Ghidul întrebărilor pentru interviu
Dinamica pieței muncii, dar și deficitul curent de talente, determină companiile să personalizeze procesele de recrutare în funcție de joburile scoase la bătaie. Ca să-ți venim în ajutor, am pregătit un ghid de interviu care te poate ajuta să găsești mai ușor candidații relevanți. De data aceasta, vorbim despre intrebari interviu pe care să le pui atunci când recrutezi talente pentru domeniul IT. Industrie care nu doar că se confruntă cu o criză acută de candidați, ci unde și angajații trebuie să dețină un bagaj solid de cunoștințe.
Având în vedere paleta largă de locuri de muncă din IT, candidații sunt cei care își aleg cu atenție viitorul angajator, în funcție de salariul, mediul de lucru și beneficiile dorite. Astfel, în cazul lor, întrebările previzibile precum „Unde te vezi peste 5 ani?”, nu mai funcționează. Totuși, la fel ca și în cazul celorlalte domenii, pe lângă calificările și abilitățile tehnice pe care le dețin, e important să le descoperi motivațiile, cum se vor integra în echipă și cât de deschiși sunt la schimbări.
Intrebari interviu pentru candidații din domeniul IT
De ce vrei să lucrezi pentru compania noastră?
O întrebare comună, dar care te poate ajuta să vezi cât de bine și-a făcut temele candidatul. Cei care, într-adevăr, sunt interesați să lucreze în compania pentru care recrutezi, vor cunoaște mai multe despre valorile companiei, produsele sau serviciile acesteia, dar și despre tehnologiile pe care le folosește.
Cum te menții la zi cu tendințele din domeniu?
Pentru a reuși în acest domeniu, e important ca specialiștii să-și mențină proaspăt bagajul de cunoștințe. De regulă, candidații amintesc diverse forumuri, bloguri pe care le urmăresc sau cursuri de IT pe care le parcurg. Răspunsurile la această întrebare te pot ajuta să evaluezi entuziasmul persoanei față de acest domeniu, dar și determinarea de a învăța constant lucruri noi.
Cum poți explica unei persoane din alt domeniu o aplicație/limbaj de programare?
Răspunsul la această întrebare te va putea ajuta să observi dacă intervievatul deține conceptele de bază din domeniul IT, dar și cum va reuși acesta să comunice cu ai săi colegi din alte departamente, mai puțin tehnice.
Povestește-mi mai multe despre o perioadă în care lucrurile nu au mers așa cum ți-ai dorit la job.
Toată lumea se confruntă cu eșecuri profesionale, important este cum reușesc candidații să gestioneze momentele de criză și ce au învățat din astfel de situații. Cei mai potriviți angajați folosesc eșecurile ca o rampă de lansare în cariera lor și nu ezită să le amintească.
Ce te motivează la job?
Este o întrebare simplă, dar care poate deschide discuții valoroase cu viitorul angajat, mai ales dacă acesta este deschis să vorbească despre motivație la un nivel mai profund.
Cum îți stabilești obiectivele?
Cei mai buni angajați, de regulă, sunt orientați către obiective în carieră. Această întrebare te va ajuta să afli, nu doar că își pot atinge scopurile, ci și că știu să-și construiască traseul către acestea. Așadar, cei mai potriviți îți vor putea oferi detalii despre întregul proces de stabilire a obiectivelor, dar și cum au ajuns la ele în trecut.
Care sunt produsele tale tehnologice preferate și cele mai puțin preferate?
Răspunsul la această întrebare te va ajuta să afli ce preferințe are candidatul, dacă îi place zona hardware sau software. Candidații devin mult mai animați atunci când discută despre avantajele și dezavantajele anumitor instrumente tehnologice.
De ce lucruri să mai ții cont pe lângă intrebari interviu
Acordă timp candidaților să pună întrebări la sfârșitul interviului
Acest lucru nu este doar în avantajul candidatului, ci îți poate oferi mai multe indicii despre ceea ce contează pentru talentele de astăzi. Spre exemplu, îți poți reconsidera interesul față de un candidat care pare interesat doar de nivelul salarial sau zilele de concediu.
Creează o conexiune cu intervievatul
Prin construirea unei conexiuni, îi poți arăta candidatului cum este să lucreze în compania pentru care recrutezi. Mai mult, un interviu reușit, te ajută să prezinți compania într-o lumină pozitivă. De partea ta rămâne să oferi informații despre jobul scos la bătaie, dar și detalii despre activitățile propriu-zise de care urmează să se ocupe.
Fii atent la limbajul corpului
Limbajul corpului îți poate oferi o perspectivă asupra emoțiilor candidatului, dar și cât de mult își dorește să obțină jobul disponibil. Poți observa micile indicii în mișcările brațelor, dar și în contactul vizual.
Un candidat relevant este cel care răspunde onest și fără ezitare la întrebările pe care le-ai pregătit. Desigur, nu există răspunsuri ideale, e important însă să apreciezi candidații care știu să vorbească cu ușurință chiar și despre eșecurile pe care le-au traversat.
Ți-a plăcut articolul despre intrebari interviu în domeniul IT? Citești și:
HR Pitch: Echipa de resurse umane poate da tonul unui mediu creativ