Când se văd primele efecte ale unui program de coaching?
Dacă ocupi o poziție în managementul unei companii sau urmează să obții un astfel de rol, dar simți că mai ai de îmbunătățit anumite zone precum delegarea, motivarea echipei sau oferirea unui feedback constructiv, atunci te poți ajuta de un program de coaching. Iar ca să pornești la drum cu așteptări realiste, ne-am gândit că trebuie să știi în cât timp să aștepți rezultate. Uite ce spun specialiștii din această arie.
„Coaching-ul este o experiență personală, așa că fiecare proces are amprenta celor care sunt implicați. Coaching-ul nu este despre ce face un coach, ci este mai degrabă rezultatul relației dintre coach și client. Așa că n-aș zice că putem pune egal între toate sesiunile dar, sigur, în principiu există un minim de patru luni ca să considerăm că este un proces de coaching semnificativ”, spune Sorel Radu, Coach specializat în Behavioral Coaching.
De asemenea, David Brown, CEO la Performance Consultants International, precizează că printre clienții lui se regăsesc companii care observă rezultate în circa trei luni. Aici însă trebuie să fii atent la schimbarea întregii organizații, nu doar la nivel individual.
„Ceea ce contează este schimbarea comportamentală pe care o vedem în întreaga organizație”, spune David Brown, CEO la Performance Consultants International.
Dacă printre preocupările companiei în care lucrezi se numără dezvoltarea și îmbunătățirea culturii organizaționale, atunci trebuie să știi că e esențial să ai mai multă răbdare pentru a vedea primele rezultate ale programului de coaching.
„Dacă organizația intenționează să lase acest proces să schimbe din rădăcină cultura sa și să o transforme într-o cultură deschisă, într-o cultură colaborativă, pe care noi o numim <<de tip coaching>>, atunci sigur procesul poate să dureze între șase luni și un an. Dar efectele sunt pe termen lung”, mai explică Sorel Radu.
Programul de coaching – de ce avem nevoie de el
Programele de coaching nu sunt noi, însă până acum nimeni nu a avut capacitatea și înțelegerea necesară pentru a implementa astfel de programe, precizează David Brown. „Guvernul chinez analizează posibilitatea de a folosi acest proces pentru a transforma leaderi, pentru că vor să facă trecerea de la cantitate la calitate”, mai spune David Brown.
În opinia sa, e important să punem accent pe coaching, mai ales pentru că tinerilor de astăzi nu le plac culturile ierarhice. „Nu vor să li se spună ce să facă. Vor să li se dea oportunitatea de a crește și de a-și împlini viețile. Asta face coaching-ul”, punctează David Brown.
Ți-a plăcut articolul? Citește și:
Patru probleme care apar din cauza unui management slab