Cum oferi un boost de determinare echipei
Ca manageri sau oameni de HR avem tendința să ne uităm prea mult la rezultate, cifre și statistici. Dincolo de acestea, e important să căutăm ce anume îi motivează pe oamenii din echipă să-și desfășoare zilnic task-urile, de unde vine mai exact această determinare. Iar răspunsul la această întrebare ne poate ajuta să mai punem câteva cărămizi la bazele acesteia. Despre cum le oferă un boost de determinare echipelor, ne-au povestit 5 oameni de HR din 5 companii diferite.
De unde mai găsim o doză de determinare?
Anca Bîtă – HR Manager la Kadra
„Motivația și determinarea optimă este inerentă în rolul meu, fiind necesar constant să găsesc conexiunea între factorii exteriori și cei interiori motivației personale și să creez contexte potrivite ca ele să se întâlnească, chiar și în cele mai neprielnice condiții. Cu toții suntem motivați de ceva care ne determină să ne facem jobul cu pasiune. Însă important este să vedem ce e cu adevărat acel ceva și să îl explorăm împreună, mai ales în perioade de incertitudine. Valorile și motivațiile noastre ne pot aduce exact acea stabilitate de care avem nevoie.”
Andreea Fasui – Head of People la Softelligence Romania
„Cel mai important factor este chiar leadershipul. Acesta este fundamentul motivației angajaților. Este considerat și cel mai important factor în a ajuta organizațiile să facă față provocărilor legate de retenție și productivitate, deoarece liderii adevărați sunt și buni motivatori. În Softelligence, pentru a sprijini dezvoltarea colegilor noștri, pe lângă training-urile tehnice și de business, avem și un program ce oferă un cadru adecvat pentru dezvoltarea abilităților personale, a inteligenței emoționale și a calităților precum comunicarea, empatia și asertivitatea. Un alt factor pe care îl consider la fel de important este legat de viziunea companiei. Este în natura umană dorința de a contribui, de a simți că munca noastră este importantă. Oamenii își doresc să se conecteze cu ceva mai mare decât ei înșiși, vor să simtă că munca lor are un impact.”
Maria Alina Bettini – HR Manager la Evolution
„Căutăm să le oferim oamenilor din echipă un echilibru între muncă și viața personală. În cadrul companiei, încercăm să le recunoaștem meritele și realizările. De asemenea, le oferim libertatea de a lua singuri decizii, astfel încât să creăm un mediu sigur, în care să se simtă încrezători. Totodată, compania oferă oportunitatea unui proces continuu de învățare. Mai mult, le dăm ocazia de a obține un rol diferit, de a gestiona un proiect nou, de a căuta și implementa soluții ingenioase, generând astfel un sentiment de apartenență la mediul de lucru și un sentiment de împlinire. În plus, în cadrul Evolution, se pune preț pe găsirea de soluții pentru flexibilizarea programului de lucru.”
Iuliana MIC – Specialist Resurse Umane la Deltamed
„La Deltamed, acordăm importanță acestui aspect încă din primele faze ale proceselor de selecție. Pasiunile și factorii motivatori individuali ai viitorilor colegi sunt componente tratate distinct în cadrul acestor etape. Pornind de la identificarea elementelor importante pe care colegii noștri le aduc cu ei odată ce devin parte din echipă, managerii au posibilitatea de a adapta pârghiile de motivare potrivite, fie că vorbim despre facilitarea accesului la diverse metode de instruire/dezvoltare, acordarea unor forme de flexibilitate, recunoaștere și autonomie, acces la servicii medicale private, ascultarea mai atentă a nevoilor prin discuții one-to-one sau instrumente performante de lucru.”
Daniana Ioana Ticoan – HR Manager la Quantic LAB
„Echipa și spiritul de echipă sunt elemente-cheie, fără de care nu putem să ne păstrăm determinarea în niciun context. Pentru început, este obligatoriu să ne cunoaștem echipa, iar acest proces nu se poate desfășura fără o comunicare deschisă, prin intermediul căreia să aflăm care sunt provocările, aspirațiile și așteptările fiecărui membru. Apoi, trebuie să încercăm să-i sprijinim și să le venim în întâmpinare cu soluții. După ce știm cu exactitate ce-și doresc oamenii, e important să setăm viziunea, urmată de scopuri și obiective individuale. Cu un scop definit și cu un obiectiv concret, ne setăm așteptările, plecând de la premisa că în fiecare idee există o oportunitate de creștere profesională și personală. Un alt element important pentru a motiva echipa este coeziunea acesteia. Pe lângă cele menționate deja, avem grijă ca momentele de conectare ale echipei, împreună cu sesiunile de feedback bidirecțional, să nu lipsească, deoarece ele creează contextul potrivit pentru a oferi apreciere și recunoaștere pentru valoarea adusă de fiecare membru în parte.”