Freelancer vs. angajat remote tu ce alegi să recrutezi
Recrutare

Freelancer vs. angajat remote: tu ce alegi să recrutezi?

Ambele categorii prezintă multe avantaje

În urmă cu mai bine de 3 ani de pandemia cu care ne confruntăm astăzi, un sondaj efectuat în America de Upwork, arăta că 57,3 milioane de persoane din SUA au ales freelancing-ul. Studiul mai prezicea, că până-n 2027, majoritatea forței de muncă va fi formată din profesioniști independenți. Iar contextul actual ar putea grăbi și mai mult lucrurile.

Angajarea poate da adevărate bătăi de cap. Atunci când lucrezi ca HR pentru o companie mică sau medie e o adevărată provocare să angajezi un profesionist full-time dacă nu poți oferi un salariu la nivelul fixat de marile corporații sau nu beneficiezi de cele mai bune instrumente în reperarea rapidă a candidaților potriviți. De aceea, un număr din ce în ce mai mare de companii apelează la externalizarea anumitor procese sau la angajarea unui freelancer sau a mai multor pentru proiectele pe care le dețin. Cealaltă variantă, pentru proiecte de cursă lungă, sunt angajații remote. Despre avantajele prezentate de aceste două categorii vorbim azi pe îndelete.

 

Cu ce plusuri vine un freelancer pentru echipa ta

Are experiență mai vastă

Un freelancer de succes care e pe piață de ani buni, a lucrat probabil deja cu zeci de persoane și companii de toate dimensiunile. El vine la pachet cu o vastă experiență de care mulți angajați full-time nu dispun. Deși lucrul într-o companie pentru o lungă perioadă de timp și învățarea din interior a anumitor aspecte prezintă la rândul ei avantaje, poți obține informații neprețuite, sfaturi și strategii unice și dacă faci slalom printre firme.

E mult mai autonom

Un freelancer, mai mult decât orice alt tip de angajat, este obișnuit să lucreze pe cont propriu. Cum el nu se poate baza pe traininguri îndelungate, mentori și pe experiența colegilor lor de muncă nu trebuie ținut de mână la fiecare pas. Dacă vrei pe cineva care să înceapă să muncească eficient chiar din prima zi, atunci merită să iei în calcul recrutarea unui astfel de om.

Un freelancer are o viteză sporită de livrare

Bunii profesioniști știu că este în interesul lor să ofere rezultate rapid. Acest lucru este valabil mai ales dacă alegi să plătești un freelancer per proiect și nu pe oră. Nu va avea niciun motiv să tărăgăneze lucrurile. Așa că în cazul în care ai nevoie de un proiect livrat rapid, lasă-l pe mâinile unui freelancer.

 

Care sunt avantajele unui angajat remote pentru echipa ta

Vor scădea costurile aferente biroului

Dacă organizația pe care o reprezinți își propune ca în timp să renunțe complet la birourile fizice pentru a mai reduce din costuri și să opteze pentru munca 100% remote, atunci angajarea persoanelor la distanță e un excelent pas în acest sens. În plus, și cei pe care-i recrutezi vor avea de beneficiat. Nu vor fi nevoiți să se relocheze dacă sunt dintr-un alt oraș și nici să petreacă mult timp pe drumul către birou. Cu alte cuvinte: toată lumea are de câștigat!

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

Va crește productivitatea

Știai că angajații care lucrează de acasă sunt mai productivi? După cum punctam și-n pararaful anterior, ei nu mai se deplasează spre birou, nu mai caută loc de parcare și încep ziua de lucru mai liniștiți și mai relaxați, din confortul propriei case. Plus că sunt șanse ca ei să rămână mai mult timp în echipă. Cercetările arată că unul din patru angajați renunță la un loc de muncă din cauza unei navete lungi. Bonus: când angajații au posibilitatea de a lucra la distanță, au mai puține distrageri și pot fi mai productivi în propriul spațiu.

Relația cu clienții va avea de câștigat

O parte importantă a brandului companiei este impresia pe care și-o formează clienții atunci când interacționează cu angajații. Clienții și partenerii de afaceri caută întotdeauna un serviciu constant și nume cu care să se familiarizeze pentru a se asigura că au continuitate. Spre deosebire de un freelancer, care nu se simt responsabil personal de succesul companiei, un angajat remote își va ghida acțiunile în funcție de valorile și obiectivele companiei inclusiv când interacționează cu clienții.

Înțelegerea ambelor categorii, atât a angajaților la distanță, cât și a freelancerilor este importantă pentru fiecare companie care dorește să-și digitalizeze procesele de lucru.
În ambele cazuri, compania ar trebui să fie pregătită pentru o comunicare ceva mai intensă și să dispună totodată de tool-uri eficiente pentru evaluarea muncii.

În timp ce un freelancer este perfect pentru proiecte pe termen scurt, o echipă de angajați remote e recomandată pentru proiectele de lungă durată, deoarece aceasta se va asigura că productivitatea și calitatea muncii nu au de suferit pe parcurs.

 

Ți-a plăcut acest articol? Citește și:

Cum faci o cercetare disciplinară

3 cărți care te ajută să îmbrățișezi diverse schimbări

Categorii:
RecrutareUpdate

Managing Editor // Absolventă a Facultății de Administrarea Afacerilor din cadrul Academiei de Studii Economice București a dat în 2008 de gustul jurnalismului și, de atunci până în prezent, încearcă să combine latura practică, realistă, insuflată de facultate, cu cea magico-escapistă a scrisului. La We Are HR și eJobs este atât ochiul critic, analitic, cât și creator de conținut. Iubește în special interviurile realizate cu lideri, antreprenori și specialiști în HR care-i oferă o altă perspectivă, una extrem de aplicată, asupra pieții muncii.

Leave a Reply

*

*