Ce flexibilitate ne învață stand-up comedy
Dezvoltare personala

Ce flexibilitate ne învață stand-up comedy

Mix & Match: Cine v-a râs aici înainte?

Stand-up comedy este un tip de spectacol comic desfășurat în fața unui public live, în cadrul căruia interpretul – comediantul – are ca principal scop să stârnească râsul. Fenomenul datează de zeci de ani și a devenit popular publicului larg din SUA încă de prin anii ‘70. La noi, abia acum câțiva ani s-a popularizat prin intermediul numelor precum Micutzu, Bobonete sau Teo, Vio și Costel. Deși alte țări europene au o scenă de stand-up comedy restrânsă, România stă chiar foarte bine la acest capitol și poate spune că deja are și o a doua generație de comedianți – Drăcea, Mirică, Ioana Luiza etc – și 2 emisiuni TV care se învârt în jurul genului. Dar ce putem învăța despre flexibilitate de la comedianți?

 

Discurs tip aluat

Una dintre cele mai importante părți ale unui număr de stand-up comedy reușit este adaptarea la public și la context. Fiecare sală și fiecare audiență este diferită, așa că, inevitabil, comedianții trebuie să dea dovadă de flexibilitate și să-și ajusteze setul de glume în funcție de acești parametrii. De cele mai multe ori, chiar în timp real. Degeaba are comediantul cele mai bune glume pe un anume subiect, dacă publicul nu pare interesat sau nu reacționează. Așa că, acesta trebuie să fie flexibil și să aibă întotdeauna pregătită o altă direcție sau chiar și complet alte subiecte. Altfel, riscă să nu-și primească plata cu adevărat importantă: râsetele.

 

Freestyler

Multe momente de stand-up comedy implică și improvizație, la fel, bazată pe parametrii menționați anterior. Prin improvizație, comediantul dă iarăși dovadă de un nivel ridicat de flexibilitate și arată publicului căruia că este capabil să găsească umorul chiar și în situații imprevizibile sau neprevăzute, cum ar fi un spectator care strigă ceva din public sau o problemă tehnică pe scenă. Îmbrățișează și tu flexibilitatea: alege să te prezinți în fața celor de la birou fără un discurs pregătit minuțios în prealabil și fă puțină improvizație. Analizează mai apoi cum a decurs și decide dacă te asortezi sau nu cu flexibilitatea.

 

Ce flexibilitate ne învață stand-up comedy

 

Flexibil, dar aparte

Comedianții la început de drum abordează teme cât mai generale și testează cât mai multe tipuri de glume – scurte, seci, de tip povestire etc. Sunt flexibili în ceea ce privește stilul lor de comedie în primii ani, pentru a-și permite să evolueze și să se dezvolte pe măsură ce obțin experiență. Încep mai timid, mai politicos, mai „curat”, dar, pe măsură ce câștigă încredere și experiență pe scenă, descoperă ce stil li se potrivește cel mai bine, și-l asumă și încep să se simtă mai confortabil în a-și exprima ideile într-un mod cât mai direct, coerent și… colorat. Oferă-ți și tu flexibilitatea de care ai nevoie ca să-ți descoperi stilul.

 

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

Expert în jonglare

Un alt strop de flexibilitate în stand-up comedy este capacitatea comedianților de a se adapta (și) la medii diferite. Pentru că sunt genul de artiști care călătoresc atât național, cât și internațional, trebuie să fie întotdeauna pregătiți să se adapteze la diferitele culturi și tradiții locale, pentru a evita să ofenseze publicul, în necunoștință de cauză. O glumă despre ardeleni nu are același efect la București, cum nici felul în care vorbești în 1-on-1 cu noul coleg nu seamănă cu discursul pe care-l ai în ședința cu CEO-ul. Flexibilitatea situației constă în a fi capabil să-ți adaptezi discursul la diferențe culturale și să înveți să vorbești pe limba publicului. Nu literalmente, of course.

 

Permeabil la critici

Un lucru este inevitabil în viață: moartea. Glumesc: feedbabck-ul negativ! Iar în comedie chiar plouă cu critici, pentru că fiecare om în parte are propriul simț al umorului și, în funcție de mediu, cultură, anturaj etc. are subiecte la care râde și subiecte sensibile. Astfel, comedianților, pe cât de ușor le este să facă lumea să râdă, pe atât de ușor le este și să deranjeze. Oricât de maleabil, improvizat sau adaptat le este discursul, tot reușesc (sic!) să supere. Un comediant (cât și orice alt specialist) flexibil trebuie să fie capabil să se adapteze la feedback-ul negativ și să-l folosească doar drept motivație pentru a deveni mai bun.

 

Ți-a plăcut acest articol despre ce lecții de flexibilitate putem învăța de la stand-up comedy? Citește și:

Pasiune cu accente boring

Cum sunt golful și performanța coechipieri

Cum te ajută psihologia să fii autentic

Categorii:
Dezvoltare personala

Copywriter // Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și atras încă de mic de arta îmbinării perfecte a cuvintelor. Stabilit în marketing de peste 3 ani, s-a alăturat echipei eJobs din dorința de a ajuta atât candidații, cât și companiile să se familiarizeze cu piața muncii. La We Are HR scrie din 2021 despre tendințele din resurse umane și te ajută să ții pasul cu tot ce e nou.

Leave a Reply

*

*