growth mindset vs fixed mindset
Leadership

Cum cultivi o mentalitate de creștere în echipa ta

Ce ai de câștigat din asta?

Gândește-te la o zi în care a intervenit o schimbare în modul de lucru al echipei sau amintește-ți un moment în care ai primit un task diferit de responsabilitățile tale din fișa postului. Care a fost prima reacție? Ai vrut să refuzi sarcina, ai fost critic în ceea ce privește schimbarea, te-ai gândit că nu-i poți face față sau ai abordat situația ca pe o oportunitate de a evolua și a învăța lucruri noi? De răspunsul la această întrebare depinde nu doar felul în care gândești tu, ca lider sau manager, ci și echipa pe care o gestionezi. Ce fel de mentalitate este înrădăcinată în cultura organizației în care lucrezi? Află în continuarea acestui articol!

Nu întâmplător am început articolul cu acest exercițiu de imaginație în ceea ce privește modul tău personal de a privi lucrurile, ci pentru că mentalitatea și cultura formate într-o organizație depind de sămânța sădită de cei care stau în fruntea companiilor. Felul lor de a fi, unghiul din care privesc provocările, succesele și eșecurile, toate aceste elemente oglindesc mentalitatea dezvoltată în echipă.

Ca să știi exact unde te situezi, te invităm să treci cât mai onest prin caracteristicile liderilor cu growth mindset vs fixed mindset. Nu trebuie să consideri că dacă te afli într-o extremă mai puțin favorabilă pentru tine, e un semn rău. Este exact ca la psiholog, o provocare bine definită este pe jumătate rezolvată.

 

Cum au apărut Growth și Fixed Mindset

La începutul carierei sale, psihologul american Carol Dweck, profesor la Universitatea Stanford și autoarea cărții Mindset, a făcut un test în rândul copiilor. Aceasta le-a dat să rezolve câteva probleme care erau peste nivelul lor de pregătire. O parte dintre aceștia au reacționat pozitiv, au fost încântați de provocare și de posibilitatea de a-și îmbunătăți skill-urile.

Ceilalți însă au simțit că inteligența lor este pusă sub semnul întrebării și, totodată, căutau alți colegi care nu s-au descurcat foarte bine cu sarcina, pentru a-și spori stima de sine. De unde rezultă diferențele în modul în care au privit provocarea? Din mesajele transmise de-a lungul timpului de părinți sau profesori, din mediul în care au trăit, dar și din reacțiile celor din jur într-un context similar. După aceeași schemă de gândire funcționează și adulții atât la job, cât și în viața personală.

 

Growth mindset vs fixed mindset. Cum impactează tipurile de mindset la nivel de management

Un lider sau manager orientat spre creștere, pe lângă faptul că este deschis spre dezvoltare, va căuta întotdeauna să-și întregească echipele cu oameni care au un apetit deosebit pentru a explora lucruri noi. La un interviu de angajare se va uita la abilitățile candidaților care le evidențiază dorința de a evolua și reziliența, în detrimentul calificărilor și acreditărilor pe care le-au obținut. Spre exemplu, Google este una dintre companiile care angajează oameni fără studii în domeniu, dar care au experiențe și abilități relevante poziției scoase la bătaie.

La polul opus, liderii cu o mentalitate fixă se lasă convinși de candidații care le pun pe masă diverse diplome sau calificări. Caută să se asigure că aceștia sunt pregătiți în totalitate pentru rolul pe care-l au de acoperit. Iar blocarea într-un anumit pattern nu doar că îngreunează procesul de recrutare, ci riscă să aducă în echipă persoane care vor întâmpina dificultăți. Indiferent de care parte a baricadei te situezi, nu ar trebui să te descurajezi. Mentalitatea poate fi schimbată, iar acest lucru este valabil și pentru membrii echipei tale.

 

Cum îi ghidezi către o mentalitate de creștere

Înainte de a trece la acțiune, e important să înțelegi că schimbarea mentalității este un proces complex și de durată, astfel că nu ar trebui să te aștepți la rezultate imediate. Iar pentru a face mici pași către o schimbare, trebuie să-ți fie clar care este situația actuală, dar și să identifici factorii care o influențează.

