motivare echipă 2025
Leadership

Îi lași să greșească… și să învețe?

Cum îți (mai) motivezi oamenii în 2025

Atât noile, cât și vechile generații își doresc în prezent să fie ghidate, nu controlate. Creează un mediu în care oamenii au ocazia să contribuie, să aducă plusvaloare prin propriile idei, fără să se teamă de greșeli. Aici vei descoperi alte unghiuri de abordare care-ți garantează echipe autonome și puternice în 2025!

Învață să accepți greșelile!

Cei mai buni lideri își asumă atunci când greșesc. Nu doar că dau astfel dovadă de modestie și transparență, dar, totodată, încurajează echipa să fie mai deschisă și dispusă să-și asume riscuri. E perfect acceptabil să admiți că o idee nu a funcționat sau că o decizie nu a fost cea mai inspirată. Echipele au nevoie să vadă că e în regulă să își conteste reciproc ideile și să-și asume diverse provocări. Primul pas este să modelezi acest comportament, oferind astfel permisiunea de a greși fără teamă. Într-o afacere de succes, ego-ul nu își are locul.

De asemenea, e normal să greșești, iar greșelile nu necesită scuze permanente. În multe organizații, oamenii evită să își exprime opiniile din teama de a nu greși, ceea ce poate paraliza un mediu creativ. Este datoria liderilor să creeze un spațiu sigur în care fiecare să se simtă încurajat să contribuie, chiar și atunci când poate nu are dreptate.

 

Părăsește uneori camera! 

Unul dintre cele mai eficiente moduri de a stimula creativitatea într-o echipă este să pleci uneori din cameră în timpul sesiunilor de brainstorming. Astfel, echipa nu se va simți presată să îți ofere soluții sau să se muleze pe așteptările tale. Fără lider în cameră, oamenii devin mai încrezători și mai dispuși să vină cu idei inovative, fără frica de a greși în fața managerului. Permite-le să găsească soluții de unii singuri și să vină apoi la tine cu cele mai bune propuneri.

Ideea principală pe care ar trebui s-o reții este că adevărații lideri știu când să părăsească scena și să lase echipa să își facă treaba. Soluțiile nu trebuie să vină întotdeauna de la tine, ca lider. În loc să fii cel care „rezolvă problemele”, fii căpitanul care permite echipei să joace, să experimenteze și să găsească soluții proprii. Acesta este secretul unei echipe eficiente și inovatoare.

 

Nu delega doar „munca de jos”! 

Delegarea eficientă a sarcinilor este esențială pentru creșterea unei echipe motivate și productive, dar asta nu presupune doar transmiterea celor mai dificile sau neplăcute sarcini către oameni. Atunci când un lider deleagă doar „munca de jos” sau sarcinile de rutină, poate să transmită un mesaj greșit – că angajații nu sunt valoroși sau capabili să contribuie la proiecte importante. Pentru a menține o echipă implicată și motivată, este esențial să le oferi oamenilor ocazia să lucreze la sarcini care au sens și valoare pentru ei, nu doar pentru organizație. Oamenii își doresc să simtă că fac progrese și că munca lor are un impact real asupra companiei. Când membrii echipei se simt împliniți, sunt mult mai predispuși să ia decizii bune și să se implice activ în proiectele la care lucrează.

Deleagă sarcini care stimulează gândirea critică, implicarea creativă și colaborarea, nu doar task-uri care trebuie făcute și ele de cineva. Implică echipa în proiecte care pun în valoare abilitățile și potențialul! Arată-le cât de importante sunt contribuțiile lor și cum ajută afacerea să crească! Acest tip de delegare nu doar îmbunătățește moralul echipei, dar și dezvoltă angajații, care pot prelua responsabilități mai mari în viitor. În plus, atunci când ei simt că munca lor este semnificativă și apreciată, loialitatea și productivitatea cresc semnificativ. În concluzie, delegarea trebuie să fie un instrument strategic pentru a maximiza potențialul fiecărui membru al echipei și nu doar o metodă de a te descotorosi de sarcinile neplăcute.

 

Oferă resurse pentru luarea deciziilor! 

Oferirea resurselor pentru luarea deciziilor este esențială atunci când vrei să dai autonomie angajaților. Să-i responsabilizezi nu înseamnă că trebuie să se descurce singuri. Managerii trebuie să ofere suportul și resursele necesare pentru ca echipa să se simtă încrezătoare în alegerile pe care le face.

Dar, în primul rând, este important să clarifici tipurile de decizii. Unele decizii sunt mai complexe și necesită mai multă planificare, în timp ce altele pot fi luate rapid. Jeff Bezos propune împărțirea acestora în două categorii: deciziile de tip unu, greu de întors și cu impact mare (cum ar fi angajarea unui nou coleg), și deciziile de tip doi, ușor de modificat și cu impact mic (de exemplu, alegerea unei zile pentru ședință). Această distincție ajută echipa să nu petreacă prea mult timp pe deciziile cu impact redus.

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

Folosirea unui cadru de luare a deciziilor poate structura procesul și clarifica responsabilitățile. Framework-ul RAPID® (Recommend, Agree, Perform, Input & Decide) oferă o metodă de organizare pentru deciziile importante. Dacă echipa ta nu are un astfel de cadru, implementarea unui proces standardizat poate îmbunătăți calitatea deciziilor.

Crearea unor grafice RACI (Responsible, Accountable, Consulted & Informed) ajută la clarificarea rolurilor în fiecare proiect, facilitând o mai bună navigare a relațiilor între părți și oferind transparență în procesul decizional.

 

Instituie o politică a „ușii deschise”!

Un pas important în susținerea echipei și a autonomiei acesteia este implementarea unei politici de „ușă deschisă” indiferent dacă lucrați la birou, hibrid sau 100% remote. Această abordare creează un mediu bazat pe încredere și respect reciproc. Colegii trebuie să știe că pot apela la cineva oricând au nevoie de sprijin sau când simt nevoia să-și exprime opiniile. Acest lucru este esențial pentru construirea unei culturi organizaționale pozitive și deschise.

Dar, nu este suficient doar să spui că ești deschis la dialog sau că ușa ta este mereu deschisă. Este important să demonstrezi acest lucru prin acțiuni concrete. Lasă ușa fizic deschisă sau caută să fii available online, astfel încât oamenii să se simtă încurajați să vină să discute cu tine despre feedback, sugestii sau preocupări, fără ezitare. Acest gest simplu, dar simbolic, poate ajuta enorm la consolidarea unei relații bazate pe transparență și deschidere.

 

Ți-a plăcut articolul despre cum îți (mai) motivezi oamenii în 2025? Descoperă și:

 

Transformă inițiativele de wellbeing în recunoaștere

Micile obiceiuri răstoarnă marile obiective

Core business sau core personal?

Categorii:
Leadership

Proiectul We Are HR, lansat în 2017, își propune să vină în întâmpinarea managerilor și specialiștilor în resurse umane cu cele mai noi tendințe din domeniu și cu o perspectivă diferită asupra proceselor de recrutare, retenție și motivare a talentelor. Atât site-ul cât și revistă omonimă oferă informații esențiale și statistici relevante despre industrie și pun în discuție tehnicile actuale de recrutare, precum și instrumentele și tehnologiile folosite în acest proces și modul în care acestea influențează viitorul unei noi generații de candidați și angajați.