie satisfăcută în mai multe moduri, nu mai este necesar biroul 5 zile pe săptămână. Echipele se pot întâlni în grupuri mai mici în oraș, fie la o cafenea, fie într-un spațiu de coworking. O opțiune la fel de legitimă este ca tot la nivel de echipe sau grupuri să existe o zi/săptămână pentru întâlniri offline.

Al doilea punct este cel conform căruia inovația și creativitatea vor avea de suferit de pe urma muncii de acasă. Problema aceasta mi se pare că este privită dintr-un unghi greșit. Creativitatea în echipă, clasicul brainstorming, poate să funcționeze foarte bine și în modul online. Ea se bazează pe colaborare, pe „aruncarea” de idei, discutarea lor și găsirea de soluții. Probabil prezența fizică ajută la coerența întâlnirii, în online tindem să vorbim unii peste alții sau să fim distrași de mediul din care lucrăm. Unde cred că „suferim” este zona de idei venite din discuții întâmplătoare sau când asculți un coleg care vorbește cu un alt coleg despre o problemă, unde poți găsi o soluție sau când un coleg conversează cu un client și acea discuție generează o idee pentru lansarea unui nou serviciu/produs.

În final, aș vrea să ne gândim că Nokia avea 40.000 de angajați care lucrau în birouri în momentul în care a trecut de la liderul absolut în materie de telefoane la o companie aproape de faliment. Oare lor ce le-a lipsit astfel încât să inoveze în format fizic? O comparație similară este Kodak, care avea peste 50.000 de angajați și o cotă de piață de peste 60% și totuși declinul a fost spectaculos, tot cu angajați în format fizic. Desigur, cele două exemple pot fi privite ca unele dintre excepții, dar cred că așa cum s-a întâmplat cu Nokia și Kodak, avem în această perioadă oameni în companii care inovează și se dezvoltă lucrând de acasă, cred că este mai mult despre cum reușești să stimulezi creativitatea angajaților, cum îi lași să vină cu idei și cum le pui în aplicare.

Acum, mai mult ca oricând, trebuie să avem încredere deplină în angajați, să le oferim libertate și spațiu astfel încât să creeze, într-o lume în care, cel puțin fizic, e din ce în ce mai greu să ai o viață „normală”. Trebuie ca fiecare dintre noi să se transpună în momentele din trecut, când am simțit că avem creierul „liber”, că „ne auzim gândurile”. Așa este că mulți v-ați dus cu gândul la un concediu unde v-ați relaxat complet? E normal, libertatea pe care un concediu o oferă creierului este cea de care ai nevoie și în munca de zi cu zi pentru a avea mintea „liberă” și stimulată pentru a oferi soluții plus idei.

 

Ți-a plăcut acest articol care vorbește despre cum își va pune amprenta munca remote asupra inovației? Citește și:

Teme de lectură pentru lideri

Cum susții și încurajezi acțiunile de binefacere

De ce nu ar trebui să evităm o conversație dificilă

Categorii:
FocusLeadership

CEO // Specializat în managementul vânzărilor și business development, are peste 12 ani de experiență în managementul echipelor și leadership-ul orientat către rezultate. La eJobs e responsabil de dezvoltarea strategiilor de business și de alinierea acestora cu obiectivele pe termen lung și scurt ale companiei, dar și de motivarea, dezvoltarea și creșterea echipei.

Leave a Reply

*

*