interviul
HR Challenge

Transformă interviul într-o experiență pozitivă

Intră în rolul candidatului

Cum ai vrea să decurgă interviul, dacă mâine ai fi candidat în compania în care lucrezi? Cu ce impresie ai vrea să pleci de la întâlnirea cu recrutorul? Sunt poate cele mai importante întrebări la care ar trebui să reflectezi înainte de fiecare interviu, luând în considerare că nu e de ajuns să aștepți și să reperezi oameni pasionați, ci să-i convingi că ești angajatorul pe care îl caută. Conform raportului CareerPlug, 2021 Candidate Experience Report, 53% dintre oamenii care își caută un loc de muncă spun că acum le pasă mai mult de experiența procesului de angajare decât înainte de pandemie.

Primul exercițiu? Să intri în rolul candidatului. Să uiți pentru câteva momente de funcția pe care o ocupi, fie că ești HR Manager, CEO sau antreprenor. Ești candidat, îți dorești un job bun și începi călătoria. Imaginează-ți că iei metroul așa cum fac sute de bucureșteni zilnic și acest metrou este angajatorul pe care l-ai ales, la care mergi la interviu și vrei să vezi ce oferă. Ai multe stații de făcut și fiecare stație este o experiență în sine pentru tine, o percepție. Ai așteptări, vrei să ajungi la destinație și s-ar putea să cobori mai devreme, fie că cineva te invită să cobori, fie că vezi alt tren mai interesant. Iată care sunt cele mai importante stații pe care merită să le iei în considerare.


82% dintre candidați spun că se așteaptă ca angajatorii să ofere un calendar clar al procesului de recrutare și să-i informeze pe tot parcursul acestuia. (studiu The Harris Poll).

 

Aspecte pe care ar trebui să încerci să le privești la interviul de recrutare din unghiul candidatului:

 

› Invitația la interviu. Este o experiență plăcută? Cum sunt tonul și abordarea persoanei care te cheamă la interviu? Îți oferă toate detaliile? Comunicarea tuturor aspectelor care sunt necesare unui candidat pentru a ajunge la interviu, dar și pentru a se pregăti pentru acesta arată modul în care tratezi oamenii și poate fi un indiciu al colaborării pe viitor. Iată informațiile cărora merită să le acorzi atenție în cadrul invitației la interviu:

› Data și ora interviului. În completare poți spune cât timp va dura interviul, astfel încât candidații să-și poate planifica programul pentru ziua respectivă.

› Locul unde se ține interviul. Trimite-le adresa împreună cu repere, dar și cu recomandări pentru mijloace de transport public sau locuri de parcare.

› Detalii care pot ajuta candidații să se pregătească. Povestește despre câte etape de intervievare vor fi și în ce vor consta, despre tipurile de întrebări la care se pot aștepta.

 Timpul și spațiul de așteptare. În momentul în care ai intrat în companie, îți dorești ca cineva să te întâmpine, să-ți arate că prezența ta la interviu contează mult pentru companie și să te ghideze. De aceea este important ca recrutorul sau managerul să ajungă la timp la întâlnirea cu candidatul sau persoanele care îl întâmpină să îi poată oferi apă sau o cafea, să îl conducă spre spațiul destinat interviului, estimând timpul necesar pentru așteptare. Ia considerare care este aspectul clădirii și al locului unde candidatul va aștepta, ce mesaje sunt afișate. 

Sala de interviu. Emoțiile cresc atunci când intri într-o sală de interviu pe care o simți poate neprietenoasă, forma mesei, poziția scaunelor, decorul îți spun cum va fi și interviul. Însă nu toate interviurile sunt la fel. La Zappos, de exemplu, au o sală de interviu cu multe bile colorate. S-au gândit la acest decor ca să-l relaxeze pe candidat înainte de a intra la discuții serioase.

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

› Interviul. Și emoțiile cresc parcă și mai mult în momentul în care întâlnești recrutorii. Cum sunt aceștia? Îți zâmbesc? Sau te privesc de sus și au o atitudine de șefi din prima? Mai mulți intervievatori seamănă parcă cu o comisie. Sunt întrebările și aspectele pe care un candidat le analizează și pe care merită să le discuți înainte cu echipa de recrutare, dar și cu liderii de echipă. O simulare a unui interviu va fi ghidul vostru pentru a oferi candidaților o experiență mai plăcută.

› Testele. Din unghiul candidatului sunt, de obicei, asociate cu examenele de la școală, ceea ce nu creează un sentiment plăcut. Însă nu și dacă ai ocazia de a susține un test practic, pe o situație pe care o vei întâlni la job sau de a rezolva o problemă pe care compania o întâmpină.

› Feedback-ul după interviu. Vei fi nerăbdător să afli ce ai făcut la interviu și să știi când angajatorul va lua o decizie, nu? Așa că ar fi minunat dacă ai oferi o dată estimativă când managerul va lua o hotărâre. Onorează angajamentul și anunță candidatul când ai o decizie, indiferent de ea. Mizează mereu pe un feedback constructiv. Astfel candidatul își poate continua călătoria fie în compania ta, fie într-un alt mediu, care i se potrivește.

 

Ți-a plăcut articolul „Transformă interviul într-o experiență pozitivă”? S-ar putea să-ți placă și:

 

De ce ar trebui să acorzi o atenție sporită hobby-urilor

Valorile companiei, un magnet în atragerea celor mai buni candidați?

 

 

Categorii:
HR ChallengeInterviu

Proiectul We Are HR, lansat în 2017, își propune să vină în întâmpinarea managerilor și specialiștilor în resurse umane cu cele mai noi tendințe din domeniu și cu o perspectivă diferită asupra proceselor de recrutare, retenție și motivare a talentelor. Atât site-ul cât și revistă omonimă oferă informații esențiale și statistici relevante despre industrie și pun în discuție tehnicile actuale de recrutare, precum și instrumentele și tehnologiile folosite în acest proces și modul în care acestea influențează viitorul unei noi generații de candidați și angajați.

Leave a Reply

*

*