Poate fi vorba despre evaluarea culturii organizaționale, a comunicării interdepartamentale și a modului în care managerii din companie își gestionează echipele. Odată ce ai identificat acești factori, poți începe să lucrezi la schimbarea mentalității echipei prin implementarea unor strategii specifice. Iată câteva dintre ele:

• Fii o sursă de inspirație. În calitate de lider, contează modul în care răspunzi la noi idei, eșecuri și schimbări. E important ca oamenii să vadă cum efortul poate duce la rezultate pozitive, că eșecurile, deși sunt inconfortabile, pot fi depășite și că, de fapt, sunt căi ideale pentru îmbunătățirea abilităților.

• Ascultă fiecare membru al echipei. Este important ca toată lumea din companie să se simtă auzită, să existe loc de discuție pentru temerile și anxietățile echipei. Iar pentru asta, este necesar să-ți asumi riscurile ca parte a procesului.

• Evaluează angajatul în funcție de progresul lui, nu de rezultatele finale. În mod tradițional, evaluările angajaților se bazează într-o mare măsură pe cifre, cât au reușit să vândă sau câte proiecte au finalizat la timp. Mai sunt și companii în care oamenii sunt comparați între ei. Însă pentru a stimula o mentalitate de creștere, liderii trebuie să evalueze modul în care angajații cresc și se dezvoltă.

• Vezi dincolo de propria viziune. Companiile cu o mentalitate de creștere recunosc că ideile bune pot veni din surse neașteptate. În loc să se folosească doar de propriile idei, liderii cu o mentalitate de creștere sunt deschiși să audă și alte perspective de la membrii echipelor. Chiar și atunci când acestea se bat cap în cap cu propriile idei și viziuni.

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

 

Ce are de câștigat compania din asta?

Îmbunătățirea performanței, dezvoltarea abilităților echipei, creșterea adaptabilității la schimbare sau îmbunătățirea relațiilor interdepartamentale sunt doar câteva dintre beneficiile unei companii cu o mentalitate colectivă de creștere.

De asemenea, o gândire flexibilă comună oferă echipelor un cadru ideal pentru a-și atinge adevăratul potențial. Pe măsură ce membrii acestora vor lucra la mentalitatea lor, vor fi mai vulnerabili unul cu celălalt. Vulnerabilitatea este moneda încrederii câștigate, iar încrederea creează un loc sigur în care oamenii pot fi transparenți și-și pot recunoaște greșelile.

 

Cum reperezi oamenii cu o mentalitate de creștere vs o mentalitate fixă?

Growth Mindset

→ Cred că abilitățile lor pot fi dezvoltate, iar talentul este doar un punct de plecare,
→ Lipsa eșecului înseamnă stagnare,
→ Caută în mod constant feedback constructiv și-l consideră o oportunitate de îmbunătățire,
→ Se inspiră văzându-i pe alții reușind și, de multe ori, chiar ei îi ajută pe cei din jurul lor să-și atingă obiectivele,
→ Consideră vulnerabilitatea un element-cheie pentru dezvoltarea și îmbunătățirea relațiilor.

 

Fixed mindset

→ Văd talentul ca pe o trăsătură fixă, cu care te naști și pe care nu o poți dezvolta,
→ Vor face tot ce le stă în putință pentru a evita provocările, ca să nu eșueze,
→ Nu știu să se folosească de feedback-ul constructiv, îl văd ca pe o dovadă clară că le lipsesc abilitățile și talentul,
→ Se simt amenințați de succesul altora,
→ Își ascund defectele, pentru că le este frică de judecata celor din jur.

 

 

Ți-a plăcut articolul despre growth mindset vs fixed mindset? Citește și:

Cum să combați deficitul de atenție în echipă

Cum să-ți menții brandul de angajator activ în perioada concediilor

Sparge gheața, fii propria ta sursă de inspirație!

Categorii:
Leadership

Face parte din echipa eJobs de circa 5 ani. Perioadă în care scrie despre provocările cu care se confruntă confruntă oamenii de HR, managerii, antreprenorii. Și vine cu soluții concrete/aplicabile pentru acestea. Creionându-le atât prin urmărirea tendințelor de pe piața muncii, cât și prin feedback-ul constant primit atât de la companii & de la candidați. Pasiunea pentru nevoile angajaților și companiilor a descoperit-o în 2014, când a luat contact prima oară cu zona de resurse umane. Ulterior, a ocupat timp de doi ani poziția de editor la Ziarul Financiar.

Leave a Reply

*

*